Wil jij gezonder leven? Waarom is dit zo moeilijk? En hoe houden we het deze keer WEL vol…
3 min. leestijd

Wil jij gezonder leven? Waarom is dit zo moeilijk? En hoe houden we het deze keer WEL vol…

We willen allemaal wel gezonder leven. Als we het om ons heen vragen heeft iedereen wel meerdere dingen die zij in hun leefstijl of aan hun lichaam willen veranderen. Hoe kan het toch zo zijn dat als we iets heel graag willen, we er toch maar niet in slagen om het vol te houden? Hoe kunnen we gezonder gaan leven? Hoe komt het dat we dit zo moeilijk vinden? En hoe zorgen we ervoor dat we er deze keer wel in slagen om gezonder te gaan leven…

Wat doe jij als je gezonder wilt gaan leven?

Als we gezonder willen gaan leven gaan we vaak een dieet volgen of we gaan naar de sportschool. We beginnen vol enthousiasme en zijn helemaal gemotiveerd want we zijn ervan overtuigd dat het ons deze keer WEL gaat lukken! Toch? Helaas houden we dit vaak maar een aantal weken vol en de echte fanatiekelingen iets langer maar vroeg of laat vallen we weer terug in onze oude gewoontes.

Wie je moet zijn om een gezonder leven vol te houden!

Het is namelijk niet het dieet waar het om draait; het is wie je moet zijn om het dieet te blijven volgen. Toch zijn er jaarlijks miljoenen mensen opzoek naar het perfecte dieet om een gezonder leven te leiden en een slank lichaam te krijgen. We richten ons op wat we moeten doen, in plaats ons te gaan richten of wie we moeten zijn. Als we onze manier van denken niet veranderen zal een dieet je niet gaan helpen.

gezonder leven

Stel jezelf dus vooral de vraag: Wie moet ik zijn om een gezonder leven te leiden? Dit geld overigens met alles. Een slechte golfer met een nieuw set golfclubs, blijft een slechte golfer. We zullen moeten beginnen met onze instelling, denkpatronen, overtuigingen en techniek om een goede golfer te worden.

Mensen die gezond leven volgen geen dieet!

Een dieet lijkt vaak makkelijk. We hebben iets waar we ons aan vast kunnen houden zonder daar verder veel tijd of energie in te stoppen. Maar hoeveel mensen ken jij die al langer dan 10 jaar een dieet volgen? Ik niemand! Want mensen houden het niet vol om 10 jaar volgens een lijstje te blijven eten als dit niet strookt met hun instelling. We zullen onze leef en eetgewoontes moeten veranderen. En om dit vol te houden zullen we net als in het voorbeeld van de golfer onze instelling, denkpatronen en overtuigingen moeten veranderen.

Wat heeft je prioriteit?

Het is lastig om gezonder te gaan leven in deze drukke en hectische maatschappij. Gewoontes veranderen kost namelijk de nodige discipline, tijd en energie. We moeten het prioriteit geven en er tijd en energie in steken om een gezonder leven te kunnen volhouden. Ik ken weinig mensen die tijd over hebben en die het energielevel hebben van een Duracell konijn. We vinden het dan ook lastig om hier toch de nodige aandacht aan te geven als ons dit niet direct iets oplevert.

Willen we gezonder gaan leven en het deze keer WEL volhouden? Dan zullen we het dus prioriteit moeten geven en er dagelijks mee bezig moeten zijn. In het begin kost ons dit veel energie maar er komt een moment dat het gewoonte wordt, en op lange termijn zal het je veel energie opleveren. Bedenk dus goed waar jij je tijd aan wilt spenderen en ga zuinig met je tijd om.

Maak een plan…

Bedenk wat je wilt bereiken. Wat is jouw doel? En vooral WAAROM wil jij dit doel bereiken? Wat is de achterliggende gedachte van de doelen die je voor ogen hebt. Is dat getal op de weegschaal je doel? Of zorgt dat getal op de weegschaal ervoor dat je je echte doel ‘’je echte waarom’’ bereikt? Namelijk een gezond, slank, fit en energiek lichaam.

gezonder leven


Bedenk dus wat je echte doel is en maak een plan om daar te komen. Hoeveel uur per week wil je hieraan spenderen, wat moet er veranderen, wie wil je erbij betrekken om deze doelen te halen, welke kennis heb je allemaal nodig om je doelen te bereiken en om gezonder te gaan leven etc.

Wat is je motivatie om gezonder te gaan leven?

Om gezonder te gaan leven zullen we gewoontes moeten veranderen. Gewoontes veranderen is zo’n beetje het moeilijkste wat er is. We zullen een hele sterke motivatie moeten hebben om dit proces succesvol te doorlopen. Wat is jou waarom, en wat is jouw motivatie om je doelen te bereiken? Wat voor gevoel krijg jij daarbij? Alleen als dit gevoel en onze motivatie sterk genoeg is zullen we dit proces succesvol kunnen doorlopen.

Tot slot:

Een dieet volgen of inschrijven bij een sportschool heeft je de vorige 10 pogingen ook niet het gewenste resultaat gegeven. En hoe groot is de kans dat het je de aankomende 10 pogingen wel het gewenste resultaat gaat opleveren… Uiteraard is het goed om te gaan sporten en je lichaam de nodige beweging t geven. Maar je zal je denkpatronen, mindset en overtuigingen moeten veranderen om resultaat te boeken en op lange termijn te kunnen behouden.

Wat is jouw motivatie om gezonder te gaan leven? Ben je bereid om hier veel tijd en energie in te steken? En wil jij hier prioriteit 1 van maken? Als je antwoord JA is, maak dan een plan en start vandaag?

Vind je het lastig waar je moet beginnen? Laat het ons gerust weten! We denken graag met je mee…👊🏻

Reactie plaatsen