Heb ik een gezond gewicht? Wat is nou een gezond gewicht en hoe kunnen we dit realiseren…
4 min. leestijd

Heb ik een gezond gewicht? Wat is nou een gezond gewicht en hoe kunnen we dit realiseren…

Wat is nou een gezond gewicht?

Om te bepalen of we een gezond gewicht hebben kunnen we ons BMI berekenen. Een gezond BMI zit tussen de 19.5 en 25. Toch kijken wij met onze begeleiding nooit naar de BMI-waardes. Het zegt namelijk enkel wat over je lichaamsgewicht en niks over de lichaam samenstelling.
Wij streven altijd naar een hoger spierpercentage. Spieren zorgen namelijk voor een sterk en klachtenvrij lichaam. Als we dan naar ons BMI kijken, dan zitten we hiermee al snel te hoog terwijl we wel slank kunnen zijn. Door deze spieren hebben we nou eenmaal een hoger lichaamsgewicht.

Focus niet op een gezond gewicht maar vooral op de omvang!

Hebben we liever een gezond gewicht en een gezonde BMI? Of hebben we liever een slanke omvang en een sterk lichaam met wat meer spiermassa. We focussen vaak op gewicht en hebben vaak een streefgewicht. Maar ik weet zeker dat we liever een slank lichaam hebben met wat meer spieren dan een lager lichaamsgewicht met een minder goed gevormd lichaam. Deze spieren geven namelijk ons lichaam ook meer vorm. Focus dus niet te veel op een gezond gewicht maar zorg voor een slanke heup en taille omvang.

Willen we een gezonde omvang? Ga dan vooral aan de slag met je voeding…

Wanneer we er de nodige kilootjes af willen hebben, dan zoeken we vaak de oplossing in meer bewegen. 2 uurtjes sporten gaat nagenoeg niks veranderen als we de rest van de week hetzelfde laten. We moeten omgerekend namelijk 12 tot 15 uur fanatiek sporten om 1 kilo vet te verbranden. Vaak gaan we ook gezonder eten als we weer even de slag van het sporten te pakken hebben, waardoor we vaak sneller ons gewicht zien zakken. Maar willen we een gezond gewicht? Of dus eigenlijk een gezonde omvang! Dan zullen we met onze voeding aan de slag moeten.gezond gewicht

Sporten doen we om ons lichaam in shape te houden. Om onze spieren te behouden, onze bloedvaten, ons hart, botten, gewrichten en ons vasculaire systeem gezond en fit te houden. Dit is absoluut een must voor een gezond, fit en energiek lichaam. Maar we zullen er geen gezond gewicht mee creëren als we onze voeding niet op de rit hebben.
Onze eetgewoontes bepalen dus vooral ons gewicht. We moeten er dus voor zorgen dat we de 166 uur buiten deze 2 uur sport om ook de juiste voedingstoffen geven.

Willen we voorgoed een gezond lichaam? Focus dan JUIST NIET op afvallen…

Soms komen er mensen op intakegesprek die me echt doen verbazen. Ze zien er ongezond en vermoeid uit, hebben een lijst aan klachten met de nodige medicatie. En als we ze dan vragen wat hun doel is en waarom ze gekomen zijn! Dan willen ze afvallen!
Ze hebben vaak al tevergeefs allerlei pogingen gedaan en diëten gevolgd om hun gewicht naar beneden te krijgen. Zonde, want zo schoppen we eigenlijk ons lichaam nog verder uit balans en breken het nog verder af. Een lichaam dat niet goed functioneert en wat uit balans is, zal niet of nauwelijks zijn reserves loslaten.

We zullen deze mensen ook vertellen dat wij niet met mensen gaan afvallen. Wij vinden namelijk NOOIT dat afvallen een hoofddoel mag zag. Hebben we overgewicht? Dan hebben we ergens een onbalans in voeding, beweging en ontspanning. Focussen we op een goede balans hierin, dan zullen we dus ook geen overgewicht hebben.

Bij onze begeleiding ligt dan ook altijd de focus op gezondheid en het creëren van een gezond, fit en energiek lichaam. Met het uiteindelijke gevolg een slank en fysiek sterk lichaam. Focus dus ten alle tijden op je gezondheid om voorgoed een gezond gewicht te creëren en te behouden.

Geef het lichaam EXACT wat het nodig heeft.

Van de 100 mensen die wij persoonlijk begeleiden is er 1 die echt te veel eet. De andere 99 eten allemaal structureel te weinig. En vaak fors te weinig… Hoe minder we eten, des te makkelijker we aankomen. Ons lichaam past zich namelijk aan, aan het leven dat wij creëren. Eten we een jaar lang slechts 1000 calorieën op een dag? Dan zal ons lichaam gewoon in leven blijven.

Ook als we eigenlijk 2500 calorieën per dag nodig hebben. Het past alle processen in ons lichaam aan om het met 1000 calorieën te kunnen doen. Dit gaat ten koste van onze spieren, organen en hersenen. We functioneren hierdoor een stuk minder, breken ons lichaam letterlijk af en hebben een energielevel waar niemand jaloers op is. Dit moet ons lichaam wel, want als het 2500 calorieën blijft verbranden, zullen we op den duur door onze reserves heen zijn en gaan we dus letterlijk dood.

Het is geen hogere wiskunde hoe onze verbranding werkt. Eten we meer dan wat we verbranden dan komen we aan. De kans dat we in dit voorbeeld meer eten dan 1000 calorieën is groot en ons lichaam slaat dit maar al te graag op omdat het structureel te weinig binnenkrijgt.

gezond gewicht

Eet vooral genoeg en kijk vooral ook naar de micro nutriënten

Bereken dus wat je lichaam nodig heeft. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt doen.
En let daarbij vooral ook op de vitamines en mineralen. Onze calorieën kan je zien als de brandstof. Ze zorgen voor de nodige energie die we verbruiken en geven ons de bouwstenen om ons lichaam op te bouwen en te repareren daar waar nodig.

Elke cel in ons lichaam is afkomstig van onze voeding. We kunnen dus stellen dat onze voeding bepaalt hoe ons lichaam is opgebouwd en wat de kwaliteit van deze cellen is. We hebben alle vitamines en mineralen nodig. Ze zijn essentieel voor de opbouw van ons lichaam en hebben allemaal hun eigen functie. Komen we structureel bepaalde vitamines tekort, dan zullen er op den duur processen in ons lichaam gaan haperen. Om nog eens het voorbeeld van 1000 calorieën per dag te pakken. Het breekt ons lichaam af, komen er makkelijk van aan en alle nodige essentiële voedingstoffen gaan hier NOOIT inpassen.

We kunnen dus eigenlijk zelf onze verbranding instellen

We kunnen dus eigenlijk zelf bepalen wat we verbranden. Ons lichaam zal zich aanpassen aan de omstandigheden die wij creëren. Reken uit wat je nodig hebt. Eet dit ELKE dag en zorg dat je alle nodige voedingstoffen tot je neemt. Het gevolg hiervan is een gezond, fit en energiek lichaam en het gaat vanzelf naar een gezond gewicht.

Wil je hier alles over leren en exact weten hoe je een gezond, fit, energiek en slank lichaam creëert? We leren je dit stap voor stap met My Own Program. Een online programma waar we je stap voor stap gaan leren hoe je deze keer WEL een gezond gewicht kunt bereiken en vooral ook zelfstandig kunt behouden. Klik hier voor meer informatie

Reactie plaatsen