Zo verbeteren we ons afweersysteem!
2 min. leestijd

Zo verbeteren we ons afweersysteem!

Afweersysteem verbeteren; de do’s en don’ts!

Ons afweersysteem. Wat is de invloed van bewegen hierop? Het is algemeen bekend dat voldoende bewegen goed is voor je gezondheid. Het houdt je sterk en verlaagt het risico op allerlei aandoeningen. Maar, als het gaat om je immuunsysteem, dan heeft bewegen niet alleen een positief effect. Lees deze blog en kom er in een paar minuten achter wat wel en wat niet te doen om je afweersysteem te versterken!

Wat moet je vooral NIET doen?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; te veel en te hard sporten heeft geen positieve invloed op je afweersysteem. In tegendeel, het heeft zelfs een (tijdelijk) negatief effect op de werking van je immuunsysteem. Slecht nieuws dus voor de fanatieke sporters onder ons, want een lange sportsessie (van meer dan 60 minuten) heeft direct invloed op je weerstand. Ook zeer intensief sporten verlaagd tijdelijk je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekteverwekkers.

Wanneer je intensief sport, komen er stresshormonen vrij in het lichaam. Deze stresshormonen onderdrukken het immuunsysteem, hierdoor is je weerstand minder goed en krijgen ziekteverwekkers meer kans.

Uiteraard is het per persoon verschillend wat intensief sporten betekend, afhankelijk van hoe getraind je bent. Het is voor je lichaam goed om af en toe even flink af te zien, daar word je juist sterker en fitter van. Maar, met het ook op het versterken van je afweersysteem zijn lange sportsessies die zeer intensief zijn, dus niet bevorderend voor de weerstand. Als je goed herstelt (met de juiste voeding en voldoende rust) zal het gehalte aan stresshormonen weer snel dalen en is je immuunsysteem dus maar tijdelijk minder sterk.

Wat moet je juist WEL doen om je afweersysteem te versterken

Te lang en te intensief sporten zorgt dus voor (tijdelijk) verzwakken van het immuunsysteem. Maar, goed nieuws, sporten kan juist ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem! Het is zelfs een van de belangrijkste factoren om deze sterk te houden! Lees verder en kom erachter wat je kan doen om jou afweersysteem te boosten!

Versterk je afweersysteem met matig intensieve beweging

Matig intensief bewegen is enorm belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Dit zijn activiteiten waarbij de hartslag verhoogd en je sneller gaat ademen, maar je nog wel kan blijven praten. Dit kan van alles zijn, lekker een stuk goed doorfietsen, rustig hardlopen of flink doorwandelen, maar ook een lekkere krachttraining thuis of in de sportschool. Deze matig intensieve beweging zorgt ervoor dat de witte bloedcellen sneller en beter door het lichaam gaan. Ook wijzen studies uit dat de witte bloedcellen extra “alert” worden wanneer je voldoende beweegt. Zo kan je lichaam sneller een indringer herkennen en bestrijden.

Voor je afweersysteem is het belangrijk dat je niet te veel van die stresshormonen aanmaakt, en dat je dus niet helemaal tot het gaatje gaat! Let ook op de duur van je sportsessie, een workout langer dan 60 minuten zorgt ook voor meer van deze stresshormonen in het lichaam. Ga daarom voor een kortere sessie, maar wel een aantal keer in de week.

Ga overgewicht tegen en voorkom een verzwakt afweersysteem!

Bewegen heeft daarnaast veel andere voordelen die ook absoluut een sterk afweersysteem ondersteunen. Zo zorgt voldoende bewegen ervoor dat je gemakkelijker op gewicht blijft. Wanneer je voldoende beweegt verbrand je meer, en dit zorgt voor minder vetmassa (altijd in combinatie met gezonde voeding en voldoende rust en ontspanning).

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de het immuunsysteem van mensen met overgewicht een stuk zwakker is. Dit heeft te maken met de vetcellen. Deze cellen zorgen voor een soort chronische ontsteking. Het immuunsysteem is deze ontsteking constant aan het bestrijden, waardoor het immuunsysteem verzwakt. Een ontstekingsreactie van het lichaam is gunstig wanneer het vecht tegen een ziekteverwekker. Maar in dit geval is het lichaam aan het strijden tegen een chronische ontsteking van binnenuit. Bewegen is dus heel belangrijk om op gewicht te komen en te blijven, en daarmee het afweersysteem sterk te houden!

Ook krachttraining is belangrijk, zo houd je je lichaam sterk en in vorm. Een sterk en gezond lichaam is veel weerbaarder, en zal je afweersysteem positief beïnvloeden. Wekelijks minimaal 1 keer krachttraining doen is belangrijk om je spiermassa te behouden en je spieren te versterken.

Reactie plaatsen