Workout voor je mind
4 min. leestijd

Workout voor je mind

Workout voor je mind! Waarom en hoe?

#WORKOUT VOOR JE MIND | Als personal trainer en (leefstijl)coach ben ik dagelijks bezig met het trainen van mensen om hun doelen te behalen. Dit zijn vaak fysieke doelen, zoals sterker worden of het verliezen van een paar (of meer) kilo. Ze willen uiteindelijk lekkerder in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen hebben, zich weer fit en energiek voelen, en gelukkig zijn. Hierbij lijken de workouts, waarbij je jezelf helemaal in het zweet werkt, de belangrijkste factor om deze doelen te behalen. Ja, belangrijk is dit zeker. Een sterk en fit lichaam creëer je niet zonder af en toe eens goed diep te gaan tijdens een fysieke workout. Maar een gezonde en sterke mindset is bij het behalen van deze doelen onmisbaar. Een sterk, slank en gezond lijf start dan ook bij een gezonde mindset! In deze blog kun je lezen hoe jouw mindset invloed heeft op alles wat je doet. Een positieve of sterke gedachte heeft ook weer positieve en sterke keuzes als gevolg. Deze keuzes zorgen ervoor dat jij uiteindelijk je doelen behaald, en bereikt wat je voor ogen hebt.

Wel een workout voor je lijf, maar niet voor je hoofd 

Een gezonde mindset is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ondanks dat we in het westen nog nooit zo welvarend geweest zijn als nu, we zien tegelijkertijd het aantal mensen met een burn-out of depressieve klachten alleen maar stijgen. Het trainen van je lichaam vinden steeds meer mensen gelukkig belangrijk. Niet alleen als ze klachten hebben of als ze al veel te zwaar zijn, maar ook ter preventie, dus om gezond en fit te blijven. Het trainen van je mindset daarentegen, daar doen de meesten van ons niet aan. Pas als het mis gaat en je bij de psycholoog beland hebben we hier aandacht voor. En dat terwijl het grootste gedeelte van wie we zijn en wat we doen, afhangt van onze eigen mindset.

Geluk en je mindset  

We willen allemaal graag gelukkig zijn. Vaak denken we dat dit grotendeels afhankelijk is van onze omstandigheden. Waar je geboren wordt, hoe je opgroeit, dat soort zaken. Maar, uit verschillende onderzoeken naar geluk blijkt dat de omstandigheden maar voor 10% invloed hebben op hoe gelukkig we ons voelen. Ons geluk wordt voor 50% bepaald door onze genen, en voor 40% door onze mindset. Jouw mindset is dus van grote invloed op hoe gelukkig jij je voelt. Gelukkige mensen zijn gezonder, aardiger, succesvoller en hebben meer veerkracht, zo blijkt uit verschillende studies. Die workout voor je mind is dus best de moeite waard!

“The happy brain” 

Richard Davidson (wetenschapper en hoogleraar psychologie) onderzocht wat onze hersenen helder, effectief en gelukkig maakt. Er kwamen 4 punten uit, die volgens Davidson verantwoordelijk zijn voor “the happy brain”:

  • Aandacht: Je vermogen om te kunnen focussen
  • Veerkracht: Je vermogen om te herstellen van negatieve dingen
  • Positiviteit: Je vermogen om positieve gedachten en emoties te hebben
  • Vrijgevigheid: Je vermogen om onvoorwaardelijk te kunnen geven

Deze 4 punten zijn allemaal te trainen. Als je grote stevige spierballen wilt kweken, moet je niet op de bank blijven liggen. Je traint en slaapt en eet en traint. Als je dit consequent blijft herhalen ga je vroeg of laat die flinke spierballen zien. Vervolgens, om de spierballen te behouden, zul je moeten blijven trainen. Doe je dit niet, dan verslappen je spieren weer. Een sterke mindset creëren doe je op dezelfde manier. Net als het kweken van dikke spierballen, vraagt ook het trainen van je mindset om geduld en discipline. Je zult tijd en aandacht moeten besteden aan datgene waar je beter in wilt worden.

