Gewoontes... Zo houden we ze vol!
4 min. leestijd

Gewoontes... Zo houden we ze vol!

 Nieuwe gewoontes aanleren, gewoontes volhouden en gedrag veranderen! Hoe maken we iets wat zo complex is… Toch een beetje makkelijker!

Iets wat iedereen zich afvraagt die bezig is om zijn of haar leefstijl aan te passen, hoe houd ik die nieuwe gewoontes deze keer wel vol? Het blijft zo lastig om na 20 jaar of nog veel meer jaren je gewoontes ineens aan te passen. Of nou ja aan te passen, eerder het volhouden ervan is moeilijk. Het tijdelijk (denk aan een dieet) aanpassen lukt vaak wel, maar het lange termijn volhouden van die gewoontes blijkt veel lastiger.

Gewoontes in de praktijk 

In de praktijk zie je dat ook terug. Mensen denken bijvoorbeeld aan snel afvallen (meest voorkomend). Mensen willen het liefst een dag voor ze beginnen met het doen van de aanpassingen al resultaat zien. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar: kort, snel en effectief moet het zijn. Dit spreekt mensen aan. Er wordt op zo’n moment vaak niet aan de lange termijn gedacht. Helemaal niet aan de gevolgen van snel afvallen bijvoorbeeld… Wat doet dat eigenlijk met je lichaam? Nou, je verbrandt vaak vooral je spieren en je verliest vocht. Maar dat is niet belangrijk. Veel belangrijker zijn de cijfers op de weegschaal.

Daar zijn wij het natuurlijk niet mee eens. Dat kan je misschien ook  al halen uit de manier hoe ik het schrijf. Het wordt dan weer iets tijdelijks en daar staan wij met VSPT niet voor. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen en je geest ook, dit werkt altijd samen. Als je te veel hooi op de vork neemt, kan je dat op een gegeven moment niet meer overzien en val je helemaal terug in het oude patroon van voor de veranderingen. In het verleden gingen we deze uitdaging nog wel eens aan in bijzondere situaties, maar tegenwoordig gaan we zo’n traject echt niet meer in. Het werkt gewoon niet en het is ook nog eens ongezond!

Hoe houd je de nieuwe gewoontes vol?

Kijk naar de huidige situatie en waar wil je naar toe? Je moet je er bewust van zijn dat wat je doet niet goed is en dan moet je ook nog bereid zijn om te veranderen. Vaak ontstaat veranderingsbereidheid vanuit een crisissituatie, zoals bijvoorbeeld de diagnose diabetes of bijvoorbeeld een hartinfarct. Dit kunnen beide gevolgen zijn van een langdurig, ongezond leefpatroon. Je krijgt eigenlijk pas feedback van je lichaam wanneer je die diagnose diabetes krijgt van een dokter of wanneer je er letterlijk bij neervalt met een hartinfarct. Dit kan wel 20-50 jaar duren. Korte termijn heb je genot van dat colaatje of dat lekkere frietje en denk je daar niet bewust over na. Tot dat het mis gaat…  Jammer toch, dat je het daarop aan laat komen!?

Maak een duidelijk plan met kleine stappen die goed te overzien zijn. Simpele regels voor een gezonde leefstijl. Dus per keer een klein stapje vooruit. Gaat het fout, dan doe je even een stapje terug. Je doet dan gewoon iets langer over die stap. Fouten maken is nou eenmaal menselijk en ook goed en belangrijk om uiteindelijk weer verder te komen. Je ontwikkelt jezelf en weet een volgende keer beter met een situatie om te gaan. Blijf de regels wel aanpassen want anders leer je niets meer bij en ga je niet meer vooruit.

Wees wel eerlijk naar jezelf, is het haalbaar wat je wilt? Als het onmogelijk is wat je wilt, dan ga je een strijd aan die je nooit kan winnen. Dit frustreert alleen maar en dit is zonde van de energie die je erin stopt. Maak een realistisch doel en neem je verantwoordelijkheid!

Veel met nieuwe gewoontes bezig blijven

Om te veranderen moet je er dag in, dag uit mee bezig zijn. Alleen wanneer je er heel veel tijd in investeert, dan pas kan het een nieuwe gewoonte worden. Iets wat al jaren een gewoonte is, moet slijten. Door er heel veel tijd aan te besteden en er bewust mee bezig te zijn, kan je het ombuigen naar een nieuwe gewoonte. Het kost heel veel tijd en energie, maar houd je doel voor ogen en neem je verantwoordelijkheid. De aanhouder wint en uiteindelijk krijg je er veel voor terug!

Omgeving veranderen

Als je de slechte gewoontes echt wilt veranderen zal je de omgeving moeten veranderen. Dit kan je op veel verschillende manieren opvatten.  Ik bedoel hier het volgende mee…

Voorbeeld:

Je staat s’ochtends op, zit op het toilet, ontbijt zittend, stapt in de auto en rijdt zittend naar je werk, op je werk ga je 8 uur achter een scherm zitten, rijdt weer zittend naar huis en s’avonds plof je thuis op de bank…halfzittend/liggend.

Hoe kan dit anders? Waarschijnlijk komt er nu van alles in je op. En dit lijkt misschien een extreme situatie, maar zo gaat het in de praktijk echt.
Je kan als eerste stap bijvoorbeeld op de fiets naar het werk gaan. Vervolgens kan je iets doen aan die 8 uur zitten op het werk. Denk aan een hoog-laag bureau. En als je thuiskomt kan je na het eten een wandeling maken, in plaats van op de bank ploffen. Enzovoort.

Bekijk jouw eigen dag en bedenk wat er anders kan en hoe je dit aan kunt pakken. Maak aan de hand daarvan een stappenplan. Je moet je omgeving eigenlijk zo bouwen, dat je niet meer uitgenodigd wordt tot die oude gewoontes. De auto bijvoorbeeld verkopen, niet het eerste waar je misschien aan gedacht had… maar het is een optie.

Blijf jezelf de vraag stellen:
Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe en kan het anders als je niet tevreden bent?

Mindset

Het onderwerp mindset is heel breed maar alles bepalend of je je doel gaat halen of niet. Is je glas halfvol of halfleeg? Zeg je: Ik mag niet snoepen of ik ga niet snoepen. Hoe je hierin staat, is bepalend of je je doelen gaat halen. Ben je echt een pessimist, dan is het misschien een idee om eerst met je mindset aan de slag te gaan. Kies hiervoor een gespecialiseerde coach bij jou in de buurt. Iemand waar jij je prettig bij voelt.

Ben je een optimist, dan is het ook zeker interessant om te kijken hoe je je nieuwe gewoontes benoemt naar de mensen om je heen. Check het maar eens…

Slot

Dit waren naar mijns inziens de meest belangrijke punten om de nieuwe gewoontes echt te gaan volhouden. Bedankt voor het lezen van deze blog, ik hoop je weer nieuwe inzichten te hebben gegeven en weer op weg te helpen naar je doel(en). Kunnen we je ergens bij ondersteunen, neem dan contact met ons op.

Reactie plaatsen