Stop direct met calorieën tellen
6 min. leestijd

Stop direct met calorieën tellen

“Na het lezen van dit artikel stop je DIRECT met calorieën tellen”

calorieën tellen en minder eten is waar we vaak als eerste aan denken als we een paar kilootjes kwijt willen. Wanneer we willen afvallen moeten we simpelweg minder eten toch! En hoe minder we eten des te meer we af vallen. Het merendeel van Nederland denkt er zo over. Daarnaast lukt het 91% van ons maar niet om de gewenste doelstelling te halen. Laat staan om dit te behouden…

Hoe kan het dat we maar niet slagen in het halen van onze doelen en waarom vinden we het zo moeilijk om de weg die we in willen slaan maar niet kunnen volhouden?

Ik eet weinig en gezond en ik val maar niet af!

Dit is wat waarschijnlijk voor velen van ons bekend in de oren klinkt. We eten doordeweeks gezond en zeker niet teveel. Af en toe in het weekend hebben we een keer een uitschieter. Toch komen we gemakkelijk aan en de kilo’s willen er maar niet af.

Je zou verwachten dat hoe minder je eet, hoe sneller we afvallen. Dit zal op de korte termijn ook wel helpen en je krijgt er waarschijnlijk ook wel een paar kilootjes af. We kunnen je garanderen dat je met deze aanpak nooit je doelstelling zal halen, laat staan behouden. Als we weten hoe ons lichaam werkt wordt dit ineens heel verklaarbaar.

calorieën tellen

Hoe werkt ons lichaam dan?

We kunnen er allerlei berekeningen op los laten wat ons lichaam zou verbranden. Gaan we hier een paar honderd calorieën onder zitten gaan we afvallen toch? We gaan onze calorieën tellen en de kilootjes gaan naar beneden. We denken dat het afvallen komt omdat we minder eten dan dat we daadwerkelijk verbranden. Ik denk dat zeker 85% van mijn con collega’s zijn klanten ook zo begeleid.

In onze ogen vallen we af omdat we gezonder gaan eten. Ben je bezig met afvallen laten we de zak chips, koek, snoep en alle andere “troep” voor wat het is. Dat de kilo’s naar beneden gaan zit hem vooral hierin. Het welbekende placebo-effect. 

Ons lichaam past zich aan, aan de omstandigheden…

Het lichaam gaat simpel gezegd verbranden wat er daadwerkelijk binnen komt. Stel dat ons lichaam volgens theorie 2500 calorieën nodig heeft om de dag goed door te komen! Wanneer we dan elke dag 1500 calorieën binnen krijgen, zouden we elke dag 1000 calorieën te kort komen. Dit is voor een paar dagen niet erg maar als dit langere tijd gebeurd zouden we dus op den duur door onze voorraad van onze vetreserves zijn. Dat wil ons lichaam voorkomen dus zal het de verbranding naar beneden schroeven. Het gaat 1500 calorieën verbranden.

Het gaat als het ware op de spaarstand staan. Hierdoor neemt onze spiermassa af, organen gaan langzamer functioneren en onze hersenen zullen ook trager gaan werken. Dit is dan ook vaak de grote oorzaak van de vele rug, vermoeidheidsklachten en alle andere leefstijl gerelateerde klachten die we vaak om ons heen horen.

Wanneer we 1500 calorieën verbranden en dit ook daadwerkelijk eten zullen we dus ook niet afvallen. De weekenden zitten we hier vaak boven en onder de 1500 calorieën komen we eigenlijk niet. Dit is dan ook gelijk de reden dat we dus heel makkelijk aankomen en dus zeer moeizaam kunnen afvallen.

Daarnaast hebben we fors tekort aan calorieën en vooral ook vitamines en mineralen. Ons lichaam vraagt dus steeds om eten, ons energieniveau is vaak laag en we neigen dus vooral naar de koolhydraten en dan meestal niet in de vorm van fruit, granen etc;).

Van weinig eten komen we aan…

Ja je leest het goed… Van weinig eten komen we aan. We zien veel mensen bij ons in de praktijk die slechts 1000 calorieën eten. Minder dan onze dochter van nog geen 2 jaar. Dit is eigenlijk gewoon een crash dieet en zeer ongezond en schadelijk voor ons lichaam. Omdat we maar niet af kunnen vallen gaan we vaak onbewust steeds minder eten. Ons lichaam past zich aan dus we hebben ook helemaal geen trek in meer eten.

