5 gouden tips om je immuunsysteem te versterken
5 min. leestijd

5 gouden tips om je immuunsysteem te versterken

Je Immuunsysteem versterken met deze 5 tips!

Wil jij je immuunsysteem versterken? Lees hier hoe je dat het beste kunt doen! In dit blog lees je alles over hoe voeding kan zorgen voor een ijzersterk immuunsysteem!

De één loopt het hele jaar door te snotteren en pakt elk jaar een griepje mee, terwijl de ander nooit ergens last van heeft. Herken je dat? Hoe sterk jouw afweersysteem is, hangt af van verschillende factoren. Onder andere je genen spelen een rol, maar ook je omgeving en je leefstijl zijn van invloed op je immuunsysteem. Een gezonde leefstijl heeft ook direct een positief effect op ons immuunsysteem en maakt ons lichaam sterker en weerbaarder, zodat we minder snel ziek worden. Hoe je immuunsysteem in grote lijnen werkt, lees je hier!

Met voeding je immuunsysteem versterken

Gezonde voeding heeft een grote invloed op de werking van de verschillende onderdelen van je immuunsysteem. Denk bijvoorbeeld aan je darmen. Deze spelen een grote rol bij je afweer, en met de juiste voedingsmiddelen houd je je darmflora gezond. Daar vertel ik verderop in deze blog veel meer over. Maar ook voldoende voeding binnenkrijgen zodat je je weerstand hoog houdt, en je lichaam de energie heeft om indringers te bestrijden, is heel belangrijk. In deze blog lees je 5 punten die je immuunsysteem versterken en voor jou het verschil gaan maken!

# Tip 1: Voldoende eten!

Ik heb het net al benoemd. Voldoende eten is ontzettend belangrijk wanneer je je immuunsysteem wilt versterken. Een sterk en gezond lichaam krijg je alleen als je voldoende eet. Veel mensen krijgen te weinig voedingsstoffen binnen, zelfs veel mensen die te zwaar zijn en juist willen afvallen.

We hebben elke dag al een basisbehoefte aan energie (calorieën) om ons lichaam op temperatuur te houden, om te ademen, ons hart te laten kloppen en te denken. Zonder dat we ook maar iets doen, verbruikt ons lichaam constant energie. Dit noemen we ook wel ons BMR, ons Basaal Metabolisme in Rust. Hoe hoog je BMR is en wat je dus verbrand in rust is afhankelijk van je leeftijd, gewicht en lengte. Naast je BMR verbrand je dagelijks ook nog eens calorieën, afhankelijk van hoe actief je bent.

De een verbruikt meer energie dan de ander, dit hangt af van wat voor werk je doet, en hoeveel je daarnaast dagelijks beweegt. Gemiddeld verbranden vrouwen zo’n 2000 kcal per dag, en mannen zo’n 2500. Grote kans dat jij niet dagelijks zoveel eet, en dat je lichaam daardoor niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig gaat. Je kunt je voorstellen dat die tekorten ten koste gaat van je gezondheid op de lange termijn.

Voldoende eten is dus cruciaal voor een sterk en gezond lichaam. Op voedingscentrum.nl kun je zelf bijhouden hoeveel je eet, dit kan jou veel inzicht geven in hoe je ervoor staat en of je meer moet eten om je immuunsysteem te versterken.

# Tip 2: Versterk je immuunsysteem met vitamines en mineralen!

Genoeg eten is natuurlijk niet het enige wat jouw immuunsysteem gaat versterken. Wanneer je ongezonde keuzes blijft maken zal je niet direct verschil gaan merken. Om echt meer energie te krijgen en je immuunsysteem te versterken, zul je dus niet alleen voldoende calorieën binnen moeten krijgen maar ook voldoende vitamines en mineralen, ook wel micronutriënten genoemd. Dit is een hele uitdaging, maar wel ontzettend belangrijk dat je hier op gaat letten.

Alle vitamines en mineralen hebben hun eigen rol in het lichaam, en wanneer je van één of meerdere van deze voedingsstoffen structureel tekorten hebt, zal dit ten koste gaan van het functioneren van je lichaam. Sommige stoffen spelen een hoofdrol bij je immuunsysteem, hier kom ik later op terug. Maar om een sterk en gezond lichaam te hebben, zijn al deze vitamines en mineralen van belang!

Ook hiervoor is het voedingscentrum weer de perfecte tool om je meer inzicht te geven in wat je al voldoende binnen krijgt en wat je nog extra nodig hebt. Een voedingsdagboek is ideaal om erachter te komen waar jouw tekorten zitten en hoe je je lichaam kan boosten! We hebben al heel veel mensen begeleid, waarbij dit stukje echt DE oplossing was om eindelijk lekker in hun vel te zitten, veel energie te hebben en een stuk sterker te worden!

