Gezonde leefstijl tips, je kent er vast wel een aantal. Groente en fruit eten is belangrijk, voldoende bewegen ook. En de meeste mensen weten ook wel dat op tijd naar bed gaan goed is voor de gezondheid. Maar, weten wat gezond voor je is en doen wat gezond voor je is, zijn twee verschillende dingen. Ik zie elke dag weer mensen die hier tegenaan lopen. Ze weten het allemaal precies, en toch lukt het niet om ook daadwerkelijk hun gewoontes te veranderen. Hieronder lees je waarom een gezonde leefstijl zo moeilijk kan zijn, en welke tips er zijn om toch gemakkelijk gezonder te leven.
Waarom is het zó moeilijk om je aan een gezonde leefstijl te houden?
Ons gedrag is het grootste gedeelte van de tijd (voor 95%) onbewust. Dagelijks maken we honderden keuzes zonder hier bij na te denken. En dat is maar goed ook, want als we elke keuze uitgebreid zouden overwegen zouden we nergens anders meer aan toekomen. Het nadeel hiervan is wel, dat we hierdoor patronen ontwikkelen die moeilijk af te leren zijn. Ongezonde gewoontes kosten veel energie om af te leren, we moeten dit patroon namelijk bewust doorbreken.
Invloed van de omgeving en de dieetindustrie
Ook andere dingen maken het jou moeilijk om gezond te leven. Een voorbeeld hiervan is je omgeving. Jouw omgeving is van invloed op je leefstijl. Je omgeving is bijvoorbeeld de wijk waar je woont, de supermarkt waar je komt en de online omgeving (zoals social media) waar je tijd doorbrengt.
Steeds meer gedragswetenschappers geven aan dat de omgeving van een persoon een grote invloed heeft op de keuzes die je maakt. We worden dagelijks verleidt om ongezonde keuzes te maken. Denk aan de reclames voor Netflix, zodat we ‘s avonds op de bank blijven zitten in plaats van te sporten.
Maar ook de plaatsing van producten in de supermarkt, en het afprijzen van ongezonde producten, zijn voorbeelden van externe factoren die invloed hebben op onze leefstijl. Volgens onder andere dit onderzoek blijkt ook de woonomgeving van invloed op je gedrag. Wanneer je in een groenere omgeving woont, stimuleert dit om meer te bewegen.
Dan heb je ook nog eens de dieetindustrie, die ons kan opleggen dat we een bepaald voedingspatroon zouden moeten hebben om af te vallen of mooier te zijn. Hierdoor maken we vaak voedingskeuzes vanuit de verkeerde redenen. Gezond eten voelt vaak ook als “afzien” of als iets tijdelijks, als je zo’n dieet of programma volgt. Het is geen gezonde leefstijl, maar het volgen van een set regels die je het liefst zo snel mogelijk weer aan de kant schuift. Zo gauw je je doel hebt behaald (of al veel eerder) wil je de touwtjes weer laten vieren, en komen de ongezonde gewoontes weer tevoorschijn.
Een gezonde leefstijl is nog steeds niet de norm helaas. Als je een taartje afslaat op een verjaardag word je nog wel eens raar aangekeken. Hetzelfde geldt wanneer je geen alcohol drinkt. Gezelligheid en een leuk leven wordt vaak gekoppeld aan ongezond gedrag. Ik krijg als personal trainer soms zelfs letterlijk te horen “Ik heb geen zin om zo saai te leven als jij”.
Er is vaak ook een sociale norm, die jou ervan kan weerhouden om gezonde keuzes te maken. Bewust en gezond leven kan gelukkig nog steeds heel leuk én gezellig zijn. Je hoeft niets te missen met een gezonde leefstijl. De gezonde leefstijl tips in deze blog kunnen jou helpen om steeds wat gezonder te worden.
Waarom kies jij voor een gezonde leefstijl?
Als je deze blog leest kan het goed zijn dat je al bezig bent met gezonder leven. Óf dat je nu eindelijk die knop om wilt zetten. We zien steeds meer de trend om gezonder te gaan leven, en dat is natuurlijk super. Echter komt er daardoor ook van alles op de markt aan producten en boeken wat niets met een gezonde leefstijl te maken heeft.
Een gezonde leefstijl betekend in mijn ogen dat je goed zorgt voor jezelf, dat je respect en liefde hebt voor jezelf en dus gezonde keuzes maakt. Pillen, shakes of een streng dieet sluiten hier totaal niet bij aan maar geven je het idee dat het wél de oplossing is. Vraag jezelf eens af waarom jij kiest voor een gezonde leefstijl. Is het omdat de wereld je vertelt dat je slanker of “mooier” moet zijn? Of omdat je écht gaat voor gezondheid en de beste versie van jezelf in alle opzichten? Ik hoop dat tweede!
Gezonde leefstijl tips
1. Wat is je droom? En waarom?!
Bijna iedereen die bij mij komt trainen heeft als doel om gewicht te verliezen. Iedereen wil slank zijn en lekker in z’n vel zitten. Als je gaat doorvragen, zit daar veel meer achter. Mensen willen weer energie overhebben aan het eind van hun werkdag, zodat ze ’s avonds nog iets kunnen doen met het gezin. Ze willen een gezonde mama, papa, oma of opa zijn, niet alleen nu maar ook nog over 20+ jaar. Ze willen van die blessure af komen, zodat ze hun favoriete sport weer kunnen doen. Ze willen weer gelukkig zijn.
