Afvallen na de vakantie!
5 min. leestijd

Afvallen na de vakantie!

Afvallen na de vakantie! Zo reken je met die vakantiekilo’s af…

De vakantie is vaak niet de ideale periode als het gaat om onze kilootjes. We krijgen na de vakantieperiode ook veel mensen op intake die willen afvallen na de vakantie. Op vakantie eten we vaak niet gezond, drinken een wijntje extra en onze beweging is vaak ook niet bepaald volgens de Nederlandse norm gezond bewegen. Dit is ook geen enkel probleem zolang dit voor een korte periode is. We krijgen in ons dagelijkse bestaan in 3 dagen evenveel informatie tot ons als onze verre voorouders in hun hele leven. Het is dan ook juist goed om even een paar weken tot rust te komen en bij te tanken. Alleen ontspannen gaat bij ons vaak niet echt samen met gezond eten. En op de een of andere manier gaat het ons ook een stuk beter af met een glaasje alcohol;).

Waarom krijgen we de vakantie kilo’s er vaak zo moeizaam af.

Hoe komt het nou dat we de kilo’s zo moeizaam kwijtraken terwijl we zo ons best doen met het afvallen na de vakantie? We eten vaak minder en bewegen meer maar op de een of andere manier komt het er aanzienlijk makkelijker aan dan dat het er weer af gaat. Wanneer je begrijpt hoe je lichaam werkt wordt dit allemaal ineens een stuk duidelijker.
Je kan elk jaar allerlei trucjes uithalen waarmee je snel zal afvallen na de vakantie… Maar je kan beter leren hoe je tijdens de vakantie niet tot nauwelijks aankomt.

We eten te weinig waardoor we zo moeizaam afvallen na de vakantie!

Waarschijnlijk moest je deze zin 3 keer lezen maar het staat er echt goed. We eten te weinig en hierdoor komen we op de vakantie zo snel aan. Ons lichaam past zich namelijk aan, aan hetgeen er dagelijks binnen komt aan calorieën. Stel dat ik mijn caloriebehoefte uitreken en ik uitkom op 2000 calorieën per dag. Als ik vervolgens elke dag gemiddeld zo’n 1400 calorieën eet, gaat mijn lichaam ook 1400 calorieën verbranden. Eten we elke dag 600 calorieën minder dan we verbranden zouden we dus op den duur door onze reserves heen zijn en dat wil ons lichaam niet. Ons lichaam gaat dan als het ware op de spaarstand staan.
Onze organen gaan langzamer werken, onze stofwisseling gaat op een laag pitje staan en onze spieren zullen afnemen met alle klachten die daarbij komen kijken.

Hoe zorg ik dan dat ik voldoende verbrand?

Wanneer we nog maar 1400 calorieën verbranden kom je dus ook al snel aan. Je eet namelijk eerder meer dan minder dan 1400 calorieën. Alles wat we meer eten dan 1400 calorieën slaan we op als vetreserve. Dit is ook vaak de meest voorkomende oorzaak waarom mensen zo moeizaam kunnen afvallen.

Om af te vallen moeten we simpel gezegd minder eten dan we verbranden. Zorg dus dat je voldoende verbrand.

Dit doe je door een langere periode weer meer te gaan eten. Stel dat ik elke dag weer 2000 calorieën ga eten, gaat mijn lichaam op den duur ook 2000 calorieën verbranden. Je kan ervan uitgaan dat wanneer je 3 weken stabiel zit met je calorie inname. Dat je dat je lichaam zich aangepast heeft en de verbranding dus heeft verhoogd naar 2000 calorieën.

Gek genoeg zie je dan ook dat je weer afgevallen bent ondanks dat je zo ongelofelijk eet voor je gevoel.

Geef het lichaam wat het nodig heeft.

We komen aan door onbalans in onze leefstijl. Een grote veroorzaker is ons voedingspatroon en dan vooral dat we te weinig eten. Geven we ons lichaam de voedingstoffen die het nodig heeft. Heeft ons lichaam ook geen rede meer om reserves op te bouwen. Ons lichaam zal dus makkelijker onze reserves loslaten omdat we dit al langere tijd niet hoeven aan te spreken.

