Wil jij gezonder gaan leven? Verleg dan de focus en start met het creëren van een gezond voedingspatroon...
5 min. leestijd

Wil jij gezonder gaan leven? Verleg dan de focus en start met het creëren van een gezond voedingspatroon...

Bij Van Schaik PT leren we je vooral om een gezonde leefstijl te creëren en dan vooral voor de lange termijn. Onze gezondheid is ons kostbaarste bezit en hoe gezond we zijn hebben we voor een groot gedeelte zelf in de hand. Bij onze begeleiding starten we altijd met het opstellen van een gezond voedingspatroon. Onze voeding zorgt ervoor dat onze organen naar behoren gaan functioneren en we ons lichaam goed kunnen herstellen.

Een gezond voedingspatroon bepaald voor een groot deel ons energieniveau!

Het belang van gezond eten wordt vaak onderschat maar vele onderzoeken tonen aan dat we ons letterlijk dood eten in de westerse wereld. We stoppen ons vol met vette troep, eten veel te veel koolhydraten, E-nummers, alcohol en noem het allemaal maar op. Dit in combinatie met weinig beweging, veel zitten en stress is helaas het beeld hoe het er voor veel Nederlanders uit ziet.

Mensen kunnen enorm veel bereiken om veel vlakken maar we hebben toch vaak moeite om goed voor onszelf te zorgen. Hoeveel succes we ook mogen bereiken! Wat hebben we daaraan als we niet gezond zijn. Om jezelf energiek, fit en vitaal te voelen is gezond eten cruciaal om ons energiek weer te voelen en meer grip te krijgen op onze gezondheid.

Willen we onze doelen na streven? Dan zullen we veel moeten veranderen, we zullen veel tegenslagen gaan krijgen en zullen buiten onze comfortzone moeten treden. Dit alles in onmogelijk zonder goed energieniveau. Als we moe of futloos zijn houden we het simpelweg niet vol en hebben we binnen no-time een excuus bedacht waar we het falen op af kunnen schuiven.

Onze stofwisseling in vaak compleet in de war

Hier is erg veel over te doen. Elke goeroe en professional zal je andere adviezen geven. Het wordt ons niet makkelijk gemaakt en we zien vaak door de bomen het bos niet meer. Want waar doen we nou goed aan toch?

Als we anders gaan eten is het in 95 van de 100 gevallen het doel om een aantal kilo kwijt te raken. En het liefst een beetje snel graag 😉! We gaan vooral minder eten, volgen een dieet tot er een aantal kilo’s afzijn. We houden dit zo lang mogelijk vol en bedenken vervolgens een excuus om ermee te stoppen. We zijn inderdaad een paar kilo kwijt en pakken ons oude eetpatroon weer op. Met als gevolg dat de kilo’s er binnen no-time weer aan zitten en we onze stofwisseling compleet in de war schoppen.

Verleg de focus…

Focus op gezondheid en niet op afvallen. Maak tijd om gezond te eten en zorg dat je alle essentiële voedingstoffen binnen krijgt. Leer jezelf een gezond eetpatroon aan waar je goed op functioneert. Om fysiek gezond te zijn en ons lichaam goed te laten functioneren, zullen we moeten focussen op de volgende 3 pijlers.

  1.  Zorg dat je je lichaam de voedingstoffen geeft wat het nodig heeft.
  2. Geef je lichaam de nodige beweging en doe minimaal 1x per week krachttraining en zorg dat tenminste 1 keer per week je hartslag flink oploopt.
  3. Geef je lichaam voldoende rust en zorg vooral voor de nodige ontspanning.

Wat onze doelen ook zijn. Met een goede balans tussen deze 3 pijlers bereikt het merendeel het gewenste resultaat. Als we een goede balans hebben in deze 3 pijlers, kunnen we namelijk geen overgewicht hebben. Ons lichaam gaat (vanzelf) terug naar een gezonde omvang. We zullen beschikken over een goed energielevel en wij zien in de praktijk dat leefstijl gerelateerde klachten en pijntjes vaak al snel verdwijnen.

DE manier voor blijvend resultaat!

Het verleggen van de focus is in onze ogen de enige manier om voor blijvend resultaat te gaan. Focus niet op afvallen, sterker worden, strakker worden of wat dan ook. Verleg de focus op gezond worden en creëer zo je ideale lichaam.

Bereken eerst je hoeveel calorieën je nodig hebt.

