Snel afvallen! Wie wil dat nou niet...
5 min. leestijd

Snel afvallen! Wie wil dat nou niet...

Er zijn ontelbaar veel manieren te bedenken waarmee we snel afvallen. Veel van ons hebben na de feestdagen ook weer enthousiast een nieuwe poging gedaan. Het grootste deel is het in februari alweer vergeten en hebben een excuses gevonden om het nog even uit te stellen. Helaas houdt in Nederland slecht 7% dit op de langere termijn vol.

Hoe komt het nu dat zo weinig mensen slagen in het halen van de doelen die ze al zo lang voor ogen hebben en zo graag willen halen. Wanneer we onze focus verleggen en niet vol op het afvallen focussen zien we dat ineens een veel groter percentage slaagt in het volhouden en het blijvend afvallen.

Hoe sneller de kilo’s er af gaan hoe beter…

We volgen vaak een dieet of schrijven ons maar weer eens in bij een van de fitness centra in de buurt. We proberen hetgeen wat de vorige 10 keer niet gelukt is gewoon opnieuw! Je kan op dat moment vast genoeg redenen bedenken waarom het deze keer wel lukt. Hoe sneller de kilo’s er af vliegen hoe beter. Helaas is het gros van deze kilo’s vocht en spieren wat je verbranding juist omlaag brengt. Om 1 kilo vet te verbranden moeten we 9000 kcal verbranden(12 tot 15 uur hardlopen). Meerdere kilo’s vet verbranden in een week is dus haast onmogelijk.

Kies niet voor hetgeen wat voor jouw niet werkt!

Veel van ons gaan diëten. Het merendeel van de diëten die we volgen houden we niet lang vol. We eten volgens een lijstje en vaak de dingen die we helemaal niet echt lekker vinden. Ik ken niemand die al langer dan een jaar volgens een lijstje eet, dus we kunnen al wel stellen dat we dit niet op de lange termijn vol gaan houden. Hoe lang we dit vol houden hangt vooral af van onze wilskracht en hoe sterk we mentaal zijn. Een gewoonte gaat het in ieder geval niet worden. Wanneer we een reden gevonden hebben en hebben besloten om er maar mee te stoppen vallen we dus zonder twijfel ook terug in onze oude gewoontes.

Anderen gaan op zoek naar een sport. Of beter gezegd: Anderen gaan sporten. Ze gaan namelijk niet echt op zoek naar een sport. We gaan doen wat ons bekend is. We kiezen niet graag voor iets onbekends. Het voelt veel gemakkelijker en vertrouwder om de dingen te doen die we min of meer gewend zijn. We zien vaak dat mensen voor de zoveelste keer de sportschool in duiken in januari. Terwijl dit alle afgelopen keren niks voor de lange termijn heeft opgelost. (Dit is overigens ook gelijk de reden dat we ook niet afvallen). We kiezen steeds voor hetgeen wat voor ons niet werkt.

We focussen ons volledig op SNEL afvallen.

Hoe sneller we een paar kilo afvallen hoe beter want des te sneller kunnen we weer ons normale leventje oppakken. We weten dus dan ook eigenlijk al dat we het niet lang kunnen volhouden en vallen weer terug in onze oude gewoontes. De gewoontes waardoor we juist aankomen. Dit levert dus niks blijvends op op de lange termijn.
Helaas zien we bijna nooit dat mensen echt focussen en zich druk maken om hun gezondheid. We pakken pillen, crash diëten, detoxen, en allerlei andere shake’s om het onszelf makkelijk te maken. We krijgen dan langere tijd in het ergste geval 500 kcal binnen. Als je bedenkt dat een baby van 1 al ongeveer 1000 kcal nodig heeft kan dit voor een volwassen lichaam nooit goed zijn. Je breekt eigenlijk alles af behalve je vet reserve. Dit wil je lichaam op dit moment juist behouden. Wil je daadwerkelijk wat bereiken? Focus je dan volledig op gezondheid en niet op snel afvallen.

Wil je blijvend resultaat focus dan niet op snel afvallen!

