Hoe je lage rugpijn binnen 12 weken kunt verhelpen!
6 min. leestijd

Hoe je lage rugpijn binnen 12 weken kunt verhelpen!

Als de dag al start met lage rugpijn dan beginnen we de dag eigenlijk al verkeerd. Steeds meer mensen worden dagelijks beperkt met lage rugpijn. Hierdoor verlopen onze dagen vaak anders dan we eigenlijk graag zouden willen.

Maar hoe komt het nou dat er ruim 2 miljoen Nederlanders dagelijks te maken hebben met deze vervelende lage rugpijn?

En eigenlijk nog belangrijker… Hoe komen we er voorgoed vanaf!

Waar komt die lage rugpijn vandaan?

Als we voorgoed willen afrekenen met onze rugklachten, dan zullen we het bij de kern moeten aanpakken. Als we de oorzaak boven tafel krijgen dan weten we waar we het moeten zoeken om voorgoed onze lage rugpijn te verhelpen.

In dit artikel ga ik niet heel lang uitweiden waar onze rugklachten vandaan komen. Ik denk dat veel van jullie dit al wel aardig weten dus ik zal het even kort samenvatten.

De oorzaak van lage rugpijn:

Als je rugklachten hebt ontwikkeld maar niet geboren bent met een rug afwijking, geen ongeval hebt gehad of letsel aan je rug hebt opgelopen, kunnen we concluderen dat deze rugklachten zijn ontstaan op latere leeftijd en dus vaak door onze eigen leefstijl.

Een mens is gemaakt om te bewegen en actief bezig te zijn. Als we ons lichaam anders gaan gebruiken dan hoe het eigenlijk bedoeld is, zou het eerder raar zijn als we geen klachten ontwikkelen!

Vroeger moesten we achter ons eten aanrennen en waren we een groot deel van de dag in de weer om onszelf te voorzien van voedsel en drinken. De rest van de dag lagen we te ontspannen en te rusten. Met de nadruk op lagen. Stoelen bestonden er namelijk nog niet.

De manier waarop we ons lichaam gebruiken veroorzaak onze lage rugpijn!

Zitten is de meest onlogische houding voor een menselijk lichaam. De onderste wervels drukken in elkaar en we brengen direct slijtage toe aan onze wervels. Vroeger waren we aan het bewegen, lagen we te eten of zaten we gehurkt te ontspannen. Zitten deden onze verre voorouders niet. Als baby / peuter bezitten we deze eigenschappen allemaal. Je ziet een peuter nooit lang op een bank of een stoel zitten, tenzij dat van de ouders moet. Op latere leeftijden gaan we onszelf dingen aanleren die we gewoon zijn gaan vinden, maar die eigenlijk dus slecht zijn voor ons lichaam.

lage rugpijn

Vandaag de dag zitten veel van ons het grootste deel van de dag. We zitten te ontbijten, gaan zittend in de auto naar ons werk, gaan met de lift naar ons bureau om vervolgens zittend achter een scherm ons brood te verdienen. Na een lange werkdag mogen we weer zittend naar huis, ploffen we op de bank en laten ons eten thuisbezorgen want dat hebben we wel verdiend naar zo'n lange dag. Dit is wel een wat overdreven voorbeeld en zo ziet het er niet voor iedereen uit maar je begrijpt vast wat ik bedoel! 😉

Als we daarnaast ook nog teveel stress en prikkels krijgen waardoor onze spierspanning omhoog gaat, te weinig bewegen, ons lichaam niet trainen en sterk houden, niet voldoende nachtrust hebben en ook niet de voeding geven die het nodig heeft. Dan zou het eerder bijzonder zijn dat we GEEN (rug)klachten hebben.

We hebben de lage rugpijn zelf veroorzaakt

En dit is eigenlijk goed nieuws. Want als we het zelf veroorzaken kunnen we het dus ook vaak zelf oplossen. Een periodiek bezoek aan de fysio of masseur gaat het niet voor je oplossen. Zolang we de oorzaak niet aanpakken en een groot deel van de dag onze rug overbelasten, gaat dit je op lange termijn niet verder helpen.

Als je nou eenmaal een kantoorbaan, chauffeur of ander zittend beroep hebt kan je het zitten moeilijk drastisch verminderen. Je zal er dan inderdaad meer voor moeten doen om rugklachten buiten de deur te houden dan wanneer je een actief beroep hebt. Maar als dit de situatie is, is het zeer goed mogelijk om je lichaam sterk te houden en de lage rugpijn buiten de deur te houden.

