Een verzwakt immuunsysteem? Slapen helpt!
2 min. leestijd

Een verzwakt immuunsysteem? Slapen helpt!

Een verzwakt immuunsysteem? Slapen helpt!

Heb ik een verzwakt immuunsysteem? Als jij regelmatig vermoeid bent, snel een verkoudheid of griepje oploopt, vaak last hebt van allergische reacties of je wondjes genezen langzaam, dan zou het heel goed kunnen dat je immuunsysteem verzwakt is. Benieuwd hoe je immuunsysteem werkt? Lees dan dit blog over de werking van het immuunsysteem. Als jou afweersysteem wel een boost kan gebruiken, kom je er in deze blog achter hoe je dat doet!

Hoe sterk jouw immuunsysteem is, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere van je genen, maar ook van je omgeving en je leefstijl. Je hebt dus zelf invloed op de werking van je immuunsysteem! Lees in deze blogs hoe voeding en bewegen bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Maar ook je slaap is ontzettend belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Lees snel verder en kom erachter wat de gemakkelijkste manier is om een verzwakt immuunsysteem te versterken!

Niet zo gek dat we een verzwakt immuunsysteem hebben

Slapen is bij velen van ons een ondergewaardeerde activiteit, terwijl het ontzettend belangrijk is voor je gezondheid en een sterk immuunsysteem. Zeker 10% van de Nederlanders slaapt te weinig. Recente onderzoeken geven zelfs aan dat maar liefst 63% van de Nederlanders ontevreden is over zijn of haar nachtrust. We hebben moeite om in slaap te vallen, worden ’s nachts veel wakker of worden veel te vroeg wakker. Dit gaat allemaal ten koste van de kwaliteit van je nachtrust. En dat is niet zo mooi, want je slaap is ontzettend belangrijk!

Wat gebeurt er in je slaap?

Slapen is onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Overdag maakt je lichaam van alles mee, en heeft het geen tijd om daarvan te herstellen en te verwerken. ’s Nachts komt je lichaam tot rust en komen er processen op gang waar je overdag niet aan toe komt. Wanneer je in slaap valt komt je lichaam volledig tot rust, je hartslag daalt en ook de temperatuur van je lichaam daalt. Tijdens de slaap doorloop je verschillende fasen. In de droomfase zijn de hersenen actief, en ben je van alles aan het verwerken. In de andere fasen gebeurt er met name veel op hormonaal vlak. Er wordt bijvoorbeeld collageen aangemaakt tijdens de slaap, wat verantwoordelijk is voor een gezonde huid en haar, en sterke nagels.

Een verzwakt immuunsysteem tegengaan met melatonine

Voor ons immuunsysteem is met name één hormoon van belang; melatonine. Melatonine zorgt ’s nachts voor de afvoer van afvalstoffen. Hierdoor heeft het een positieve werking op de organen, waaronder de darmen en de longen welke een belangrijke rol spelen bij je immuunsysteem. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken die aangeven dat melatonine het geheugen van je immuunsysteem verbeterd. Zo herkennen de immuun cellen een indringer beter en werkt je immuunsysteem sneller en efficiënter. Een verzwakt immuunsysteem kan dus wel wat slaap gebruiken!

7 tot 9 uur slapen per nacht

Je kunt je voorstellen dat die processen in je lichaam tijd nodig hebben, daarom is voldoende slaap essentieel. Hoeveel slaap je nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Niet iedereen heeft even veel slaap nodig. Dit hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd, geslacht, gezondheid maar ook hoe actief je overdag bent. Een volwassene heeft minimaal 7 uur slaap en maximaal 9 uur slaap nodig.

Niet alleen de duur van de slaap, maar ook de kwaliteit van de slaap is van invloed op je immuunsysteem. Hoe beter de kwaliteit is van je nachtrust, hoe beter je lichaam functioneert. Jij kan slapen en je immuunsysteem versterken. Er zijn verschillende dingen die kan doen om je nachtrust en dus je immuunsysteem te verbeteren. Lees hier hoe!

Reactie plaatsen