Misschien denk jij dat je gewoon wat kilo’s kwijt wil, maar hier gaan altijd andere dromen achter schuil. Door de waarom-vraag te blijven stellen, kom je uiteindelijk bij je echte verlangens uit. Deze verlangens zijn de drijfveer om naar resultaten toe te werken, en succesvol te zijn. Zorg ervoor dat je deze helder hebt en helder houdt! Benieuwd hoe je dat doet? In deze blog kun je hier meer over lezen.
2. Bewustwording van je (ongezonde) gedrag
Bewust worden van je gedrag is de eerste stap om dit gedrag te veranderen. Er zijn dingen die hierbij kunnen helpen, zoals een voedingsdagboek of een beweegdagboek. Hiermee krijg je zicht in bepaalde gewoontes. Een beweegdagboek kan je er bijvoorbeeld bewust van maken dat je vaak de auto pakt, en nooit fietsend of lopend ergens heen gaat. Een voedingsdagboek kan je bewust maken van het overslaan van je ontbijt en het snoepen tijdens het koken. Deze bewustwording is essentieel. Het kan overigens ook helpen om je bewust te worden van gezond gedrag. Dit gedrag wil je behouden of zelfs vergroten.
3. Bewustwording van de invloed van jouw gedrag
Je wilt je ongezonde gedrag gaan omzetten in gezond gedrag. Het is belangrijk om stil te staan bij wat je ongezonde gedrag teweeg gebracht heeft. Niet alleen voor jou, maar mogelijk ook voor je omgeving. Misschien heeft het invloed gehad op je werk, of op relaties. Door je goed bewust te zijn van welke “schade” het ongezonde gedrag heeft aangericht, is de stap naar gezond gedrag ook makkelijker. Probeer dit voor jezelf zo helder mogelijk te krijgen door dit voor jezelf op te schijven, en misschien zelfs te delen met mensen om je heen.
4. Maak kleine stappen
Als je weet welke dingen je wilt veranderen is de verleiding groot om hard van stapel te lopen. De kans is helaas groot dat je te hard gaat en te veel wilt, waardoor het al snel niet meer lukt om alles vol te houden. Zo verval je snel weer terug in je oude patronen. In dit artikel van ons kun je lezen hoe je het beste stap voor stap kunt werken aan gedragsverandering. Je wilt uiteindelijk blijvend een andere en gezonde leefstijl. Dat heeft tijd nodig en kost energie. Gun jezelf dus ook de tijd, en heb geduld. Want, als jij kleine stappen blijft maken, ga je uiteindelijk grote resultaten bereiken!
5. Bewustwording van je omgeving
Bij het maken van keuzes heeft je omgeving een enorm grote invloed, zonder dat we ons hier bewust van zijn. Alles wat je ziet, ruikt, hoort of voelt kan je gedrag beïnvloeden. Het is belangrijk dat je snapt welke invloed je omgeving heeft. Zo kun je jezelf een handje helpen. Dat begint met de omgeving thuis; als er ongezond eten in het zicht staat, ben je sneller geneigd dit te nemen. Zet ongezond eten dus uit het zicht, maar zet fruit en groente juist in het zicht.
Zet je fiets voor het grijpen, zodat je sneller de fiets pakt in plaats van de auto. Ga met een boodschappenlijstje naar de supermarkt zodat je niet wordt verleid om van alles mee te nemen wat je niet in huis wilt hebben. Bedenk je ook hoe je gaat reageren op vragen of je ook een stukje taart wilt, of op negatieve reacties van mensen om je heen.
Ik hoor veel te vaak mensen die negatieve en nare reacties krijgen wanneer ze gezonder gaan leven (HUH?! WAAROM??). Heel vervelend natuurlijk, maar blijf gefocust en laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Houd je doelen voor ogen, je doet dit voor jezelf en voor niemand anders.
Positieve mensen om je heen verzamelen kan daarentegen juist heel motiverend werken. Mensen die dezelfde gezonde leefstijl nastreven en jou stimuleren in je gezonde keuzes, dat zijn toppers. Samen sporten, recepten delen, het is fijn als je er niet alleen voor staat. Probeer deze mensen om je heen te verzamelen!
6. Vier alle succes momenten (de kracht van positiviteit)
Als laatste is het belangrijk om je succesmomenten te vieren. Hoe klein of groot deze ook zijn. Misschien ken je de uitdrukking wel; alles wat je aandacht geeft, groeit. Wanneer jij de positieve dingen aandacht geeft, zal het je ook steeds vaker lukken om dit vaker te doen. Het geeft je zelfvertrouwen en een goed gevoel. Dit gevoel wil je de volgende keer weer, waardoor het stimuleert om deze gezonde keuze steeds vaker te maken.
Ook kwam ik onderstaande korte video tegen, over hoe positiviteit ons beïnvloed. De kracht van positiviteit is enorm! Kijk dus niet telkens naar alles wat nog niet helemaal lukt. Maar, zie elke dag als een nieuwe kans om weer te verbeteren en vier alles wat goed gaat!