Wat kan je er zelf aan doen om fit en energiek oud te worden?
2 min. leestijd

Wat kan je er zelf aan doen om fit en energiek oud te worden?

Hoe ga jij oud worden? En wat kan je er zelf aan doen om gezond oud te worden

Oud worden! dat willen we allemaal. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd. Maar als we dan toch oud mogen worden, dan willen we dat graag gezond doen, toch? Kunnen spelen met de kleinkinderen, mooie reizen maken en eindelijk tijd hebben voor je hobby’s … misschien wel dingen die je graag doet als je ouder bent!

Gemiddeld gezien worden we met z’n allen steeds ouder. Maar dat wil zeker niet zeggen dat we ook allemaal steeds gezonder oud worden. Zeker de helft van de Nederlanders boven de 65 heeft te maken met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of artrose. De kans dat jij niet gezond oud wordt is dus behoorlijk groot. Waarom is de een op 80-jarige leeftijd nog fit, terwijl de ander voor zijn 70e al te maken krijgt met allerlei ziekten?

Oud worden: Genen of leefstijl?

Uiteraard spelen je genen een rol bij hoe je oud wordt. Toch wordt dit vaak overschat. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van onze leefstijl op de gezondheid. Hieruit blijkt dat jouw eigen gedrag grote invloed heeft op je eigen gezondheid. Of je een ziekte of aandoening krijgt is een combinatie is van je genen, je eigen gedrag en van omgevingsfactoren.

Hoe word ik gezond oud?

Jouw leefstijl is dus een belangrijke factor die invloed heeft op je gezondheid, en dus op hoe jij oud wordt. Een gezonde leefstijl is een breed begrip. Gezonde voeding en voldoende bewegen hoort onder andere bij een gezonde leefstijl. Maar ook een goede nachtrust en regelmatig ontspannen is belangrijk. Al die factoren zorgen ervoor dat je zelf je lichaam zo gezond mogelijk houdt. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig sport en gezond eet, verklein je direct de kans op allerlei aandoeningen. De keuzes die jij vandaag maakt, maken het verschil voor later!

Waar ligt je prioriteit

Toch zien heel veel mensen hun gezondheid niet als een prioriteit. Laatst las ik een artikel waarin werd uitgelegd waarom je zo vaak kiest voor een ongezonde keuze, ondanks dat je eigenlijk wel weet dat het ongezond is. Bijvoorbeeld waarom je elke keer weer drie koekjes pakt in plaats van een appel, en blijft roken tegen beter weten in. Dit komt omdat de korte termijn bevrediging eigenlijk altijd sterker is dan die op de lange termijn. We willen liever nu genieten van dat koekje of die sigaret. De invloed daarvan in de verre toekomst, daar hebben we nog helemaal geen gevoel bij. Daarom is het zo moeilijk om gezonde keuzes te maken. Als je nu nog fit en gezond bent maak je je geen zorgen over later. Maar, dat zou je wel moeten doen. Want, jouw ongezonde keuzes maken de kans dat je later ziek wordt een stuk groter!

Gezond oud worden begint nu!

Veel klanten die bij ons aankloppen doen dat niet omdat ze nog topfit zijn, maar omdat ze helaas al te maken hebben met klachten. Daarom maken ze er nu een prioriteit van om zo gezond mogelijk te worden. Maar veel slimmer is het natuurlijk om te starten met een gezonde leefstijl voordat je last krijgt van diabetes, rugpijn of hart-en vaatziekten. Want, de keuzes die jij nu elke dag maakt, hebben een grote invloed op hoe jij oud gaat worden. Word jij gezond oud, of komt ouderdom inderdaad met allerlei gebreken? Start vandaag nog met het maken van gezonde keuzes. Eet meer groente en fruit, zorg dat je elke dag beweegt en ga op tijd naar bed. Deze kleine dingen kunnen op lange termijn het verschil maken!

Wil jij ook fit en gezond oud worden? En heb je hulp nodig om handen en voeten te geven aan een gezonde leefstijl. Wij helpen je hiermee graag! Vul het contactformulier in en ga vrijblijvend met ons in gesprek over de mogelijkheden.

Reactie plaatsen