Zoeken naar een excuus?
2 min. leestijd

Zoeken naar een excuus?

We zoeken naar een excuus terwijl we moeten zoeken naar een oplossing…

Als we besloten hebben om gezonder te eten en meer te bewegen zijn er 2 obstakels die onze motivaties in de weg zitten waardoor we vaak al snel weer afhaken. Onze fysieke beperkingen en sociale druk.

Al snel gaan we zoeken naar een excuus waardoor we mogen stoppen. Liever niet squatten, want ik heb rugproblemen. Niet hardlopen want ik heb slechte enkels. Niet opdrukken want ik heb vaak last van mijn polsen. Als je zon excuus zelf nog niet gemaakt hebt, heb je ze vast al wel eens voorbij horen komen. We voelen ons namelijk minder schuldig als we een goed excuus hebben gevonden om iets niet te hoeven doen.

Kijk naar alternatieven

Als iets niet lukt om wat voor reden dan ook dan stoppen we vaak per direct de weg die we ingeslagen zijn. We kijken niet naar de alternatieven. Als we zoeken naar andere sporten, oefeningen en disciplines is er niets aan de hand en zien we al snel meerdere mogelijkheden.

Laat je niet beïnvloedend door de beperkingen maar zoek naar mogelijkheden! Wat kan je wel…

Willen we echt fysiek een bepaald doel realiseren zullen we anders moeten gaan denken.

Wanneer we ons lichaam fysiek naar een next level willen krijgen gaan we onszelf erg vaak tegenkomen. We blijven namelijk de grens opzoeken wat we qua belasting net aan kunnen. Zo geef je het lichaam een reden om sterker te worden.

Je lichaam zal vooral in het begin gaan protesteren door spierpijn en allerlei andere gekke pijntjes. Voor mensen die zonder begeleiding sporten is dit vaak al genoeg reden om te zoeken naar een excuus waardoor we van onszelf mogen stoppen.

Ga NIET zoeken naar een excuus…

Vaak vinden we de sport die we doen niet leuk en als ons lichaam gaan protesteren en resultaat uit blijft dan is het heel begrijpelijk dat we dit niet doorzetten. Ga op dit moment niet zoeken naar een excuus. Kijk goed naar wat er nou daadwerkelijk niet lukt. Vind je het gewoon te saai wat ervoor zorgt dat je elk pijntje een goede reden vindt om te sporten. Spelen oude blessures op of blijft resultaat uit. Zoek naar de oplossingen in plaats van beperkingen.

Een fysiek doel nastreven is namelijk 1 lange weg van zoeken naar oplossingen, je blijft grenzen verleggen en je blijft je manier van aanpak continu bijsturen.

Zie het als uitdaging

Wanneer mensen bij ons een traject starten kunnen we ook echt niet zeggen hoe dit traject gaat lopen. Het belangrijkste in het begin is het creëren van de juiste mindset, motivatie en inzet. Verder is het eigenlijk één zoektocht naar bewegingsvormen die je leuk vindt en aansluiten op je doelen. Bedenken we alternatieven voor oefeningen die je (nog) niet kunt en helpen we je de zwakke punten te verbeteren.

De begeleiding ziet er na 2 maanden vaak totaal anders uit dan dat we week 1 zijn begonnen. De weg die we week 1 in zijn geslagen houden we niet jaren vast.

Betrap je jezelf weer op een excuus?

Denk dan bij het eerstvolgende excuus terug aan dit artikel en ga dus goed zoeken naar een oplossing. Op het moment dat je jezelf betrapt dat je een excuus aan het bedenken bent is het dus eigenlijk tijd dat je je aanpak gaat bijstellen. Je doel blijft overigens hetzelfde! Enkel de weg er naartoe blijft veranderen.

Ik denk dat het gros van ons dit uiteindelijk ook veel leuker gaat vinden. Wil je een bepaald doel bereiken over 1 jaar. Lijkt het je dan leuker om 52 weken op exact dezelfde manier te trainen, eten etc. Of heb je liever variatie in aanpak en hou je de weg er naartoe uitdagend?

Excuses bedenken is heel normaal!

Zet je einddoel vast, blijf je vooruitgang meten en maak de weg ernaartoe uitdagend. Wanneer iets niet lukt of je vindt iets niet meer leuk gaan we vanaf nu dus niet meer zoeken naar een excuus maar kijken we wat we kunnen veranderen en wat we allemaal wel kunnen om uiteindelijk je doelen te realiseren.

Heb je geen idee waar je moet beginnen of heb je lichamelijk een beperking waardoor je geen idee hebt wat er in jouw geval allemaal mogelijk is? Kom dan vrijblijvend met 1 van onze trainers/coaches in gesprek. Klik hier om vrijblijvend met ons in gesprek te komen!

“Blijf zoeken naar mogelijkheden, in plaats van beperkingen te accepteren”

Reactie plaatsen