Het is geen hogere wiskunde hoe afvallen werkt. Je moet heel simpel (gewoon) minder eten dan dat je verbrand. Wanneer je slechts 1000 calorieën verbrand is minder eten dus eigenlijk geen optie. De kans dat je boven de 1000 calorieën zit is vele malen groter dan dat je hieronder zit. Zouden we eronder zitten en minder gaan eten dan 1000 calorieën, dan missen we extreem veel vitamines en mineralen want al onze essentiële voedingstoffen passen simpelweg niet in 1000 calorieën. We zullen dus meer moeten verbranden willen we daadwerkelijk resultaat creëren. Calorieën tellen is dan dus ook eigenlijk gelijk al niet de oplossing.

e-book 100 gezonde gerechten

Focus vooral NIET op afvallen 

Alles moet altijd maar zo snel mogelijk. Wanneer de kilo’s er niet afvliegen is de motivatie al snel ver te zoeken. Dit zijn we namelijk ook gewend met alle diëten die we hebben gevolgd. Maar als we weten hoe het lichaam werkt kunnen we niet snel en veel afvallen. 1 kilo vet staat namelijk gelijk aan 9000 calorieën. We moeten dus in totaliteit 9000 calorieën minder eten dan dat we verbranden om een kilo vet kwijt te raken. Met veel diëten gaan de kilo’s zo snel omdat ons vocht en spiermassa snel naar beneden gaat, niet zozeer de vetten.

Nu we weten dat we 9000 calorieën moeten afvallen om een kilo vet kwijt te raken snappen we ook wel dat calorieën tellen niet echt zoden aan de dijk zet. Stel dat je volgens berekening 300 calorieën onder je verbranding zit zo’n 6 dagen in de week weet aan te houden. Zouden we 5 weken onderweg zijn om 1 kilo vet te verliezen.

Stop met calorieën tellen en focus op gezondheid

Het voornaamste doel van mensen die bij ons in begeleiding komen is om een x aantal kilo afvallen in een kort tijdbestek. Ze hebben een energielevel waar je echt niet jaloers op bent en noemen ook een lijst aan lichamelijke klachten op. Het frustreert ons dan wel eens dat ze zo gefocust zijn op afvallen. Het zou logischer zijn als hun doel zou zijn dat ze gezond en klachtvrij willen zijn met het energielevel van een Duracel konijn. We linken vaak deze klachten niet zozeer aan onze leefstijl.

Om blijvend af te vallen en een gezond gewicht te bereiken zullen we dan ook vooral moeten focussen op gezondheid.

Aankomen is het gevolg van onbalans in voeding, beweging en ontspanning. Minder eten of calorieën tellen vergroot dus eigenlijk alleen maar die onbalans en de klachten en kilo’s zullen dan vooral ook alleen maar toenemen.

De 6 meest voorkomende ziektebeelden in Nederland. Ook wel de Big six genoemd is met 70% te voorkomen door ons voedingspatroon.

BIG SIX

  1. Overgewicht en Diabetes
  2. Hart en vaatziekten
  3. Dementie/ Alzheimer/ Psychische aandoeningen
  4. Kanker
  5. Longziekten
  6. Reumatische aandoeningen/ Auto Immuunziekten

Krijgen we alle essentiële voedingstoffen binnen, bewegen we voldoende en hebben we genoeg rust en ontspanning zullen we dus ook geen overgewicht krijgen.
Wil je een gezond, slank, energiek lichaam en de kans op deze ziektebeelden drastisch verkleinen. Focus dan vooral op gezondheid en niet op kilo’s.

Micronutriënten versus macronutriënten

Onze macronutriënten zijn de vetten, eiwitten, koolhydraten en alcohol. Deze leveren calorieën. Onder de micronutriënten vallen alle vitamines en mineralen. Deze zijn essentieel voor een gezond lichaam. Wanneer ons lichaam allerlei tekorten heeft wil het alleen maar reserves opslaan en vraagt ons lichaam constant om eten. 

Komen altijd alle voedingstoffen die we nodig hebben binnen geven we ons lichaam geen reden om zoveel reserves op te bouwen en zal je zien dat de kilo’s naar beneden gaan. 

Ook zal je lichaam aanzienlijk beter gaan functioneren en merken we dit vaak al met een week aan ons energielevel. Het heten niet voor niets essentiële voedingstoffen. 9000 calorieën is een kilo dus een schommeling van een paar 100 calorieën zal je ook niet zozeer terugzien in de kilo’s. Calorieën tellen zet dan ook niet veel zoden aan de dijk.

Wanneer we op deze micronutriënten focussen zal ook de verhouding in vetten, eiwitten en koolhydraten in grote lijnen moeten kloppen. Eten we te weinig koolhydraten, missen we de vitamines en mineralen die vooral samengaan met koolhydraten. Dit werkt idem dito met de vetten en de eiwitten. 

Zorg dus dat je al deze micronutriënten binnen krijgt en creëer regelmatig in je voeding inname. Eet 6 keer per dag en zorg dat je veel vocht binnen krijgt. Je lichaam zal de verbranding gaan aanpassen aan de calorieën die binnen komen. 

Stop dus vooral met calorieën tellen. Wanneer ons lichaam merkt dat we constant alle essentiële voedingstoffen binnen krijgt zal het ook gemakkelijk onze vetreserves verbranden. Het heeft namelijk geen reden meer om deze in deze mate op te slaan.

90 Day Program

We hebben bij Van Schaik Personal Training een programma wat online of bij ons op locatie te volgen is en waar we je stap voor stap leren hoe je een gezond, fit, energiek en slank lichaam kunt creëren. Wil je hier graag meer over weten? Bezoek dan eens deze pagina...

calorieën tellen programma

Reactie plaatsen