Met deze 8 tips kan jij in het vervolg gezond uit eten!
4 min. leestijd

Met deze 8 tips kan jij in het vervolg gezond uit eten!

Met deze 8 tips kan jij in het vervolg gezond uit eten!

Gezond uit eten | We kennen het allemaal waarschijnlijk wel; je wilt écht wel gezond leven en op je voeding letten, en dat gaat ook heel goed als je naar je werk gaat en in het doordeweekse ritme zit. Eten mee naar het werk, en ’s avonds een goede zelfgemaakte maaltijd. Als we een ritme hebben lukt het vaak goed om dat patroon vast te houden. Maar, in het weekend is dat ritme er even niet, en hebben we wel eens een borrel, een feestje, en gaan we af en toe uit eten. Eten brengt mensen samen. Het is natuurlijk enorm lekker en gezellig, en we willen dit dan ook allemaal graag blijven doen.

Het nadeel is alleen, dat al dat uit eten, een wijntje hier en een bitterbal daar, vaak niet echt bijdraagt aan een gezond voedingspatroon. Integendeel. Vaak is het eten buitenshuis een stuk vetter, gebruiken we allerlei sausjes, eten we grotere hoeveelheden en bevat het eten ook meer koolhydraten en suikers. Natuurlijk wil je blijven genieten van een lekker hapje eten buitenshuis, en met deze tips kan jij gezond uit eten en hoef je je daar niet eens schuldig om te voelen!

1.      Gezond uit eten?  Kijk vooraf op de kaart…

Wanneer je weet waar je gaat eten, kijk dan vooraf alvast even op de kaart. De meeste websites hebben de menukaart online staan, zodat je precies kan zien wat er allemaal te bestellen is. Zo kun je alvast kijken wat “gezonde” keuzes zijn. Uit eten gaan is vaak net als boodschappen doen; als je zonde lijstje naar de winkel gaat is de kans groot dat je met veel meer thuis komt, dan wanneer je voorbereid op pad gaat. Vooraf nadenken over wat je wilt eten, helpt je dus een weloverwogen en gezonde keuze te maken.

2.       Let op de bereidingswijze van je eten

De bereidingswijze van je maaltijd zegt veel over wat voor voedingsstoffen je binnen krijgt. Wanneer eten gefrituurd of gebakken wordt, dan zal je eten vaak veel (ongezonde) vetten bevatten. Stomen of grillen zijn manieren om het eten te verwarmen zonder er veel vetten aan toe te voegen. Het is daarom slim om bij je keuze voor een gerecht ook te kijken naar de wijze van bereiden, en hier eventueel naar te vragen bij bestellen. Vaak zijn er verschillende manieren van bereiden mogelijk, dus even vragen kan de moeite waard zijn!

3.       Ga jij gezond uit eten? Eet dan niet teveel…

Wanneer we uit eten gaan denken we vaak; ach laten we een keertje gek doen. En ja hoor, dan kom je thuis na het eten en zit je broek net iets te strak, of voelt je buik net niet helemaal lekker omdat je te veel op hebt. Jammer van zo’n lekkere avond uit eten, en al helemaal als je verder je best doet om gezond te eten. Uit eten kan ook gezond én heel lekker zijn, zonder dat je te veel eet. Vaak is een hoofdgerecht al meer dan voldoende voor 1 persoon. Sla het voor en/of nagerecht dus over, of deel de porties met elkaar, zodat je toch verschillende dingen kunt proeven, maar niet te veel eet. Door goed te luisteren naar je lichaam weet je vaak precies wat genoeg is.

4.       Eet je niet vol aan brood

Bijna overal waar je komt wordt standaard brood op tafel gezet of worden broodjes aangeboden voorafgaande aan de maaltijd of tijdens de maaltijd. Kruidenbotertje erbij, aioli of tapenade, allemaal lekker, maar ook erg vet. Brood bevat met name veel koolhydraten en maar weinig andere belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast geven veel koolhydraten een opgezet vol gevoel. Mocht je een voorgerecht willen nemen, kies dan voor een heldere soep of een salade. Hier zitten veel meer voedingsstoffen in. Let bij salade altijd goed op de ingrediënten. Een salade klinkt erg gezond, maar een simpele salade met saus, kaas en croutons kan bevat toch al snel veel vet en calorieën.

5.       Drink water bij het eten

Veel mensen vinden het toch wel erg lekker om een wijntje of biertje bij het eten te drinken. Echter, het aantal calorieën in een aantal biertjes of wijntjes loopt al snel op naar een hele maaltijd. Maak met jezelf afspraken over wat en hoeveel je drinkt. Drink bijvoorbeeld één alcoholische drank en de rest van de avond water. Daarnaast neem je voedingstoffen minder goed op wanneer je alcohol nuttigt.

6.       Vraag om de saus apart

Veel van wat we eten in restaurants wordt geserveerd met saus. Door de saus er apart bij te vragen kun je zelf bepalen of en hoeveel saus je bij je eten wilt. Veel vlees en groente smaken, door een goede bereiding, al heerlijk van zichzelf. Saus is vaak overheersend van smaak, en daarnaast ook erg vet en zout. Kies dus een gerecht zonder saus, of vraag de saus er apart bij.

7.       Kies voor groentes in plaats van friet/aardappels

Friet of aardappels worden vaak standaard bij een maaltijd geserveerd. Dit zijn echter “lege calorieën”. Deze gerechten bevatten veel calorieën, zitten boordevol vet en koolhydraten maar bevatten verder geen belangrijke voedingsstoffen. Vraag daarom voor extra groente of een salade bij je hoofdgerecht. In groentes zitten allerlei voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, die je lichaam elke dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarnaast zijn groentes laag in calorieën (afhankelijk van de manier van bereiden uiteraard), een goede vervanger voor je aardappels of friet dus!

8.        Neem een koffie of thee ipv dessert

Dessert, hmm… dat is nogal eens het hoogtepunt van de avond. Helaas kan dit wel echt je hele avond in de war schoppen met alle suikers en vetten. Als je toch behoefte hebt aan iets na, of als de andere gasten wel allemaal lekker aan het dessert zitten, ga dan voor een kopje koffie of thee, deel een dessert met iemand anders of ga voor een “gezonde variant” zoals vers fruit. Zo kun je toch nog even gezellig natafelen maar kun je de calorieënbom overslaan.

Leer gezond eten en gezond uit eten met My Own Program

Deze 8 tips zouden je moeten helpen om gezond uit eten te gaan en vast te houden aan gezonde eetgewoontes. Heb jij moeite om patronen te doorbreken op het gebied van voeding? Maak je telkens toch weer die ongezonde keuzes, tegen beter weten in? Of ben je er nog helemaal niet achter wat er eigenlijk goed voor je is en wat niet? Wij helpen je daar graag mee! My Own Program is een programma, speciaal ontwikkeld om aan de slag te gaan met je leefstijl en ongezonde patronen te doorbreken. In 6 weken leer je wat jou valkuilen zijn en wat je hier mee kunt.

Reactie plaatsen