Wat is gezond leven voor jou? Deze vraag is essentieel!
3 min. leestijd

Wat is gezond leven voor jou? Deze vraag is essentieel!

Stel jij jezelf deze vraag wel eens; wat is gezond leven voor mij? Misschien sta je hier niet zo vaak bij stil en doe je alles gewoon zoals je het doet. Of misschien ben je wel bezig met gezond leven, en is dit een hele actuele vraag voor jezelf.

Als we het hebben over gezondheid, heeft iedereen hier wel een ander beeld bij. Er wordt vaak voornamelijk aan de fysieke gezondheid gedacht. Voldoende bewegen en gezond eten zullen dan de dingen zijn waar jij direct aan denkt. Maar, gezond zijn betekent veel meer dan dat. In deze blog bespreek ik wat gezond zijn betekent, en waarom het zo belangrijk is om jezelf die vraag te stellen: “Wat betekent gezond leven voor mij?”

De definitie van gezond leven...

De WHO (World Health Organisation) heeft in 1948 een definitie van het woord gezondheid omschreven: “Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte.” Hieruit kun je dus opmaken dat gezond zijn bestaat uit méér dan alleen fysiek fit zijn. Gezond zijn heeft ook te maken en mentale en sociale aspecten. Als je deze definitie leest kun je hieruit óók opmaken dat bijna niemand écht gezond is. We zijn nooit 100% gezond volgens deze definitie. Zowel fysiek, geestelijk als sociaal niet.

Aangezien niemand aan deze definitie van de WHO kan voldoen was er nogal wat kritiek op de deze omschrijving van gezondheid. In 2011 werd een nieuwe definitie voor gezondheid ontwikkeld door Machteld Huber: “Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.” Een hele mond vol.

gezond leven

Maar bij deze definitie van Huber is veel meer aandacht voor de eigen regie. Het gaat er bij gezond zijn dus veel meer om hoe jij zelf om gaat met alles wat je in het leven voor je kiezen krijgt. Er zijn veel gebeurtenissen of zaken waar je zelf geen invloed op hebt, maar hoe jij hier mee om gaat is wél aan jou. Uiteindelijk bepaald jouw eigen reactie en gedrag in deze situaties grotendeels hoe gezond je bent.

Gezondheid gaat dus niet zo zeer om topfit zijn, want dat is gewoonweg niet altijd mogelijk en niet voor iedereen weggelegd. Het gaat wél om veerkracht, om het vermogen om van elke situatie het beste te maken. Het is een mindset, waarin je jezelf kan trainen.

Waarom jezelf de vragen stellen: “Wat is gezond leven voor mij?”

Als personal trainer is een gezonde leefstijl mijn werk. Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed. Ik vind het leuk, voel me er goed bij en wil dit graag overbrengen aan een ander. Ik werk ik dagelijks met mensen die hier ook (in meer of mindere mate) interesse voor hebben. Vaak is er een trigger die ervoor zorgt dat ze hier meer mee bezig gaan. Bijvoorbeeld een blessure of het bereiken van een bepaald gewicht waardoor ze denken; NU moet die knop om. Helaas is het vaak zo dat ze dan dus al duidelijk de nadelen ervaren van ongezond leven. Ze hebben zichzelf nooit eerder de vraag gesteld; wat is gezond leven voor mij?

Bewuster leven

Door jezelf die vraag te stellen kom je er misschien achter dat gezond zijn veel voor je betekend, en dat je er dus ook wel wat meer energie in mag stoppen. Of misschien kom je erachter dat je het wel prima vindt zo. Wat het antwoord op de vraag ook is, je maakt daardoor een veel bewustere keuze om je leven te leven zoals jij dat wilt. Of dat nou betekend dat je meer wilt bewegen en gezonde voedingskeuzes wilt maken, of dat je vooral het bourgondische leven belangrijk vindt. Het is zonde om daar nooit bij stil te staan, en er op een dag achter te komen dat je klachten of ziektes had kunnen voorkomen, maar je daar nooit bewust bij stil hebt gestaan.

gezond-leven

Een gezonde leefstijl is heel persoonlijk

Jouw antwoord op deze vraag zal waarschijnlijk anders zijn dan die van je vrienden, vader of buurvrouw. Iedereen heeft een ander idee bij gezond leven, en andere prioriteiten. Iedereen heeft ook andere uitdagingen om dit te bereiken. Voor de een zal de uitdaging met name op het fysieke vlak liggen; meer aandacht voor je lijf. Voor een ander is de uitdaging om mentaal sterker te worden, of gezonde relaties te onderhouden.

Geef voor jezelf antwoord op de vraag: “Wat is gezond leven voor mij?” Beschrijf hoe gezondheid eruitziet voor jou persoonlijk. Wat vind je belangrijk, wanneer voel je je gelukkig?

Wat doe jij met het antwoord?

Als je jezelf deze vraag gesteld hebt, is de volgende vraag; wat doe je met het antwoord? Ben jij tot de conclusie gekomen dat een gezond leven belangrijk voor je is? Dan zul je hier een prioriteit van moeten maken. Dan zul je stappen moeten ondernemen om je gezondheid te behouden of te verbeteren. Leg jouw antwoord naast de realiteit. Waar zie je verschillen? Dan ligt daar voor jou de uitdaging om meer te investeren in je gezondheid.

Reactie plaatsen