Krachttraining is essentieel om rugklachten te verhelpen…

Wij zijn al ruim 10 jaar gespecialiseerd in het verhelpen van rugklachten. De meeste mensen die bij ons een traject starten denken dat het wel goed komt als je elke week een uurtje gaat trainen met een personal trainer.
We zullen ook inderdaad onze spieren moeten versterken en opbouwen en we zullen actiever moeten gaan leven dus deze keuze is nog helemaal niet zo gek!😉
Krachttraining is essentieel om rugklachten tegen te gaan maar als we spieren gaan trainen en belasten terwijl we rugklachten hebben, moet je wel weten waar je mee bezig bent.
Als je wilt gaan sporten met rugpijn is het dus verstandig om dit te doen onder professionele begeleiding.

We zullen onszelf moeten overbelasten om sterker te worden.

Onze spieren vangen de klappen op. Hoe meer spieren we in onze romp hebben, des te minder we onze wervels belasten en des te minder klachten we zullen hebben. Het komt dus vooral aan op het opbouwen van spiermassa.

Dat ene uurtje trainen met een personal trainer kan je zeker helpen. Maar tijdens dit uurtje ga je eigenlijk een stapje achteruit. Je beschadigt je spieren en creëert allemaal kleine haarscheurtjes in deze spiervezels. Dit klinkt heftig maar dit is essentieel om spieren op te bouwen. Je moet ze een reden geven om sterker te worden. Je lichaam lichtjes overbelasten zorgt ervoor dat je lichaam zich uiteindelijk sterker gaat maken.

Om deze spieren sterker te maken en op te kunnen bouwen hebben we bouwstenen nodig.

De grootste winst komt uit onverwachte hoek!

Om ons lichaam echt sterker te maken zullen we cellen moeten opbouwen. In dit geval spiercellen. We kunnen wel met krachttraining onze spieren beschadigen maar als we ze niet kunnen opbouwen zal het ons niet echt verder helpen. We hebben dus de juiste bouwstenen nodig om deze cellen ook echt op te kunnen bouwen.

Elke cel in ons lichaam komt uit onze voeding. De kwaliteit van onze voeding bepaald dus vooral ook de kwaliteit van onze cellen. Niet alleen de kwaliteit maar ook de hoeveelheid is hier belangrijk. We kunnen wel gezond eten maar als we alsnog te weinig voedingstoffen binnen krijgen zullen we onze spieren niet sterker maken.

Ons lichaam geeft de voorkeur aan onze organen, hersenen, ons vasculaire systeem, stofwisseling en allerlei andere belangrijke processen die ook energie kosten. Als het nog energie en bouwstenen over heeft zal het pas toekomen aan het herstellen van spieren. Eten we te weinig? Dan breekt ons lichaam zelfs spiermassa af om energie te besparen. Vaak de spieren de we weinig gebruiken, en laten dit nou net de spieren zijn die voor onze rug zo belangrijk zijn!

Hoe kan jij je lage rugpijn binnen 12 weken verhelpen.

Als je onderstaande 4 stappen doorloopt en hier actief mee bezig gaat, kan je binnen 12 weken je rugklachten verhelpen of op zijn minst drastisch verminderen.

  1. Ga eens kijken waar je het zitten kan verminderen. Langer dan 1 uur aaneengesloten zitten brengt al onherstelbare schade toe aan je onderste ruggenwervels. Breng dit dus zoveel mogelijk terug.
  2. Wandelen is zon beetje het beste medicijn tegen veel klachten. Zo ook bij rugklachten. 10.000 stappen is de norm per dag.
  3. Als je spieren wilt opbouwen moeten we dus aan de krachttraining. Bodytec is hierin perfect. Je traint hier d.m.v. elektrische impulsen. Hierdoor belast je de wervels en gewrichten niet maar traint wel je spieren. We hebben hier een speciaal rugprogramma ontwikkeld waarmee je al vanaf de eerste training elke spiervezel in je romp aanspreekt.
  4. Voorzie jezelf van gezonde voeding en vooral voldoende bouwstenen om de cellen die je met de krachttraining beschadigt ook weer kunt opbouwen.

    BODYTEC MET LAGE RUGPIJN

12 Weeks Rugprogramma!

Bij Van Schaik Personal Training hebben we hiervoor een 12 weeks rugprogramma ontwikkeld. Je traint hier wekelijks met de Bodytec onder professionele begeleiding van één van onze personal trainers. Daarnaast leren we je alles wat je moet weten om voorgoed met rugklachten af te helpen. We gaan nog veel dieper in op de 4 bovengenoemde punten en voorzien je van veel informatie en kennis die je direct kunt toepassen. Dit doen we onder andere d.m.v. video’s die je thuis kunt bekijken.

Als je met dit programma niet binnen 12 weken je rugklachten verminderd of op zijn minst de rugklachten drastisch weet te verminderen? Dan nemen wij deze 12 weken persoonlijke begeleiding volledig voor onze rekening! 👊

We geven je dus de garantie op resultaat. Wil je meer te weten komen over dit 12 weekse rugprogramma? Klik dan even op deze link…


lage rugpijn

Reactie plaatsen