Door de onderstaande vaardigheden te blijven trainen, creëer jij een gezonde mindset.

# Aandacht

Het vermogen om te kunnen focussen hoort bij een sterke mindset. Door iets met volle aandacht te kunnen doen, zonder afgeleid te zijn, ben je veel effectiever. Aandacht en focus zijn brede begrippen, die je op allerlei manieren kunt trainen. Mindfullness-oefeningen (dit is eigenlijk niet meer dan oefenen met volle aandacht) zijn een goede workout om je aandacht te trainen. Er zijn allerlei boeken, websites en handige apps die je hierbij kunnen helpen. Enkele tips: VGZ mindfullness app en Meditation moments app.

# Veerkracht 

Een sterke en gezonde mindset betekend ook dat je veerkrachtig bent. Veerkracht heb je nodig bij tegenslagen. Het is het vermogen om je aan te passen bij stress en tegenslagen en er van te leren en te groeien. Het leven loopt nooit helemaal perfect, en veerkracht zul je dus nodig hebben om ondanks tegenslagen te bereiken wat je wilt bereiken. Je wordt niet veerkrachtig geboren, veerkracht kun je blijven ontwikkelen. Hierbij zijn acceptatie, zelfvertrouwen, optimisme, zelfredzaamheid, toekomstgerichtheid en oplossingsgerichtheid belangrijke eigenschappen.

# Positiviteit  

Positiviteit lijkt lastig te trainen. De één is een brompot en de ander het zonnetje in huis. We zijn wie we zijn, zou je zeggen. Toch is ook dit gedeelte van je mindset te beïnvloeden. Is jouw glas halfvol of halfleeg? Vaak heeft het brein de neiging om vooral de negatieve dingen te belichten. Door bewuster te zijn van die negatieve denkpatronen kun je ook bewust de aandacht verplaatsen van negatieve naar positieve zaken. Ook hierbij kunnen mindfullness oefeningen weer als workout fungeren.

# Vrijgevigheid 

Vrijgevigheid, je zou deze eigenschap misschien niet direct in dit rijtje verwachten. Toch blijkt ook vrijgevigheid cruciaal voor een vrije, gezonde en sterke mind. Uit onderzoek blijkt dat geven en delen gelukkig maakt. Het versterkt de onderlinge connectie en werkt stres verlagend. Geven en delen hoeft niet groots te zijn, het kan al gaan om een simpel compliment of het sturen van een kaartje. Een workout voor vrijgevigheid; stuur deze week een familielid of vriend(in) een spontaan kaartje, neem een sponsorkindje of nodig de buren uit voor een hapje eten. Voelt dat goed? Bedenk dan volgende week een nieuwe workout voor vrijgevigheid voor jezelf. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

Workout voor je mind 

Je mindset het invloed op hoe je jezelf ziet (je identiteit), waar je in gelooft (je overtuigingen) en hoe je reageert. Onze mindset heeft daardoor invloed op alles wat er in jouw leven gebeurd; je werk, je relaties, alle keuzes die je maakt. Met de juiste mindset is niets onmogelijk en kun jij alles bereiken. Die workout voor je mind is daarom net zo belangrijk als die workout voor je lijf!

Misschien ben je je na het lezen van deze blog wel bewust geworden van het belang van een gezonde en sterke mindset. Maar, misschien heb je tegelijkertijd geen idee waar je moet beginnen. Start vooral niet te groot, maar pak eerst 1 van de 4 punten en focus je hier een tijdje op. Neem elke dag of elke week een moment om je te verdiepen in deze eigenschap of te oefenen wat je geleerd hebt. Als je merkt dat dit je goed af gaat, pak je er een nieuwe oefening of een volgend punt bij. In deze blog lees je hoe kleine gedragsveranderingen een grote impact hebben. Kleine keuzes die vaak herhaald worden hebben uiteindelijk het grootste effect.

Reactie plaatsen