Pijn in je onderrug? Hoe kom je daar voorgoed vanaf...
5 min. leestijd

Pijn in je onderrug? Hoe kom je daar voorgoed vanaf...

Pijn in de onderrug! Hoe kom je daar voorgoed vanaf?

Heb je pijn in de onderrug? Wat zijn in de meeste gevallen de oorzaken van rugklachten… En nog belangrijker is de vraag: Wat kan je ertegen doen?

Ruim de helft van de Nederlanders kamt gedurig met rugklachten en slechts 2% onderneemt daadwerkelijk actie. Zonde want in bijna alle gevallen is het gewoon echt niet nodig om voortdurend pijn in de onderrug te hebben.

Wat zijn in de meeste gevallen de oorzaak van: Pijn in de onderrug?

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor mensen last krijgen van hun rug. Bij een enkeling is het echter aangeboren en dan is het toch wel echt een ander verhaal. Voor zeker 90% van de gevallen bij ons in de praktijk is dit niet het geval. Zij hebben dit vooral te danken aan hun inactieve leefstijl.
Veel mensen gaan tegenwoordig zittend de dag door en komen bij lange na niet aan hun voldoende beweging. We gaan ’s morgens eerst aan de keukentafel zittend ontbijten (als we al ontbijten). Vervolgens gaan we in de auto naar ons werk om daar vervolgens achter een beeldscherm te gaan zitten. Na een lange dag gezeten te hebben zijn we het inmiddels al aardig zag en zijn we blij als we thuis op de bank zitten. Dit is uiteraard niet bij iedereen het geval. Toch zit ruim 70% meer dan 10 uur per dag. Als we dan bedenken dat je bij meer dan 4 uur zitten per dag schade oploopt aan met name onze onderrug is het ook niet heel gek dat we op den duur pijn in de onderrug krijgen. We krijgen aldus meerdere onderzoeken zelfs aanzienlijk meer klachten en risico’s door langdurig zitten dan door langere tijd te roken.

Ons lichaam is totaal niet gemaakt voor het zittend bestaan wat we nu leiden. Volgens ons DNA horen we achter ons eten aan te rennen en zijn we uren per dag flink in beweging om überhaupt eten te krijgen en het bestaan van een stoel was er nog niet.
Konden onze verre voorouders niet meer bewegen, waren hun laatste dagen daadwerkelijk geteld. Tegenwoordig rijden we zittend op 4 wielen langst een muur waar we een of ander ongezond voedsel vandaan halen waar we ons lichaam totaal geen plezier mee doen.

Als we onze spieren niet gebruiken nemen onze spieren in rap tempo af! 🙉

Als we het onszelf zo makkelijk hebben gemaakt met ons inactieve leventje moet er wel wat tegenover staan om ons lichaam sterk te houden. We hebben namelijk beweging nodig om ons lichaam sterk en gezond te houden.

Vanaf ons 30e levensjaar nemen onze spieren met gemiddeld 1% per jaar af als we deze niet gebruiken. Als je een inactieve leefstijl hebt kan je dus concluderen dat je op je 80e levensjaar nog maar de helft aan je spieren over hebt met alle gevolgen van dien. We komen aan in gewicht, nemen af in spieren met vaak als gevolg: Pijn in de onderrug.

Niet alleen voor mensen met een inactieve leefstijl moeten hun lichaam wekelijks trainen om klachtbrij te blijven. Mensen met een zwaar beroep houden de spieren die ze dagelijks gebruiken sterk en de spieren die ze niet gebruiken nemen ook met 1% af waardoor we ook pijn in de onderrug kunnen verwachten op den duur omdat er fors onbalans ontstaat in onze spieren.

Zonde want als we spieren goed blijven gebruiken zullen onze spieren niet afnemen als we ouder worden. We moeten er weliswaar steeds meer voor doen als je ouder wordt om deze te behouden. Maar met een sterk spierstelsel zal je jezelf veel lichamelijke klachten besparen. Onze spieren houden namelijk ons lichaam sterk en ons skelet overeind wat de kwaliteit van leven een stuk langer hoog zal houden.

Wat kunnen we er dan tegen doen om van deze rugklachten af te komen?

