Is sporten met een personal trainer dubbel zo effectief?
3 min. leestijd

Is sporten met een personal trainer dubbel zo effectief?

Sporten met een personal trainer, het wordt de laatste jaren steeds populairder. Is dat terecht? Kan sporten met een personal trainer echt veel effectiever zijn dan zonder trainer? In dit artikel ga ik deze vraag voor jou beantwoorden. Dus, twijfel jij of het zin heeft om een personal trainer in te schakelen? Lees dan verder.

Wat maakt sporten effectief?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Want, iedereen vindt een andere training waarschijnlijk effectief. De een wil aan z’n conditie werken, de ander van z’n rugklachten af of een paar extra kilo's kwijtraken. Effectief sporten is dus ook voor iedereen anders, want al deze doelen vragen om een andere aanpak. Het vraagt kennis, kunde en doorzettingsvermogen om duurzaam je doelen te bereiken.

Er zijn helaas maar weinig mensen die dat allemaal zelf in huis hebben en zonder moeite naar dat doel toewerken zonder hulp. Je bent vaak niet voor niets in een situatie terecht gekomen. Vaak is een situatie zoals bijvoorbeeld rugklachten of overgewicht, ontstaan over een langere periode. Een periode met gedrag wat er toe heeft geleid dat je in deze situatie zit en nu doelen hebt om dit aan te pakken. Soms is dat heel duidelijk en weet je heel goed wat je anders moet doen om het op te lossen. Maar vaak gaan deze dingen geleidelijk en zie je zelf niet goed wat er mis is gegaan, of hoe je er grip op kunt krijgen.


SPORTEN MET EEN PERSONAL TRAINER


Een personal trainer als spiegel

Een personal trainer of Bodytec trainer kan een spiegel voor je zijn. Dat klinkt waarschijnlijk heel logisch, als je het vrij letterlijk opvat. Een personal trainer kan kijken naar hoe je beweegt, en geeft je tips om je beweging te verbeteren. Maar, een goede personal trainer spiegelt veel meer dan alleen jouw bewegingen.

Een personal trainer kan een spiegel zijn van je gedrag. Bij een goede personal trainer kom je niet alleen om te bewegen, je training te doen en weer weg te gaan. Als dat wel het geval is, kun je net zo goed letterlijk voor de spiegel gaan staan met sporten. Een personal trainer geeft inzicht in je gedrag, stelt kritische vragen en prikkelt je om verandering in gang te zetten. De trainer kijkt verder dan het sporten op zich, maar kijkt naar jouw doelen en ziet het grotere plaatje. Wat je doel ook is; verhelpen van blessures of fysieke klachten, gewichtsverlies, sterker en fitter worden… het sporten is maar een klein onderdeel van het bereiken van deze doelen. Een goede trainer weet samen met jou de vinger op de zere plek te leggen. Zo kan hij/zij je helpen en motiveren om op de juiste vlakken te groeien. Niet alleen letterlijk met je krachttraining, maar ook op de andere vlakken die aandacht vragen.

Is sporten met een personal trainer dubbel zo effectief?

Dit is natuurlijk de echte vraag waar je antwoord op wilde… Levert het sporten met een personal trainer jou nou echt veel meer op, dan zonder trainer aan de slag gaan? Dit wil je waarschijnlijk niet horen, maar vraag kun jij uiteindelijk het beste zelf beantwoorden. Vaak kan je deze vraag wel beantwoorden als je eens eerlijk bij jezelf te rade gaat. Heb jij kennis en kunde in huis om te weten wat je moet doen om je doelen te bereiken? En heb jij ook de motivatie en het doorzettingsvermogen om hier keihard voor te gaan? Ga jij als je alleen aan je doelen werkt, tot het gaatje? Zet je net dat extra stapje en push je jezelf?

SPORTEN MET EEN PERSONAL TRAINER

Succesvol trainen met een Personal trainer

Een ding weet ik absoluut zeker; sporten met een personal trainer KAN zeker dubbel zo effectief zijn. Hierbij zijn een aantal dingen van essentieel belang.

1. Allereerst jouw eigen motivatie om er echt iets van te maken. Hoe bereid ben je om je doelen te halen? Jij moet het uiteindelijk doen, dus de motivatie zal dus echt vanuit jezelf moeten komen!

2. Durf je iemand toe te laten om samen met jou aan de slag te gaan? Durf je hulp aan te nemen en sta je er voor open dat iemand jou prikkelt en stimuleert, ook al is dat soms best wel eens lastig? Openheid en kwetsbaarheid is een must om alles eruit te halen.

3. Een bekwame trainer, die precies weet wat je nodig hebt en hier naadloos op aan kan sluiten. Elke trainer heeft zijn of haar eigen stijl, maar een goede personal trainer weet hoe hij/zij moet aansluiten bij jouw doelen en behoeften, zodat 2 echt dubbel zo effectief zijn dan 1!

4. Een klik met je trainer! Dat is belangrijk voor punt 2 en 3. Je moet je trainer kunnen vertrouwen, en je trainer moet op individueel niveau kunnen coachen (vandaar ook het woord PERSONAL natuurlijk). Een klik met je trainer zorgt ervoor dat de trainingen en het contact goed verloopt, en het proces ook leuk is! Als het proces leuk is ga jij zeker dubbel zo veel resultaat boeken!


Reactie plaatsen