Detox.... Een goed idee? Of toch niet?
2 min. leestijd

Detox.... Een goed idee? Of toch niet?

Detoxen behandeling, goed idee of toch niet ?

Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies en moet je wel of juist niet aan detoxen beginnen? Lees het in deze blog!

Hoe werkt het lichaam?

Dagelijks komt je lichaam op allerlei manieren in aanraking met afvalstoffen. Bijvoorbeeld via uitlaatgassen, maar ook via voeding of medicatie, en via interne lichaamsprocessen waarbij afvalstoffen vrijkomen zoals bij stress of bij sporten. We hebben verschillende organen die betrokken zijn bij het schoonhouden en het schoonmaken van het lichaam. Bijvoorbeeld de luchtwegen die direct al filteren wat er binnen komt. Ook de lever speelt een grote rol bij de afbraak en afvoer van afvalstoffen, net als de darmen. Je kunt niet totaal voorkomen dat afvalstoffen het lichaam binnen dringen, maar met een gezonde leefstijl kun je dit wel beperken. Hoe? Lees het hier!

Waarom een detox behandeling?

Het idee achter detoxen is dat je afvalstoffen opruimt die zich mogelijk in het lichaam hebben opgehoopt. Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam kan de balans in het lichaam verstoren. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slechte adem, darmklachten, slecht slapen en andere vage klachten kunnen hier het gevolg van zijn. Bij een detox wil je de afvalstoffen in het lichaam zo effectief mogelijk opruimen, en de inname van nieuwe afvalstoffen beperken. Zo ruim je het lichaam op om weer optimaal te kunnen functioneren.

Welke detox is geschikt?

Er zijn verschillende manieren om het lichaam te reinigen; van warmtebaden tot vasten en van sapkuurtjes tot kleibehandelingen. Elke vorm van ontgiften heeft zijn eigen voor en nadelen. Belangrijk om te weten voor je aan detoxen begint, is dat er GEEN duidelijke wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor de werking ervan. Toch zien we in veel gevallen met de door ons gebruikte detox kuur weldegelijk positieve resultaten.

C9 is een detox kuur die in totaal 9 dagen duurt. Het is een intensieve detox behandeling op basis van uitsluitend natuurlijke stoffen. In de box die je thuisgestuurd krijgt vind je niet alleen alles wat je nodig hebt aan supplementen voor de 9 dagen, maar ook gezonde recepten en een beweegschema zodat je direct kan beginnen met je gezonde gewoontes. Ook drink je dagelijks eiwitrijke shakes om de afbraak van spiermassa tijdens de detox te minimaliseren.

Voor- en nadelen van de detox behandeling van C9

Aan elke vorm van ontgiften kleven voor- en nadelen. Er kunnen tijdens de detox behandeling bijvoorbeeld extra klachten ontstaan zoals hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid door het afvoeren van de afvalstoffen van het lichaam. Ook is er kans op afbraak van spiermassa door de minimale hoeveelheid voedingsstoffen die er tijdelijk binnen komen. Ook de weerstand verminderd tijdelijk tijdens het ontgiftingsproces. Daarom is het slim om een detox alleen te doen in een stabiele en rustige periode zodat je de detox-stappen optimaal kunt doorlopen.

Er zijn echter ook veel mensen die de voordelen ervaren van de detox behandeling. Zo ervaren mensen meer energie op de lange termijn. Ook verbeterd de functie van de organen en de opname van voedingsstoffen door het lichaam, en verbetert de nachtrust. Daarnaast is het een goede doorbreking van je oude voedingspatroon, waardoor het gemakkelijker wordt nieuwe (gezonde) gewoontes aan te leren. Ook zien we vaak dat een detox behandeling zorgt voor snel gewichtsverlies, wat de motivatie versterkt om gezonde keuzes te blijven maken.

Wel of niet een detox behandeling?

Detoxen zou nooit gedaan moeten worden om gewicht te verliezen, maar altijd met oog op het verbeteren van de eigen gezondheid. Ervaar jij vage klachten, dan is een detox behandeling misschien wat voor jou. Bedenk dat het detoxen alleen vaak niet voldoende is om op lange termijn van je klachten af te komen. Ook je leefstijl zal je moeten aanpassen om in het vervolg de opstapeling van afvalstoffen in het lichaam te voorkomen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging en voldoende rust en ontspanning zijn de belangrijkste elementen voor een gezond en fit lichaam. Een detox zou dus altijd eenmalig moeten zijn en gecombineerd moeten worden met het oppakken van een gezonde leefstijl.

Reactie plaatsen