Waarom is bewegen belangrijk en hoe komt het dat mensen van nature inactief zijn?
2 min. leestijd

Waarom is bewegen belangrijk en hoe komt het dat mensen van nature inactief zijn?

Waarom is bewegen belangrijk en hoe komt het dat mensen van nature inactief zijn?

Waarom is bewegen belangrijk? In dit artikel geef ik jou genoeg redenen om actiever te worden! Want een sterk, fit, slank en gezond lichaam kan niet zonder beweging. Bewegen doet ontzettend veel voor je lijf, maar heeft daarnaast nog heel veel andere voordelen. Lees het allemaal in deze blog!

Inactief zijn zit in ons DNA

Bewegen is over het algemeen iets wat mensen het liefs zo weinig mogelijk doen. We verzinnen van alles om het ons zelf zo makkelijk mogelijk te maken. Dit gebeurt vaak onbewust en dit zit nu eenmaal in de mens; we gaan zo efficiënt mogelijk om met energie. Als je kijkt naar waar we vandaan komen, dan is het logisch dat we graag energie besparen. In het verre verleden moesten we achter ons eten aan rennen en kilometers verderop bessen plukken. Je wist niet wanneer je weer wat te eten had en wilde dus altijd spaarzaam omgaan met je energie.

Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer het geval. We hebben eten in overvloed en we hoeven er juist helemaal niet meer voor te werken. We verzinnen juist van alles om het onszelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan de roltrap, afstandsbediening, elektrische fiets… Met als gevolg dat we steeds dikker worden en steeds meer gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Als we zo inactief blijven zal onze gezondheid daar flink onder lijden. Bewegen is belangrijk voor ons lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Lees verder en kom erachter wat de voordelen van bewegen zijn voor jou!

Bewegen is belangrijk voor je lichaam!

We weten allemaal dat je beweging nodig hebt. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel initiatieven om mensen te stimuleren actiever te worden, en dat is super goed! Maar wat doet bewegen precies met je?

Onder andere zorgt bewegen voor een betere functie van onder andere je longen, je hart en je bloedvaten. Zo heb je minder kans op hart en vaatziekten. Maar ook kun je met sporten je spieren en botten sterker maken. Dat gebeurt met name met krachttraining. Ook is sporten belangrijk om op gewicht te blijven. Door het verhogen van je verbranding kun je gemakkelijker je vetgehalte verlagen. Een teveel aan (buik)vet heeft een negatief effect op je gezondheid en brengt allerlei risico’s met zich mee. Ook heeft bewegen een positief effect op je immuunsysteem, en zorgt het dus voor een betere weerstand en minder kans op infecties. Hoe dat zit lees je hier!

Waarom is bewegen belangrijk voor je mentale gezondheid!

Naast dat bewegen ontzettend veel doet voor je fysieke gezondheid, is bewegen ook voor je mentale gezondheid onmisbaar! Bewegen werkt ontspannend, het is vaak een uitlaatklep. Door te focussen op het sporten kun je andere dingen even laten voor wat het is. Bewegen is daarom goed om je stress te verlagen. Met name bewegen in de buitenlucht heeft een positieve invloed op stress. Daarnaast zorgt bewegen ook voor een betere nachtrust, en heeft bewegen een positieve invloed op je hersenen. Het verhoogd de concentratie, daarom is regelmatig bewegen op school of tijdens het werk zo belangrijk! Tijdens het sporten wordt het hormoon endorfine aangemaakt, dit geeft je een geluksgevoel. Bewegen is daarom ook ontzettend goed tegen een dip, of om je gewoon lekkerder te voelen! Als laatste geeft bewegen meer zelfvertrouwen. Het is een goede manier om je grenzen op te zoeken en te verleggen en je sterker te voelen.

Bewegen is belangrijk voor je sociale contacten!

Fysiek en mentaal draagt bewegen dus bij aan een goede gezondheid. Maar ook op sociaal vlak kan bewegen een hoop doen. Denk bijvoorbeeld aan teamsporten, waarbij het groepsgevoel zo fijn kan zijn. Samen strijden voor een doel zorgt voor saamhorigheid. We willen allemaal ergens bij horen en met sporten kan dat. Maar ook bewegen bij bijvoorbeeld een sportvereniging of sportschool zijn manieren om contacten op te doen en vriendschappen te sluiten. Samen bewegen is ontzettend leuk en zorgt voor een band.

Ben jij erover uit dat bewegen belangrijk voor je is? Wil je meer gaan bewegen maar weet je nog niet zo goed hoe? Hier lees je hoe je meer kan gaan bewegen, en in deze blog kom je erachter hoe je kan starten met sporten!

Reactie plaatsen