#Gewoontes veranderen…🤪 | Hoe houden we onze goede voornemens deze keer WEL vol?
3 min. leestijd

#Gewoontes veranderen…🤪 | Hoe houden we onze goede voornemens deze keer WEL vol?

We willen allemaal wel bepaalde gewoontes veranderen. Maar waarom wil het ons met bepaalde gewoontes maar niet lukken?

En is het je wel eens opgevallen dat we grote veranderingen vaak prima aankunnen? Als we gaan trouwen, kinderen krijgen of een andere job krijgen lukt het ons vaak om binnen enkele weken patronen te doorbreken, ons aan te passen aan de nieuwe omstandigheden en onze gewoontes te veranderen.

Maar wanneer we voornemens hebben om meer te gaan sporten of gezonder te gaan eten, vinden we dit verdraait lastig. In verhouding met kinderen krijgen zijn dit maar kleine aanpassingen in ons leven maar wat is dan de reden dat we dit zo moeilijk vinden…

 Wat maakt gewoontes veranderen zo moeilijk?

Gewoontes veranderen is niets anders dan een oud patroon vervangen voor een nieuw patroon. Maar bestaande patronen doen we op de automatische piloot en nieuwe patronen aanleren kosten ons extra tijd, moeite en de nodige energie. Wanneer onze omgeving zich aanpast passen we onszelf gemakkelijk aan. Maar wanneer we gewoontes willen veranderen zonder dat onze omgeving mee veranderd hebben we daar aanmerkelijk meer moeite mee. 

Als we gewoontes willen veranderen die enkel onszelf aangaan zullen we goed helder moeten hebben wat het ons oplevert. Vooral de vraag WAAROM wil ik deze gewoontes veranderen? En wat zijn de voordelen, hoe zal ik me later gaan voelen als je deze gewoontes hebt veranderd? Zolang het antwoord hierop vaag en niet overtuigend is zal je dit veranderproces niet volhouden omdat het gevoelsmatig simpelweg alle moeite niet waard is. 

gewoontes-veranderen

We pakken het totaal verkeerd aan...

In feite dobberen mensen door het leven en besluiten nooit iets specifiek te leren beheersen. Willen we bepaalde resultaten en doelen nastreven? Dan zullen we de bijbehorende  vaardigheden moeten beheersen.

Een bepaald dieet volgen heeft namelijk niks met vaardigheden aanleren of gewoontes veranderen te maken. We zijn ons ervan bewust dat we anders moeten eten, dus volgen we een dieet dat ons daarbij zou moeten helpen. We hoeven er zo niet over na te denken en het dieet doet zijn werk! Toch? Elk dieet werkt op het moment dat je het volgt! Maar je mindset, gewoontes en manier van denken veranderd niet. 

Er komt een moment dat we het dieet weer laten voor wat het is en pakken we onze bekende patronen weer op. Met als gevolg dat we weer terug bij af zijn!
Om ECHT resultaat voor de lange termijn te creëren is er meer nodig dan een veelbelovend dieet.

Wil je een gezond, fit, slank en sterk lichaam of andere resultaten creëren? Leer jezelf dan de nodige vaardigheden aan. Schakel een professional in en zorg voor de juiste kennis, leer hoe je gezond kan eten, hoe je lichaam werkt, hoe je het optimaal kunt laten functioneren en hoe je deze specifieke vaardigheden leert beheersen en eigen maakt. 

Train je brein!

Wil je de goede voornemens of andere gedragsveranderingen volhouden? Bedenk je dan dus goed WAAROM je deze voornemens hebt en sleutel aan de juiste mindset om de gewenste vaardigheden aan te leren om dse nieuwe patronen vol te houden.

Uiteindelijk komt alles neer op onze mindset. Je mindset bepaalt je gedrag en ons gedrag bepalen de resultaten in het leven.
Wil je voorgoed patronen doorbreken en gewoontes veranderen? Train dan je brein! Hier gebeurd alles. Zorg dat je hier elke dag een beetje beter in wordt. 


"De weg naar blijvend resultaat is weg van jezelf blijven ontwikkelen en stappen voorwaarts blijven maken…"


Gewoontes veranderen kost tijd

Willen we iets veranderen aan onze leefstijl? Dan zullen we gewoontes moeten veranderen en patronen moeten doorbreken. Gewoontes veranderen gaat met vallen en opstaan. Maar investeren we hier de nodige tijd in? Dan komt er een moment dat het vanzelf gaat en een gezonde leefstijl hanteren je geen enkele moeite meer kost.

Fietsen konden we ook niet in 1 keer, maar omdat onze wil om te kunnen fietsen groot genoeg was stapten we weer op na het vallen en leerden we van onze fouten. Na verloop van tijd fiets je zonder er bij na te denken. Zo gaat dat bij elke vaardigheid en gewoonte die we onszelf willen aanleren.
Op deze manier werkt het met gewoontes veranderen ook. Accepteer dat het niet altijd in één keer goed gaat en leer van deze momenten. Zorg dat je jezelf hierin steeds verder blijft ontwikkelen tot je de gewenste doelstelling hebt behaald. 

Elke vaardigheid die we onszelf willen aanleren kost ons tijd, en laten we nou net allemaal tijd tekort komen 😜. Plan dus ook daadwerkelijk tijd in je agenda om jezelf persoonlijk te ontwikkelen en je deze nieuwe patronen aan te leren. Hoe meer tijd we hierin investeren des te meer we kunnen bereiken en sneller het zal gaan om onze doelen te verwezenlijken. 

Maar…

Zorg eerst voor een helder doel. Je hebt een glasheldere bestemming nodig, anders weet je niet waar je naar toe gaat. En vergeet niet genieten van de reis...😉


Gezonde leefstijgewoontes-veranderenl tips,

 

Reactie plaatsen