#Rust en ontspanning | Waarom is dit nou zo moeilijk?
3 min. leestijd

#Rust en ontspanning | Waarom is dit nou zo moeilijk?

Rust en ontspanning word vaak onderschat maar is CRUCIAAL om resultaat te boeken…

Om met de deur in huis te vallen, rust en ontspanning is HEEEEL BELANGRIJK 😉 om vooruitgang te boeken! Zonder voldoende rust en ontspanning ga je namelijk gewoon helemaal GEEN vooruitgang boeken. Komt het je bekend voor!? Je doet er alles aan maar je ziet maar geen resultaat in omvang, klachten of sportprestaties. Je eet gezond en beweegt volgens een vast schema. Voor je gevoel doe je er echt alles aan maar het resultaat blijft uit :(.

Je past het gezond eten en veel bewegen misschien toe in je drukke leven met een drukke baan, een gezin, misschien zorgen voor een ouder familielid en noem maar op. Je merkt de eerste weken dan soms wel even een verschil in de omvang, klachten, conditie of sportprestaties maar je loopt snel vast en boekt geen vooruitgang meer.  Herkenbaar? Kijk dan eens naar je ontspanning en rust patroon!

Wat is die spanning in je lichaam en waar kan het toe leiden?

Iedereen heeft spanning en stress maar de mate hiervan verschilt. Spanningen kunnen oplopen door bijvoorbeeld werk en gezin waardoor alles teveel wordt. Maar ook door een bepaalde gebeurtenis zoals een familielid die overlijdt of door een ongeval kan spanning ontstaan. Spanning uit zich vaak op de volgende manieren: pijnlijke spieren (rug, nek, schouders bijv.), droge mond, hoge hartslag, hoge bloeddruk, haaruitval, etc..

Iedereen ervaart spanning ook weer anders. Soms denk je er zelf helemaal niet aan wanneer je geen vooruitgang boekt of niet lekker in je vel zit dat het komt door een bepaalde gebeurtenis en dus spanning. Spanning hoeft niet per se ongezond te zijn, het zorgt ervoor dat we gefocust en alert zijn bij gevaarlijke en/of belangrijke gebeurtenissen. Maar als er geen balans is tussen spanning en ontspanning/rust krijg je problemen en wanneer dit langdurig gebeurd kan dit grote gevolgen hebben. Je komt vaak in een negatieve vicieuze cirkel. Uiteindelijk kan spanning ervoor zorgen dat je in een burn-out terecht komt.

Waarom is die balans tussen spanning en ontspanning zo belangrijk om vooruitgang te boeken?

Het is van belang dat er een balans is in spanning en ontspanning/rust. Dit is belangrijk om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. Wanneer je niet voldoende rust hebt heeft dit grote gevolgen voor je gezondheid en het herstel van je lichaam. Denk aan geestelijke gezondheid en uiteindelijk die burn-out maar ook aan je bloeddruk en uiteindelijk hart- en vaatziekten. Rust is voor nog veel meer dingen belangrijk zoals: de spanning in spieren, geen gejaagd gevoel hebben, geen slaap- en concentratie stoornissen ontwikkelen en geen verandering in eetlust. Kortom het heeft een grote invloed op je gezondheid en dus je vooruitgang. Spierspanning kan voor klachten zorgen en uiteindelijk blessures, slaap stoornissen kunnen voor minder motivatie zorgen omdat je uitgeput bent, verandering in eetlust kan zorgen voor snaaien of juist niet eten waardoor je niet alle voedingstoffen binnen krijgt en niet goed kan herstellen. Enzovoort.

Wanneer je een mooie balans gevonden hebt in spanning en ontspanning/rust werpt dat zijn vruchten af. Juist wanneer je een fysiek doel wil halen of wanneer je een smallere omvang wil hebben. Voldoende redenen dus om te zorgen voor voldoende rust en ontspanning!

Hoe creëer je rust en ontspanning en hoe kom je nou ECHT tot rust?

Een balans in spanning en ontspanning is de sleutel tot succes en tot vooruitgang. Maar hoe doe je dat nou eigenijk, wat is de eerste stap?

De eerste stap is een balans opmaken ;). Aan de ene kant schrijf je een rijtje met: Waarin ervaar je spanning, wat kost je energie? En aan de andere kant: Waarin vindt je ontspanning, wat levert je energie op? Deze rijtjes moet je in balans zien te krijgen. Zorg dat het lijstje met spanning kleiner wordt en heb je helemaal geen ontspanning en rust zorg dan dat dat lijstje groter wordt. Dit is een stukje bewustwording. Dat is de eerste stap naar succes.

Stap 2 is het maken van een planning, door alleen in te zien waar het mis gaat is niet genoeg. Maak niet alleen een planning voor je voeding en beweging/sport maar ook voor het stukje ontspanning/rust. Dit kunnen grote dingen zijn zoals een dagje sauna met een heerlijke ontspanningsmassage. Maar op een bepaald moment van de dag een paar minuten je ademhalingsoefeningen doen om tot rust te komen kan ook al voldoende zijn. Dit is voor iedereen weer anders.

Denk dus aan een korte termijn planning hoe zorg ik elke dag voor mijn ontspanning- rust moment en hoe zorg ik lange termijn voor ontspanning!? Je slaap is ook rust, lees hier meer over in ons blog dat hierover gaat.

Tot slot

Ontspanning en rust wordt vaak onderschat. Ik hoop je hiermee te hebben laten zien hoe belangrijk het is en ik hoop je wat handvatten te hebben gegeven om het voor jezelf eens op een rijtje te zetten. En misschien zelfs al stappen te ondernemen om aanpassingen te doen in je leefstijl op het gebied van ontspanning/rust. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog en/of tips nodig hebben helpen we je inhoudelijk graag persoonlijk verder. Het is voor ieder individu weer zo anders…

Reactie plaatsen