# Tip 3: Vermijd gifstoffen!

Je wilt je immuunsysteem versterken. Je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen, en let ook op de inname van vitamines en mineralen. Super! Maar, om je immuunsysteem te boosten is het ook belangrijk dat je de gifstoffen waarmee je lichaam in aanraking komt, minimaliseert. Te veel gifstoffen in het lichaam verstoren de balans, en daarmee ook de werking van het immuunsysteem. Een ophoping van gifstoffen in de darmen bijvoorbeeld, verstoord de werking van de darmen, terwijl deze een cruciale rol hebben bij de bestrijding van ziekteverwekkers. Je wilt de darmen dus schoonhouden. Ik vertel in het stuk hierna hoe je met voeding de darmen een handje helpt.

Heb jij te veel gifstoffen in je lichaam?

Bij gifstoffen kun je denken aan medicatie, e-nummers en transvetten. Maar ook roken, alcohol en zelfs stress zorgen voor meer gifstoffen in het lichaam. Gifstoffen zijn stoffen die het lichaam niet kan verwerken. Voor een groot gedeelte worden deze stoffen goed verwijderd met behulp van verschillende organen. Maar wanneer meer gifstoffen binnenkomen dan je lichaam kan verwerken, gaan de gifstoffen zich ophopen en staan ze je gezondheid in de weg. Je ervaart dan vaak vage klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook nek en rugklachten of een traag herstel na een flinke workout zijn tekenen van een te veel aan gifstoffen in het lichaam. Minimaliseer dus de inname aan gifstoffen; eet vers, onbewerkt en biologisch, rook niet en nuttig zo min mogelijk alcohol. Let ook op met het gebruiken van medicatie en beperk dit zo veel mogelijk.

Afvoeren die gifstoffen!

Voor het afvoeren van gifstoffen is het allereerst belangrijk dat je voldoende drinkt. En dan heb ik het niet over een lekker wijntje op het terras of dat glaasje cola in het weekend. Water en thee. Deze twee reinigen het lichaam. Zorg dat dagelijks zo’n 2 a 3 liter water drinkt om je lichaam te blijven reinigen. Daarnaast worden veel gifstoffen ‘s nachts afgevoerd, wanneer je lichaam herstelt.

# Tip 4: Deze voedingsmiddelen versterken je immuunsysteem!

Naast voldoende eten en het afvoeren van je gifstoffen zijn er ook voedingsmiddelen die jouw immuunsysteem extra ondersteunen, en die je dus altijd in huis kunt halen als je immuunsysteem wel een boost kan gebruiken.

Houd je darmen gezond!

Ik heb al een aantal keer genoemd dat de darmen een grote rol spelen in de werking van je immuunsysteem. Onder andere het eten van voldoende vezels zorgt bij gezonde darmen voor een goede werking! Vezels “schuren” de darmen, ze houden de darmen op die manier schoon.

Vezels vind je veel in groente en fruit en in volkoren graanproducten zoals zilvervlies rijst en volkorenbrood. Ook in peulvruchten zoals kidneybonen en kikkererwten zitten veel vezels. Zorg dat je elke dag lekker veel vezels binnenkrijgt. Om de darmen een handje te helpen kun je daarnaast ook probiotica nemen, dit zijn producten die de darmflora ondersteunen. In je darmen leven veel bacteriën, en probiotica zorgen voor een goede balans van deze bacteriën. De meest bekende probiotica zijn yoghurt, zuurkool, kefir en karnemelk.

Eet voldoende ijzer!

Zoals je kan lezen in deze blog over de werking van het immuunsysteem, speelt ook je bloed, en dan met name de witte bloedcellen, een belangrijk rol in je afweersysteem. Voldoende ijzer binnenkrijgen is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen. Producten met een hoog gehalte aan ijzer zijn onder andere; rood vlees, vis en gevogelte, broccoli en bloemkool, noten, zaden en verschillende soorten peulvruchten.

Antioxidanten en vitamine C!

Wat jouw immuunsysteem ook absoluut boost zijn citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit en pomelo. Deze bevatten veel antioxidanten, werken ontstekingsremmend en zitten boordevol met vitamine C. Vitamine C is ontzettend belangrijk voor het immuunsysteem, en draagt bij aan een gezonde huid (welke de eerste barrière is om ziekteverwekkers buiten te houden). Voel je die verkoudheid opkomen? Snel wat citrusfruit in huis halen! Ook broccoli, paprika en tomaat zijn rijk aan vitamine C.

# Tip 5: Houd gezonde gewoontes vast voor een ijzersterk immuunsysteem!

Voor het versterken van je immuunsysteem is het van cruciaal belang dat je je gezonde gewoontes gaat vasthouden. Een keertje een extra mandarijntje eten, super goed! Maar dit gaat op lange termijn niets veranderen voor jou immuunsysteem. Om je immuunsysteem blijvend te boosten is het onvermijdelijk om permanent gezonde gewoonten vast te houden. Voldoende eten, gezonde keuzes maken maar ook meer bewegen en voldoende slapen, dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan een sterk en gezond lichaam. Hierdoor zul jij die ijzersterke weerstand creëren, maar ook veel meer energie hebben en lekkerder in je vel zitten!

Reactie plaatsen