Heb jij het voornemen om meer te gaan bewegen?
3 min. leestijd

Heb jij het voornemen om meer te gaan bewegen?

Wil jij graag meer bewegen en dit vooral ook blijven volhouden? Zo doe je dat!

Wat meer bewegen, dat zouden we bijna allemaal wel mogen doen. Cijfers laten zien dat Nederlanders gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag zitten. Veel zitten heeft een negatief effect op onze gezondheid en vergroot het risico op allerlei aandoeningen. Tijd dus om in beweging te komen! In deze blog lees je hoe jij met kleine stappen actiever kan worden!

Zoveel beweging heb je nodig

Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. In Nederland gelden verschillende beweegnormen, welke aangeven hoeveel iemand zou moeten bewegen om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid. Hieronder even de twee normen toegelicht.

NNGB

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) geeft aan dat iedereen minimaal 30 minuten per dag matig intensief zou moeten bewegen. Dat wil zeggen; alle activiteiten waarbij de hartslag en de ademhaling enigszins verhogen en die je langer dan 10 minuten achtereen doet. Bijvoorbeeld naar de winkel fietsen of het hele huis stofzuigen.

Fitnorm

Daarnaast is er de Fitnorm. Volgens deze norm zouden alle Nederlanders wekelijks 3 x 20 minuten achter elkaar intensief moeten bewegen. Intensief bewegen is wél sporten. Je ben dusdanig intensief aan het bewegen dat je buiten adem raakt en niet meer normaal kan kletsen.

We zijn volgens recente cijfers de laatste jaren met elkaar een stukje actiever geworden, maar toch haalt nog steeds niet eens 50% van de Nederlanders de Beweegnormen. Tijd dus om in actie te komen.

Hoe kan jij meer gaan bewegen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat beweging ontzettend belangrijk is. Het is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl, en onmisbaar als je je lichaam gezond en fit wilt houden. Meer bewegen begint bij de kleine dingen; neem de trap in plaats van de lift. Ga boodschappen lopend of op de fiets doen i.p.v. met de auto. Ga een stukje wandelen als je afspreekt met vrienden in plaats van op de bank te hangen. Dit zijn al kleine aanpassingen die je kan doen zodat je dagelijks wat actiever bent.

Heb jij zittend werk? Veel werkgevers investeren tegenwoordig in sta-bureaus of andere zaken om werknemers actiever te laten zijn. Lang achter elkaar zitten is niet goed voor je, dus probeer ook op je werk het zitten af te wisselen met staan en lopen. Kun je niet gebruik maken van een sta bureau? Strek dan elk uur even de benen en ga naar het toilet of haal een kopje koffie. Dat is niet alleen goed voor je lijf, maar zelfs voor je hersenen. Bewegen zorgt ervoor dat je concentratie verhoogd, dus regelmatig bewegen is zelfs beter voor je werkprestaties.

Maar, ook regelmatig sporten is belangrijk wanneer je een gezond en fit lichaam wilt onderhouden. Wanneer je start met sporten kan dit best wel een uitdaging zijn. Heb je nog niet zo veel ervaring met sporten, maar zou je wel graag wat actiever willen worden? Lees dan deze blog over beginnen met sporten, en kom erachter hoe je gemakkelijk stap voor stap begint met sporten.

Hulpmiddelen om meer te bewegen

Ik heb al een aantal voorbeelden genoemd om actiever te worden. Maar er zijn tegenwoordig ook genoeg hulpmiddelen die jou kunnen helpen om actiever te zijn. Zo wordt er tegenwoordig aangeraden om 10.000 stappen per dag te zetten. Ook al is dit getal niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, als je dit getal aanhoudt ben je sneller geneigd om ‘s avonds nog een blokje om te lopen.

Onder andere je telefoon kan bijhouden hoeveel stappen je zet (als je deze goed in je broekzak houdt de hele dag). Maar ook veel (sport)horloges tellen je stappen. Tegenwoordig zijn er ook heel veel mooie apps die jou kunnen stimuleren om meer te bewegen. Met bijvoorbeeld STRAVA kun je bijhouden hoe ver en hoe snel je gefietst, gewandeld of gezwommen hebt. Hij slaat je activiteiten op zodat je jezelf kunt uitdagen om te verbeteren. In dit artikel van allesoversport.nl worden een aantal apps genoemd die handig zijn als je veel zit op het werk, of als je meer wilt gaan bewegen.

Beweeg met iemand samen

Als meer bewegen voor jou een drempel is, denk er dan goed over na hoe je er toch voor kunt zorgen dat je actiever wordt. Misschien helpt het om een app te installeren, maar samen sporten met iemand kan ook heel fijn zijn! Een vriend of vriendin die ook actiever wil worden? Super! Ga dan wekelijks samen sporten of een avondje wandelen, volg lessen bij de sportschool of start met een personal trainer die jou op weg kan helpen. Wanneer je een afspraak hebt kan dit net die stok achter de deur zijn die jou nodig hebt!

Reactie plaatsen