Hoe je de waardes van Diabetes type 2 zelf kunt verhelpen of verminderen!
5 min. leestijd

Hoe je de waardes van Diabetes type 2 zelf kunt verhelpen of verminderen!

Hoe je de waardes van Diabetes type 2 zelf kunt verhelpen of verminderen!

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor en komt ook steeds vaker voor bij ons in de praktijk. Vaak lopen we al tijden met klachten voordat we erachter komen dat we diabetes hebben. Het lijkt in het begin allemaal nog wel mee te vallen maar des te langer we met diabetes te maken hebben, des te vervelender het wordt. Veranderen we niks aan ons leefpatroon zal de medicatie oplopen en de klachten toenemen. Zonde want we hebben dit in maar liefst in 92% van de gevallen namelijk zelf in de hand…

De belangrijkste diabetes type 2 oorzaak is namelijk onze ongezonde leefstijl. Maar wat bedoelen we met een ongezonde levensstijl en waarom zal dit juist diabetes type 2 in de hand werken? We leggen het je graag uit…

Focus op de oplossing en niet op het bestrijden van Diabetes type 2:

Bij Van Schaik Personal Training houden we ons al ruim 10 jaar dagelijks bezig met mensen die kampen met leefstijl gerelateerde klachten. Helaas zien we ook een enorme stijgende lijn in mensen die kampen met diabetes type 2. Als de lijn zo doorzet zoals het de laatste jaren doet heeft in 2035 1 op de 3 mensen diabetes type 2.
Vaak zien we dat mensen die ons benaderen al een lang traject bij artsen en diabetesverpleegkundige achter de rug hebben. De ervaring die wij hebben is vreemd genoeg dat deze specialisten zich vooral bezighouden met het bestrijden van de symptomen en vooral druk zijn met het afstemmen van de juiste medicatie. Erg frustrerend dat dezer artsen en verpleegkundige zich niet meer bezighouden met het bestrijden van deze klachten.
Met een paar kleine aanpassingen kunnen we namelijk al enorme verschillen boeken in de bloedsuikerwaardes en dus ook in de medicaties.

Je hoeft geen medisch specialist te zijn om diabetes type 2 tegen te gaan!

De afgelopen periode hebben 2 mensen het advies gekregen om van medicijnen de stap te gaan zetten om insuline te gaan spuiten. Beide gevallen wilden hier niet aan toe geven en hebben ons benaderd of wij hier hun hiermee kunnen helpen. Dit is ook wel een beetje toeval dat dit 2 keer is voorgevallen in korte tijd maar dat geeft ook wel aan hoe de adviezen zijn die specialisten meegeven.
Binnen 2 maanden waren de waardes bij de 1 ruim 20% en bij de ander zelfs voor bijna 40% verbeterd. In plaats van spuiten kunnen ze de medicatie naar beneden bijstellen. Helaas willen de artsen het eerst nog 6 maanden aankijken voordat ze daadwerkelijk de medicatie naar beneden willen bijstellen. Erg frustrerend dus wat een doorgeleerd arts hier voor advies geeft.

Wij zijn geen medisch specialist maar geven je de nodige kennis over voeding en beweging.

We hebben in al die jaren nog nooit meegemaakt dat de waardes niet positief veranderen bij het overbrengen van de juiste kennis en de juiste aanpassingen in onze leefstijl.De een komt van zijn diabetes type 2 af en de ander heeft slechts een kleine verbetering.
Dit kan je van tevoren nooit weten maar wat we wel kunnen is je bewust maken waar dit ziektebeeld vandaan komt en hoe je dit zelfstandig kunt terugdringen.

Focus niet volledig op diabetes type 2 als je dit wilt tegengaan:

Wij houden ons niet specifiek met deze aandoening bezig. Met een ongezond leefpatroon is het eigenlijk wachten op diabetes type 2. Wij focussen ons dan ook vooral op het leefpatroon en leren hoe je gezond leeft. Vaak hebben we geen idee waar het mis gaat omdat we de patronen die we dagelijks aanhouden nou eenmaal gewend zijn.
Wanneer je je bewust bent van deze gewoontes en de juiste kennis mee krijgt hoe je deze gewoontes af kunt leren zien we dus flinke veranderingen in de gezondheid. Hierdoor zien we ook zeer snel een positieve verandering in onze bloedwaardes.

Het zijn vaak de kleine aanpassingen die het verschil maken.

