Slanker worden? Leer anders denken en verleg de focus
4 min. leestijd

Slanker worden? Leer anders denken en verleg de focus

Slanker worden? Verleg je focus!

Dit artikel gaat over slanker worden en is geen standaard blog over afvallen, maar een blog over mijn eigen ervaring. In deze blog vertel ik je het geheim wat mij uiteindelijk veel gezonder, sterker en ook slanker heeft gemaakt. Een andere invalshoek, die je hopelijk aan het denken zet over je eigen leefstijl!

In ons vak komen we natuurlijk veel mensen tegen die graag wat slanker willen zijn. Bijna iedereen die bij ons aanklopt met deze wens heeft wel eens wat geprobeerd in het verleden om dit te bereiken; supplementen, diëten, bijzondere kuurtjes of zelfs hele ingrijpende maatregelen zoals operaties. Allemaal met de hoop dat ze bereiken wat ze voor ogen hebben, namelijk een mooi slank lichaam. Op zich is er natuurlijk niets mis met de wens om een lichaam te hebben waar je trots op bent. Maar, de focus hierop zorgt toch vaak niet voor het gewenste resultaat. Misschien is de focus die jij hebt wel helemaal de verkeerde focus om te bereiken wat je zo graag wilt…

De verkeerde aanpak om slanker te worden

Ook ik heb zeker periodes gehad waarin de focus op een zo’n mooi, strak en slank lichaam heel sterk was. Opvallend is, dat wanneer ik terug kijk, dit meestal niet de periodes waren in m’n leven waarin ik écht goed voor mezelf zorgde. Veel sporten en weinig eten was vaak de manier voor mij om wat kilo’s kwijt te raken. De resultaten die ik hiermee behaalde waren opzich prima. Ik werd er inderdaad een stukje slanker van (al vinden we het eigenlijk nooit goed genoeg).

Neveneffect was wel dat ik op er ontzettend moe van werd, en dat het ook niet leuk is om altijd maar bezig te moeten zijn met wat je allemaal niet en juist wel moet eten en doen. Het volhouden van zo’n strenge leefstijl is op de lange termijn dan ook geen doen. Op een gegeven moment ben je klaar met dat strenge regime waar je je aan moet houden om je doel te bereiken, zeker als je je er niet veel fitter door voelt. Het lange termijn resultaat was dan ook dat mijn gewicht schommelde en mijn gezondheid er niet beter op werd.

Je zorgt niet goed voor je lichaam

Wat mij opviel bij mezelf is, dat wanneer de focus op het afvallen ligt, dit vaak niet gebeurd op een manier waarop je ook goed zorgt voor je lijf. Ik sprak laatst een klant die in de afgelopen jaren verschillende keren tientallen kilo’s was afgevallen. Toch viel hij telkens weer terug in oude patronen en kwam hij net zo hard weer aan. Je zou zeggen, dat wanneer je in staat bent zo veel kilo’s kwijt te raken, je echt wel weet “hoe het moet”. Toch lukt vasthouden niet. Het aankomen en afvallen was een patroon wat zich bleef herhalen, en waarin ongezonde gewoontes schuil gingen. Gewoontes van heel weinig eten, maar ook van overmatig eten. En na al die tijd had hij eigenlijk nog steeds geen kennis over wat nou gezond is. Dit zie ik veel meer om me heen.

Doorbreken van het patroon met de juiste mindset

Het doorbreken van dit patroon zal alleen gaan wanneer we een hele andere mindset krijgen. Ik spreek vanuit eigen ervaring; jarenlang had ik een haat-liefde verhouding met eten, welke ik maar op 1 manier heb kunnen doorbreken: het verleggen van de focus! De focus lag voorheen bij mij op 1 ding; uiterlijk. Nogmaals, er is niets mis met de wens om een mooi lijf te hebben waar je trots op bent. Maar, wanneer dit je focus is zal je 9 van de 10 keer niet goed voor je lijf zorgen en je gewenste resultaat niet bereiken of vasthouden. Zeker 90% van onze klanten eet bijvoorbeeld te weinig als ze bij ons starten. En ondanks dat hebben ze toch gewichtsproblemen, en vallen ze niet af.

De juiste focus: Jouw eigen gezondheid

Het geheim zat hem voor mij in het verleggen van de focus. Ik heb een hele andere mindset gekregen op het gebied van voeding en leefstijl. Toen ik alle eisen over hoe mijn lichaam eruit moest zien los ging laten, kwam er ineens ruimte voor een hele andere manier van kijken. Niet langer was eten enkel om af te vallen of strakker te worden, maar eten omdat mijn lichaam dat nodig had. Eten omdat ik me dan lekkerder en fitter voel. Eten omdat ik dan beter presteer, zowel op sportief gebied als daarbuiten. Eten omdat ik dan gezond blijf. Dit leverde mij eindelijk de balans op waar ik al lang behoefte aan had, en waar veel mensen behoefte aan hebben. Als personal trainer heb ik er mijn werk van gemaakt om anderen te stimuleren en ondersteunen om ook de focus te verleggen.

Verleg je focus nu!

Herken jij je hierin? Ben jij het geschommel van je gewicht ook helemaal zat? Mis je de balans in je leefstijl? Is het bij jou vaak alles of niets? De balans vinden start met het veranderen van je mindset!

Stel jezelf de vraag; wat heeft mijn lichaam nodig? Als je je lijf geeft wat het nodig heeft (en dat geldt niet alleen voor voeding maar ook voor bijvoorbeeld bewegen, nachtrust en ontspanning), zal je merken dat je lichaam zich op een positieve manier gaat aanpassen. Je krijgt meer energie. Eventuele klachten verminderen of verdwijnen. Je extra kilo’s zullen er misschien niet zo snel afvliegen, maar je raakt ze wel blijvend en op een gezonde manier kwijt. Daarnaast is dit een goede manier om een stabiele gezonde leefstijl te ontwikkelen. Geen dieet of snelle kuur, maar een manier van leven waar je je lekker bij voelt en waarmee je gezond oud kan worden.

Wij begeleiden al jaren mensen om blijvend hun leefstijl te veranderen, zodat ze gezonder, sterker en slanker door het leven te gaan. Is dit ook waar jij naar op zoek bent? Neem dan contact met ons op.

Reactie plaatsen