Detoxen zonder detox! Detoxen moet eigenlijk helemaal niet nodig zijn...
2 min. leestijd

Detoxen zonder detox! Detoxen moet eigenlijk helemaal niet nodig zijn...

Detoxen zonder detox… een gezonde leefstijl

In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het minimaliseren van nieuwe afvalstoffen die je lichaam binnendringen. Je kunt ervoor kiezen om een detox kuur te doen om zo je lichaam te ontgiften, maar ook een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat jij je lichaam schoon maakt en houdt!

Afvalstoffen in je lichaam

Je lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan allerlei gifstoffen. Denk aan uitlaatgassen, maar ook aan alcohol, roken, medicatie en via voeding komt ons lichaam in aanraking met gifstoffen. Daarnaast kunnen onze gewoontes intern zorgen voor meer afvalstoffen, zoals stress en te weinig slaap, structureel te weinig voeding en te veel of te weinig beweging. Al deze factoren spelen een rol bij de mate van aanwezige afvalstoffen in het lichaam. Gelukkig is ons lichaam wel wat gewend, en kan ons lichaam dit grotendeels zelfstandig oplossen.

Detox-organen

We hebben organen die voortdurend bezig zijn met het detoxen, oftewel reinigen, van ons lichaam. In de lever worden allerlei afvalstoffen afgebroken zodat ze kunnen worden afgevoerd via de urine of ontlasting. De darmen en nieren spelen dus een cruciale rol bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook de luchtwegen zijn belangrijk bij het tegenhouden en afvoeren van gifstoffen die het willen lichaam binnendringen.  We hebben dus zelf een detox-systeem wat 24/7 bezig is om het lichaam schoon te houden.

Je organen een handje helpen met detoxen

Je organen zijn dus dag en nacht bezig met het afbreken en verwijderen van die afvalstoffen in het lichaam. Maar zoals je hebt kunnen lezen komen veel van die afvalstoffen in ons lichaam terecht door ongezonde keuzes die we zelf maken. 3 factoren spelen hierin een cruciale rol; voeding, beweging en rust & ontspanning.

#1 Gezonde voeding

Kies voor onbewerkte voeding, zonder veel toevoegingen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Kies voor mooie verse en bij voorkeur biologische voeding. Zo krijg je minder stoffen binnen die het lichaam niet kan verwerken. Lees hier meer over gezonde voeding.

#2 Voldoende bewegen

Te weinig maar ook te veel bewegen kan leiden tot het ophopen van afvalstoffen in het lichaam. Beweeg daarom volgens de beweegnormen dagelijks minimaal 30 minuten. Sport daarnaast minimaal 3 keer per week intensief, waarvan 1 keer krachttraining. Zo houd je je lichaam in balans! Lees hier meer over voldoende bewegen.

#3 Rust & ontspanning

Te weinig slaap en veel stress leidt tot meer afvalstoffen in het lichaam. Slaap dagelijks minimaal 7 tot 9 uur, en zorg voor voldoende ontspanningsmomenten gedurende de week. Lees hier meer over rust en ontspanning.

Een gezonde leefstijl: een detox voor het leven

Met een detox kan je eenmalig het lichaam opschonen. Je kunt op korte termijn de voordelen hiervan ondervinden, zoals meer energie, verbeterde functie van de organen en gewichtsverlies. Maar als je geen aanpassingen doet in je leefstijl, zullen de effecten hiervan al snel weer verdwijnen. Een gezonde leefstijl is een detox voor je leven, waar je op korte en lange termijn de voordelen van zult ondervinden. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en tijd te maken voor rust en ontspanning, zal je gezondheid een enorme boost krijgen.

Wil jij eindelijk die stap zetten naar een gezonde leefstijl? Wij helpen je graag! Meld je aan voor ons programma My Own Program en leer in slechts 6 weken om een gezonde leefstijl helemaal eigen te maken!

Reactie plaatsen