Iedereen van jong tot oud heeft krachttraining nodig om hun lichaam sterk te houden. Met krachttraining bedoelen we dat we al onze spieren fors moeten belasten. Als je al je spieren als het ware regelmatig flink belast trigger je je spieren om zichzelf sterker te maken. Bij iemand met een zwaar beroep doe je dit met name bij de spieren die hij of zij met zijn werk niet gebruikt. Bij mensen met een inactieve leefstijl uiteraard net zo maar dan focussen we vooral op de hele achterkant van het lichaam. Wil je graag meer weten wat krachttraining exact inhoud: Lees dan ons artikel over het belang van krachttraining.

Hoe krijgen mensen het bij ons zo vaak voor elkaar om van hun pijn in de onderrug af te komen?

Vaak hebben mensen al diverse specialisten en therapieën gevolgd en komen dan ook enigszins sceptisch bij ons gesprek. Vaak omdat ze van een vriend of kennis over ons gehoord hebben. Ze vragen dan ook vaak hoe wij het voor elkaar krijgen om zoveel mensen van hun klachten af te krijgen. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag en onze werkwijze heel simpel.

Breng je lichaam terug in balans.

Het gros heeft de lage rugpijn op latere leeftijd gekregen (vanaf ons 30e levensjaar) en is het een gevolg van hun eigen (inactieve leefstijl). We zien dan ook vaak (mits er echt daadwerkelijk functies kapot zijn) dat als we hun leefstijl als het ware opnieuw goed in stellen dat veel klachten op den duur ook echt blijvend verdwijnen. Als er bij jouw wel echt daadwerkelijk wervels of dergelijke kapot of zelfs weg zijn. Worden klachten alsnog aanzienlijk minder als je weer een goede basis creëert. Sterke spieren vangen dan namelijk de meeste ”klappen” op.

Hoe je dit voor voor elkaar kunt krijgen leggen we je graag uit in onze 14 daagse mailserie.  14 dagen lang voorzien we je van de nodige kennis en geven een duidelijk stappenplan waarmee je gegarandeerd binnen 6 weken verschil gaat merken. We doen dit via een gratis mail serie omdat het teveel kennis is om in 1 artikel te vertellen. We merken dat wanneer we al deze kennis verspreiden mensen er meer aan hebben en er meer mee zullen bereiken.

Je kan je hiervoor vrijblijvend inschrijven via deze link en verplicht je verder tot niks:) pijn in je onderrug verhelpen

Wil je voorgoed van je pijn in de rug af?

Met een veelbelovende oefening van de Fysiotherapeut, massage, accupunctuur of wat voor behandeling dan ook kom je niet blijvend van je klachten af. Het verlicht even de pijn maar zolang je de oorzaak niet aanpakt zullen klachten helaas blijven terug keren. Wil je echt blijvend van pijn in je onderrug af begin dan eerst bij de basis. Leer jezelf een gezond voedingspatroon aan en zorg voor voldoende rust en een sterk spierstelsel. Je ziet dan vaak al dat klachten van overbelasting na een paar maanden gewoon compleet weg zijn. Rugklachten komen namelijk van een lichaam dat uit balans is geraakt door wat voor reden dan ook. Breng je dit weer in balans, pak je de oorzaak ook daadwerkelijk aan wat ook voorgoed de klachten op lost.

Ben je echt beperkt in bewegen? Maak dan je lichaam sterk d.m.v. EMS-training!

EMS Training of wellicht beter bekend als Bodytec training. Deze methode passen wij heel vaak toe bij mensen met rugklachten. Dit is een ideale methode om je rug sterk te krijgen als je beperkt bent in bewegen. Wil je graag meer informatie klik dan op deze link om meer te weten te komen over Bodytec training en/of kijk naar de resultaten van Bodytec training. Bodytec training is steeds populairder dus er zit bijna altijd wel een studio in de buurt.

12 weekse rugprogramma

Bij Van Schaik Personal Training zijn we al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het verhelpen van rugklachten. We hebben een uniek programma waar we je leren hoe je binnen 12 weken je rugklachten kunt verhelpen of op zijn minst drastisch kunt verminderen. Wil je hier graag meer over te weten komen dan leggen wij je hier graag meer over uit op deze pagina.

pijn in je onderrug hernia 12 weeks programma

Reactie plaatsen