Op vakantie eten we vaak niet eens heel veel calorieën.

We denken dat we veel eten maar het gros van Nederland eet niet eens echt meer dan dat ze eigenlijk zouden moeten eten. We ontbijten een keer om 10 uur, lunchen om 14 uur en eten warm om 20.00 uur. Weliswaar wel wat ongezonder dan we thuis gewend zijn maar gemiddeld niet veel meer dan we volgens berekening aan calorieën zouden moeten eten. Als we nog eens het voorbeeld van de 2000 calorieën pakken. Verbranden we daadwerkelijk deze 2000 calorieën zullen we dus nagenoeg niet aankomen en zit je niet met het dilemma hoe je toch weer moet afvallen na de vakantie.

Hoe blijf ik stabiel op gewicht:

Heb je je verbranding aangepast en verhoogd naar jouw caloriebehoefte gebeurd er dus niks aan je gewicht als je eet wat je verbrand. Eten we 2000 calorieën en verbranden we dagelijks 2000 calorieën blijft de teller op nul staan. Je zal dus gemiddeld over de hele week wel iets minder moeten eten om gewicht kwijt te raken. 2000 calorieën x 7 = 14.000 calorieën per week wat we verbranden. Eten we de hele week gemiddeld 12.000 calorieën vallen we dus 2000 calorieën per week af enkel door onze voeding. Gaan we daarnaast lekker sporten kunnen we dit er gewoon bij optellen.

Op deze manier gaat het waarschijnlijk wel langzamer dan je gewend bent met een dieet. Je kan ervan uit gaan dat je gemiddeld 0,5 tot 1 kg afvalt per week in dit geval. Sneller is ook niet gezond en krimpt in de meeste gevallen je huid ook niet mee. Het is zeer goed vol te houden en je komt op den duur zonder al te veel moeite op je ideale gewicht.
Als je dieet had geholpen had je dit artikel niet gelezen. Op de lange termijn zal je aan deze manier van aanpak dus veel meer hebben.
Je bent de kilo’s blijvend kwijt en is het verantwoord en gezond. Je krijgt veel voedingstoffen binnen en je lichaam werkt zoals het bedoeld is.

Gezond eten:

Uiteraard is het wel belangrijk gezond te eten. Eten we voldoende calorieën maar krijgen we nagenoeg geen voedingstoffen binnen, geven we ons lichaam nog steeds niet wat het nodig heeft en houdt het de reserves nog steeds het liefst bij zich. Eet dus zo gezond mogelijk.

Vind je het lastig wat nou precies gezond eten is? Lees dan dit artikel over gezond eten.
Hier kan je ook uitrekenen wat je dagelijkste caloriebehoefte is.

Aankomen zit er niet meer in:

Verbranden we de calorieën die we hebben uitgerekend, zit aankomen er niet meer in.
Je zou dan elke dag meer moeten eten dan je op dat moment verbrand en dat gaat niet gebeuren. Natuurlijk eten we ook wel eens ongezond maar we komen hier dan dus minder snel van aan. Wij hanteren altijd: 80% eet je gezond volgens plan en de andere 20% let je er minder op.
Eet je een keer 1000 calorieën boven je normale inname is er nog geen man overboord. Eet je de aankomende dagen 250 calorieën per dag minder ben je over een paar dagen weer op gewicht.

My Own Program

Begrijpelijk dat deze informatie na een paar keer lezen nog steeds moeilijk bij je kan landen als je hier niet in thuis bent. Wij starten My Own Program 1:1 en in kleine groepjes. Met dit programma leer je hier alles over je voeding, beweging en herstel en geven we in 6 weken alle nodige informatie en kennis voor een gezond, strak en energiek lichaam.

Met dit programma slaag 88% erin zijn of haar doelstelling te bereiken.
Klik hier als je graag meer informatie wilt over My Own Program.

Succes met het oppakken van een gezonde leefstijl. Wil je echt resultaat bereiken en behouden! Focus dan op gezondheid. Dan volgen de kilo’s vanzelf:).

Reactie plaatsen