Voer hieronder de berekening uit van Harris en Benedict,

Harris & Benedict:

•          Mannen: (13,397 x gewicht (kg)) + (4,799 x lengte (cm)) – (5,677 x leeftijd) + 88 = benodigde energie in kcal per dag

•          Vrouwen: (9,247 x gewicht (kg)) + (3,098 x lengte (cm)) – (4,33 x leeftijd) + 477 = benodigde energie in kcal per dag

Voorbeeld: 13,397 x 92kg = 1233      +          4,799 x 185cm = 888              –          5,677×32 jaar = 182

1233 + 888 – 182 + 88 = 2.027 kcal. Dit is mijn BMR (Basaal Metabolisme in Rust)

Dit verbranden we om ons lichaam in leven te houden zonder dat we bewegen of we extra processen in ons lichaam in werking stellen. Puur om ons hart te laten kloppen en ons bloed te laten stromen.

Dit moeten we nog vermenigvuldigen met de PAL-waarde in onderstaande tabel:

gezond voedingspatroon

In mijn geval is dit x 1,7

2.027 x 1,7 = 3.446 kcal. Dit is wat ik dus elke dag nodig heb aan calorieën. Om het wat makkelijker te houden rond ik het af op 3.450 kcal per dag

Voer deze berekening voor jezelf uit en ga hiermee aan de slag.

Verdeel je calorieën over 6 maaltijden:

We eten 3 maaltijden en 3 tussendoortjes

850 kcal          Ontbijt

300 kcal          Tussendoor

850 kcal          Lunch

300 kcal          Tussendoor

850 kcal          Avondeten

300 kcal          Tussendoor

Vervolgens bedenken we meerdere ontbijtjes van 850 kcal, meerdere tussendoortjes van 300 kcal, lunchgerechten van 850 kcal en meerdere avondgerechten van 850 kcal.

Maak hiervoor een account aan op het Voedingscentrum!

Vink bij “adviezen” alle voedingstoffen aan en vul een dag in zodat je alle voedingstoffen bij adviezen in het groen hebt. Zo heb je exact alle voedingstoffen binnen gekregen die je lichaam nodig heeft. Je zal dit binnen enkele dagen ervaren in je energielevel.

Vaak hebben mensen de angst om aan te komen omdat je waarschijnlijk meer moet gaan eten. Laat dit los want we komen nooit aan als we ons lichaam exact geven wat we nodig hebben? We komen aan als we te weinig binnen krijgen. Ons lichaam wil hier namelijk juist reserves opbouwen. En we komen aan als we te veel binnen krijgen. Als we exact geven wat we nodig hebben zullen we vanzelf naar ons ideale gewicht gaan.

Het lijkt allemaal wat veel maar als je ermee aan de slag gaat valt het reuze mee en is het eigenlijk vrij eenvoudig. Het kost alleen wat tijd en inspanning

Sla deze ene dag die je in het groen hebt nog even op. Dit is je “voorbeelddag”

Kopieer deze dag naar de volgende dag, verwijder 1 maaltijd en vervang deze voor een nieuwe maaltijd. Zorg ervoor dat je weer in het groen komt.

Ga zo door tot je meerdere keuzes hebt in ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes en blijf hier lekker in variëren. Zo wordt het vanzelf gewoonte en creëer je een gezond, fit en energiek lichaam.

gezond voedingspatroon

Wil je van gezond eten een gewoonte maken?

Plan dan in het voren. Om dit jezelf aan te leren zal je vooruit moeten plannen. Weet voordat de dag begint exact hoe je dag qua eten eruit ziet. Je hoeft er deze dag niet meer over na te denken en hoeft het eigenlijk alleen maar op te eten. Doe je dit niet? Dan kan je ook niet verwachten dat dit vandaag ineens allemaal goed gaat. Werk dus altijd één dag of meerdere dagen vooruit.

Nog even een paar belangrijke tips:

–          Beperk de inname van koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen etc)

–          Drink veel water of thee

–          Probeer tussendoortjes eiwitrijk te houden

–          Lust je geen vis? Voeg dan visolie toe

–          Voeg dagelijks vitamine D toe

–          Beperk de inname van koemelk

Dit is gezond eten in een notendop. Het klinkt ingewikkeld maar door ermee te beginnen merk je dat het eigenlijk vrij eenvoudig is. Begin ermee en zorg dat je elke week een stap maakt. Geen enkele verandering zal in 1 keer goed gaan. Zeker zulke grote veranderingen niet. Zolang we er maar tijd en energie in blijven stoppen zullen we stappen maken 👊

Wil je dit exact leren en stap voor stap samen een gezond voedingspatroon creëren? Volg dan HIER de online My Own Program. We leren via E-learning stap voor stap hoe je een gezond, fit en energiek lichaam kunt creëren en kunt behouden op lange termijn…

Reactie plaatsen