4 min. leestijd

"Met deze 5 gouden tips ga jij zeker je doelen halen"

Doelen! 5 gouden tips om je doelen te halen!

Doelen stellen. De een heeft ze meer nodig dan de ander maar we houden er allemaal van. Een doel stellen geeft al een goed gevoel en een doel halen geeft helemaal een euforisch gevoel. Alleen zijn we een stuk beter in doelen stellen dan doelstellingen halen.

Nog geen 20% van de mensen die doelen stelt haalt de doelstelling die ze gemaakt hebben.

Als personal trainers en coaches doen we eigenlijk niks anders dan mensen helpen om hun doelen na te streven. Om de kans om doelen te halen maximaal te vergroten hebben we 5 gouden tips die we altijd toepassen.

1. Doelen! Waarom?

Veel mensen maken een doel in een opleving en denken er niet goed genoeg over na. Andere mensen denken er beter over na maar stellen doelen die niet realistisch zijn. Ik zelf heb ook altijd de nijging om doelen te stellen die onmogelijk lijken. Eerlijk gezegd is dat juist wat mij aantrekt en motiveert om doelen na te streven. Maar zorg wel dat het realistisch blijft.

Stel jezelf altijd de volgende vragen als je jezelf doelen oplegt:

  • Waarom heb ik dit doel, waarom wil ik dit doel halen en wat levert het MIJ op.
  • Wat moet ik DOEN om dit doel te bereiken
  • Wat moet ik LATEN om dit doel te bereiken

Wanneer de zon weer wat begint te schijnen zien willen we weer gaan werken aan ons “strandlichaam”. We moeten immers weer in de bikini nietwaar?

Hier hebben we eigenlijk nog nooit mensen mee geholpen. We helpen alleen mensen die voor zichzelf iets willen bereiken. Mensen die gezond en vitaal willen worden op lange termijn en voor altijd. En niet voor een zogenaamd strandlichaam (voor de buitenwereld)

Waarom wil je een goed figuur? Voor al die mensen die je die je niet kent op het strand? Je kent ze niet en 99,9% zien we nooit meer terug. En buiten dat. Hoeveel uren per jaar lopen we i onze bikini?

Wees dus nooit bezig met een doel stellen voor de buitenwereld. Doe het dan ook echt alleen voor jezelf. En wat levert het JOU op? Alleen dan worden is een doel haalbaar…

Als je na de bovenstaande 3 vragen nog gemotiveerd bent kan je je doel verder gaan uitwerken. Zet het op papier, laat het even bezinken. Kijk of je er hetzelfde over denkt over een paar dagen en stel je weer de bovenstaande 3 vragen. Je bent er waarschijnlijk maanden of zelfs jaren mee bezig. Neem dus de tijd om het uit te werken en goed neer te zetten.

2. Focus op je doelen

Een grote reden dat we een doel niet bereiken is omdat we veel dingen moeten (van ons zelf). We zijn vermoeid en missen de energie die we juist zo hard nodig hebben bij he najagen van onze doelen en dromen. We denken vaak dat de doelen ons te veel tijd kosten en daarom afhaken maar de meeste doelen die we stellen kosten ons nog geen enkele uren per week.

Zorg dus dat je met je doelen bezig bent. Focus je op je doelen en wees niet met 100 dingen tegelijk bezig. Stel jezelf gedurig de vraag: Kom ik met de dingen die ik vandaag wil doen dichter bij mijn doel!

Warren Buffet heeft een mooie techniek en een gouden tip als het gaat om he halen van je doelen. Maak een lijst van 25 doelen die je graag wilt bereiken in je leven. Omcirkel er 5 en focus je volledig op deze 5 doelen. Om deze 5 doelen te halen MOETEN we de andere 20 doelen volledig negeren.

doelen

3. Visualiseer je doelen

Een must om onze doelen te halen is om ze te visualiseren. Schrijf je belangrijkste doel op, leer het uit je hoofd en herhaal dit dag in dag uit tot je je doel bereikt hebt. Wij werken vaak met een visionboard met op de ene kant afbeeldingen van onze doelen en de andere kant een tekst die je elke dag hardop voorleest.

Je gaat er namelijk vanzelf in geloven als je iets vaak blijft herhalen. Ongeacht of het waar is of niet. Als je een leugen keer op keer herhaalt, komt er een moment dat je dit gaat accepteren als de waarheid. Sterker nog, je bent ervan overtuigd dat het waar is.

Je bent wat je bent door de gedachten in je hoofd. Als je deze gedachten mengt met emoties vormen ze de motiverende kracht achter elke actie en handeling

Besteed dus elke dag 5 tot 10 minuten aan je doelstelling. Visualiseer hardop, beeld het je in. Geloof erin en ontwikkel zo meer zelfvertrouwen om dit doel te bereiken. Het beste is om dit te doen als je de dag start. Zo voorkom je dat je deze dag af gaat dwalen en zal je meer gefocust zijn.

4. Maak doelen SMART

SMART doelen. Veel van ons zullen het kennen. Doelen SMART maken. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. We gaan hier in een ander artikel uitgebreid op in. Maar zorg voor een specifiek doel wat je kunt uitbeelden in cijfers. Hierdoor maken we het meetbaar en kunnen we onze vooruitgang meten en daar waar nodig bijsturen en ingrijpen. Zorg dat je jezelf er comfortabel bij voelt en dat je het volledig voor jezelf doet. Het moet realistisch en haalbaar zijn in de tijd die je ervoor hebt. En zorg voor een begin en einddatum.

Maak ook tussendoelen en check zo op je op schema loopt en we de strategie eventueel moeten aanpassen.


5. Maak een realistisch plan/planning

Een doordacht doel stellen doen we niet zomaar even. We moeten een duidelijke “waarom” hebben en hier goed bij stilstaan. We moeten zorgen voor een goede focus. Een duidelijk SMART doel hebben met tussendoelstellingen. En dus een duidelijk plan gaan schrijven om dit te halen.

Het is aan te raden om eerst goed na te gaan hoeveel tijd we per dag of per week willen spenderen aan ons doel. Wellicht zijn er nog andere factoren van afhankelijk als het bijvoorbeeld het weer of hebben we bepaalde financiën nodig bij een doel.

Ga goed na of het realistisch is. Het mag best buiten je comfortzone liggen. Sterker nog… Het is goed als het buiten je comfortzone ligt. Want zeg nou zelf! Wat hebben we liever? Een kleine doelstelling halen of een groot doel dat we net niet halen?;)

Uiteraard willen we het doel wel halen maar zorg dat er weldegelijk iets moet gebeuren. Er moet iets veranderen om een doel te halen dus maak je einddoelen ook vooral niet te klein.

Zorg dus dat je er weldegelijk wat voor moet doen en wat voor moet laten. Maak een duidelijk plan en een concrete en realistische aanpak en stippel de weg naar je doel helemaal uit.

Houd rekening met tegenslagen.

Een doel halen halen is niks anders dan tegenslagen overwinnen. Laat je niet uit het veld slaan. Besef je dat dit erbij hoort. Pas indien nodig je plan aan. Dit zal ook zeker een paar keer gebeuren. MAAR je einddoel staat.

Succes met het nastreven van je doel en we zouden het leuk vinden als je hieronder laat weten waar je mee bezig bent. Wat jouw doelen zijn en wat jou drijfveer is om dit doel te bereiken…

Reactie plaatsen