Snel afvallen of eigenlijk je lichaam afbreken in rap tempo kan. Er zijn voldoende manieren te bedenken om dit voor elkaar te krijgen. Op de langere termijn lost dit alleen niks op. Deze afbraak is voor ons lichaam stress wat op de langere termijn alleen maar voor meer vet opslag zorgt. We maken ons lichaam en de systemen in ons lichaam eigenlijk stuk. Of je nou je spieren, huid, organen stuk maakt, ons lichaam zal er alles aan doen om dit te repareren en sterker te maken dan dat het voorheen was. Spieren moeten we eerst kapot maken om ze te laten toenemen. Als we onze huid beschadigen zal onze huid hier sterker worden wat er dan uit ziet als een litteken.

Wanneer we in een snel tempo onze vet reserves afbreken zal ons lichaam wanneer het de kans ervoor krijgt deze reserves weer zo snel mogelijk opbouwen. Omdat we onze verbranding door dit dieet fors naar beneden hebben geschroefd en deze systemen in ons lichaam beschadigen. Zullen we ook weer snel aankomen als we weer als vanouds gaan eten. Plus de kilo extra want ons lichaam maakt zicht altijd sterker dan dat het voorheen was. Dit werkt ook met het opslaan van reserves . Als je bedenkt hoe vaak je een dieet gevolgd hebt en bedenkt dat je bij elk dieet een kilo aankomt zou je hier waarschijnlijk snel mee gaan stoppen.

Een gezond lichaam heeft geen overgewicht

Een gezond lichaam heeft geen overgewicht en andere lichamelijke klachten. Ons lichaam raakt uit balans door de gewoontes die we onszelf hebben aangeleerd. Het is ook daadwerkelijk onderzocht dat 85% van onze klachten voeding of leefstijl gerelateerd zijn. Met andere woorden… We kunnen er dus in 85% van de gevallen gewoon wat aan doen en hebben het voor een groot gedeelte zelf in de hand.

Laat dus ook de kilo’s los als je wilt gaan voor blijvend resultaat. Stel jezelf het doel om een gezond en energiek lichaam te krijgen. Hier hoort ook geen overgewicht bij. Wanneer je focust op gezondheid en een goede balans gaat zoeken in beweging, voeding en ontspanning gaan deze kilo’s ook blijvend weg. Het zal wat langer duren dan je gewend bent maar het blijft wel weg en je voelt je er een stuk fitter door.  Je vetreserves zullen wel snel weg gaan op deze manier maar daarnaast behoud je wel je spiermassa. Je breekt je lichaam dus niet af waardoor de kilo’s wat minder snel gaan, maar de omvang zal wel snel afnemen.

Daarnaast is ook de weg er naartoe een stuk aantrekkelijker. Verdiep je in gezonde voeding en ga op zoek naar een leuke sport. Weet waar je mee bezig bent en zorg dat je de keuze die je maakt kan onderbouwen. Het word dan echt een traject waar je grip op krijgt en waar jij en je familie/ vrienden je hele leven lang profijt van zullen hebben. Daarnaast zul je je ook veel fitter gaan voelen, mentaal en fysiek veel sterker en zal je meer energie krijgen. Kortom zal de kwaliteit van leven alleen maar toenemen.

Even snel afvallen! Wat bereiken we hiermee op de lange termijn?

Bedenkt eens wat een dieet of de focus op snel afvallen je op de lange termijn brengt. Je richt echter alleen schade toe aan je lichaam en komt er juist van aan op den duur.

Wat altijd erg motiveert is alle voordelen en nadelen op papier zetten van diëten en snel afvallen enwat het je tot nu toe gebracht heeft.
Schrijf vervolgens op wat de voor en nadelen zijn van een gezonde leefstijl met een goede balans in voeding, beweging en ontspanning.

Schrijf dit op 1 papier en kijk welke je het beste gevoel geeft en focus je hier volledig op.

 

”Leer niet met klachten om te gaan maar leer hoe je er af kunt komen”

En ja gezond leven kost tijd en zal ook altijd tijd blijven kosten. Als je dit er niet voor over hebt begin er dan ook niet aan.

Zorg dat je gewoonte maakt van een gezond leven zodat het ook geen oneindige strijd word om een slank, gezond en energiek lichaam te krijgen.

 

Reactie plaatsen