Waarom gezond en gevarieerd eten?
3 min. leestijd

Waarom gezond en gevarieerd eten?

Waarom gezond en gevarieerd eten?

Steeds meer mensen zien in dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is. Niet alleen korte termijn maar ook lange termijn. Er wordt ook steeds meer bekend over gezond eten, denk aan wetenschappelijke onderzoeken. En je ziet steeds meer mensen om je heen werken aan een gezonde leefstijl. Waarom doen ze dat en waardoor zijn ze zo gemotiveerd? Vandaag ga ik schrijven over waarom ze dat doen en waarom jij misschien toch ook eens naar je voeding moet gaan kijken. Voeding is natuurlijk niet het enige dat telt, denk ook aan je slaap/ontspanning patroon en aan beweging. In deze blog pak ik voeding eruit, waarom is gezond en gevarieerd eten belangrijk!? Maar weet dat voor een algehele gezonde leefstijl alle pijlers belangrijk zijn voor resultaat.

Korte termijn resultaat van gezond en gevarieerd eten

 In onze praktijk/studio zien we veel mensen binnenkomen met weinig energie. Wanneer je een gezond en gevarieerd eetpatroon gaat hanteren zien we vaak al binnen een maand een groot verschil in energieniveau. Iedereen die bij ons start (en dit is in het intakegesprek naar voren gekomen als probleem) laten we een cijfer geven voor het energieniveau. Dit op schaal van 0-10, een 10 betekent dat je heel veel energie hebt, zin in de dag en alles aan kan. Bij een 0 voel je je lusteloos en lig je het liefst de hele dag op je bed.

Wanneer je energieniveau verandert heeft dit bijna altijd een positief effect op meer bewegen, waardoor je vaak ook weer beter gaat slapen. Ik kan hier heel erg over uitweiden want het heeft allemaal invloed op elkaar! 

Naast het energieniveau wat snel stijgt, heeft gezond en gevarieerd eten korte termijn ook invloed op je bloedsuikerspiegel. Dus positieve gevolgen voor mensen met diabetes. Denk aan minder medicatiegebruik door een constante bloedsuikerspiegel.

Dat geldt ook voor mensen met een hoog cholesterol, die meer gezonde vetten eten in plaats van de ongezonde wat weer zorgt voor een lager cholesterol gehalte in het bloed. En wanneer je bij een hoge bloeddruk zorgt voor beperkte zout inname verlaagt dit je bloeddruk.

Zo zijn er korte termijn best veel effecten te merken van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Denk ook nog aan minder of geen hoofdpijnmeer, minder/geen spierkrampen, minder stress (te weinig eten is ook stress voor je lichaam), etc

Lange termijn resultaat van gezond en gevarieerd eten

Dan hebben we de lange termijn resultaten van gezond en gevarieerd eten. Er wordt vaak gelijk en alleen gedacht aan afvallen. Dit is natuurlijke een heel belangrijk resultaat voor velen maar lang niet het enige resultaat. Het afvallen zorgt uiteraard ook voor vele andere positieve effecten zoals makkelijker bewegen, lekkerder in je vel zitten, beter slapen, en nog veel meer…

Ik wil een aantal gevolgen omschrijven op bepaalde vlakken waar vaak niet aan wordt gedacht. Gezonde en gevarieerde voeding heeft voor sommige mensen hele grote positieve gevolgen. Denk aan mensen die diabetes type 2 hebben en niet meer hoeven te spuiten door een ander eetpatroon of zelfs helemaal geen medicijnen meer te hoeven gebruiken. Waarin ze nu elke dag vastzitten aan medische apparatuur en medicijnen, hebben ze dan alle vrijheid. Het is echter wel zo, wanneer je je voedingspatroon hanteert van hoe het voor het gezond en gevarieerde eetpatroon was krijg je dezelfde klachten weer terug ;).

Je kan ook denken aan chronische aandoeningen aan het hart of je kan denken aan reumatische aandoeningen die minder worden of over soms helemaal overgaan waardoor je weer volledig kan functioneren.

Maar je kan ook denken aan rugklachten, knieklachten, schouderklachten die maar niet overgaan. Vaak is krachttraining belangrijk maar wanneer je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt boek je weinig tot geen resultaat. Dit komt doordat je niet kan herstellen en zo niet meer spiermassa krijgt. En meer spiermassa zorgt vaak voor ontlasten van gewrichten.

Je ziet dat je op veel verschillende manier positief effect van gezond en gevarieerd eten hebt! 

Gezond en gevarieerd eten is ook belangrijk voor sportspecifieke prestaties

Op het gebied van sport specifieke prestaties is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten omdat je erg veel van je lichaam vraagt en zonder die voedingsstoffen niet kan presteren en herstellen. Dit betekent ook vaak dat je veel meer moet eten dan de gemiddelde persoon met jou leeftijd, lengte en gewicht. Maar ook tijdens je trainingen en evenementen is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen om te blijven presteren. Hier wil ik verder niet uitgebreid op ingaan maar weet dat dit heel belangrijk is. Als je jezelf tekort doet krijg je problemen!!

Afsluiting

Hopelijk heb ik je laten inzien hoe belangrijk een gezond en gevarieerd eetpatroon is. Dat het niet alleen belangrijk is voor een gezond gewicht maar ook voor veel chronische aandoeningen! Dit is gelijk het waarom van  mensen die hun leefstijl aanpassen en zo goed kunnen volhouden. Want wanneer je minder klachten ervaart of de dagelijkse bezigheden weer makkelijker kan uitvoeren heb je die aanpassingen, tijd en energie er voorover.

Mocht je meer informatie willen kan je ons altijd benaderen met je vragen en  je kan ook nog onze blog lezen over gezond eten. 😉

Reactie plaatsen