Het aanleren van een gezond leefpatroon is overigens niet enkel goed om deze ziektebeelden tegen te gaan maar brengt ook vele andere gezondheidsvoordelen met zich mee.
Ons doel is ook niet enkel om mensen van hun diabetes type 2 af te krijgen maar mensen leren hoe ze een gezond en energiek lichaam krijgen. Wanneer je de focus legt op een gezond, energiek en slang lichaam en niet zozeer op de klacht zal je zien dat veel klachten af zullen nemen en daar waar mogelijk zullen verdwijnen. Diabetes type 2 kan je eigenlijk niet krijgen met een gezond leefpatroon en een fysiek sterk lichaam.

De 3 meest voorkomende oorzaken en oplossingen van Diabetes type 2.

We spreken hier puur uit ervaring waarvan wij zien waar mensen de grootste stappen maken als het gaat om het terugdringen van diabetes type 2

  1. Ons voedingspatroon:

De grootste resultaten worden behaald in ons voedingspatroon. Hier beginnen we dan ook altijd mee wanneer we mensen met diabetes type 2 begeleiden.
Door verkeerde keuzes te maken in onze voeding krijgen we pieken in ons bloedsuiker. Onze alvleesklier maakt insuline aan om deze bloedwaardes weer normaal te krijgen en deze pieken eruit te krijgen. Op den duur raakt onze alvleesklier uitgeput en maakt minder insuline aan waardoor we dit via andere manieren moeten toedienen. Door deze pieken te voorkomen geven we de alvleesklier meer rust.

Eet geen bewerkte voeding en nuttig geen frisdrank om deze pieken te voorkomen. Kies daarnaast altijd voor volkoren producten en eet 6 keer per dag een kleinere maaltijd in plaats 1 of 2 grote maaltijden. Dit zijn slechts enkele aanpassingen waardoor je vaak al enorme stappen boekt. Klik hier als je meer te weten wilt komen over gezonde voeding.

  1. Krachttraining:

Wanneer we voeding tot ons nemen zal ons lichaam de voedingsstoffen overal afgeven in ons lichaam via ons bloed (bloedsuiker). Deze suikers worden via ons bloed getransporteerd. Onze spieren slaan veel van deze suikers op. Deze suikers voorzien onze spieren van energie die we gedurende de dag nodig hebben. Wanneer we onze spieren sterk houden d.m.v. krachttraining zorgen we ervoor dat ons lichaam aanzienlijk meer suiker kwijt kan. Hoe meer suiker ons lichaam kwijt kan aan onze spieren des te minder suiker onze alvleesklier uit ons bloed hoeft te halen.
Daarnaast hebben we vaak ook een zittend beroep waarmee we weinig van ons lichaam vergen en dus ook nagenoeg geen koolhydraten nodig hebben. Met een zittend beroep hebben we qua suikers aan 2 sinaasappels genoeg. Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander zo’n 300 tot 400 gram suiker per dag binnen krijgt, kan je je voorstellen dat dit problemen gaat opleveren. Zorg dus voor een sterk spierstelsel en voorkom dat je spieren afnemen door een inactieve leefstijl.

  1. Stress en te kort aan nachtrust

Dit is vaak de boosdoener waardoor we niet aan sporten toekomen en een voedingspatroon hebben waar de meeste niet jaloers op zijn. Door te weinig tijd of energie eten we vaak ongezonder en hebben we geen zin in extra beweging. Door deze stress werkt onze hormoonhuishouding anders waardoor we meer kans hebben op diabetes. Wanneer je langere tijd stress ervaart of slecht slaapt draagt dit bij aan vele gezondheidsklachten waaronder dus ook vaak diabetes type 2. Ervaar jij teveel stress? Vraag je dan vooral af wat de reden is dat je deze stress geregeld ervaart. En wat het je op den duur gaat brengen. De meeste leefstijl gerelateerde klachten komen namelijk uit deze hoek en beginnen bij het te lang ervaren van stress of een tekort aan nachtrust.

Diabetes type 2 erfelijk?

De een is geboren met slechte ogen en de ander met een slechte alvleesklier. Dus in die zin kan het erfelijk zijn dat je hier sneller kans op hebt dan een ander. Dan juist zou het een motivatie moeten zijn om hier extra rekening mee te houden. Heb jij diabetes type 2? Ga dan niet op zoek naar een manier hoe je hier mee om kan gaan maar leer hoe je dit tegen kan gaan of hoe je hier vanaf kan komen. Focus op een gezond leefpatroon en met het toepassen van bovenstaande tips moet je zeker verschil gaan zien.

Reactie plaatsen