Ervaar jij teveel stress? Waarom? Wat is stress? En wat is de oorzaak!
2 min. leestijd

Ervaar jij teveel stress? Waarom? Wat is stress? En wat is de oorzaak!

Geen stress!! Daarvoor is het leven veel te kort…

“Geen stress! Daarvoor is het leven veel te kort… ” vond ik een hele mooie titel voor dit artikel omdat we allemaal maar drukdrukdruk zijn tegenwoordig, snel “gestrest” of in ieder geval komt het zo over.

Maar wat is stress, waarom zijn we gestrest en hoe wordt dit veroorzaakt? En hoe kom je weer van stress af? Daar ga ik in dit artikel meer over vertellen. Het is toch zonde om je druk te maken over dingen die er niet toe doen en daardoor in een negatieve spiraal terecht te komen!?

Wat is stress en hoe kan dit zich uiten?

Stress betekent eigenlijk niets anders dan spanning of druk. En stress is niet per definitie negatief of ongezond. Een bepaalde mate van stress kan juist gezond of goed zijn om bijvoorbeeld beter te presteren bij bijvoorbeeld een optreden.

Alleen nu de welbekende druppel die de emmer doet overlopen. TE is nooit goed. En dus moet er een balans zijn in draagkracht (belastbaarheid) en draaglast (belasting). Wanneer deze balans te vaak of langdurig verstoord is kan dit zowel psychisch als lichamelijke grote gevolgen hebben en stress veroorzaken.

Je kan denken aan vergeetachtigheid, concentratieproblemen, piekeren, agressie maar ook aan lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen, overmatig transpireren, versnelde hartslag huidaandoeningen, etc.

Vaak wordt gedacht dat je stress heel bewust ervaart maar dit is lang niet altijd het geval en kom je er pas achter wanneer je in een burn-out zit bijvoorbeeld.

Waarom zijn we gestrest?

Te veel stress is vaak een oorzaak waarom we niet naar behoren functioneren! Bewegen is goed voor je, gezond eten is belangrijk voor je maar wanneer je te veel stress hebt is dit nog wel het meest ongezond voor je lichaam en geest.

Stress heeft zoveel invloed op alle lichamelijke processen die plaats vinden. Denk bijvoorbeeld aan afvallen. Ik zal de ingewikkelde uitleg achterwege laten maar er wordt een hormoon (cortisol) geproduceerd bij stress. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde stroom van glucose uit weefsels (breekt daarvoor ook spieren af).

Wat uiteindelijk zorg voor minder spiermassa en meer opbouw van lichaamsvet. En daarnaast krijg je door deze stijging van glucose een stijging van insuline. Gebeurd dit dagelijks, dan kan dat weer zorgen voor insulineresistentie en dus uiteindelijk Diabetes.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van lichaamsprocessen die verstoord worden en die uiteindelijk hele grote gevolgen kunnen hebben. Dus doe er wat aan!

Advies

Leef in het moment. Bewaar je geluk of je leven niet voor betere tijden. We zeggen vaak “ah komt wel”. Nee NU is het moment om er wat aan te doen of te achterhalen of jij last van stress hebt. Het is toch zonde om op deze voet verder te gaan? Nu je weet wat de negatieve effecten van stress zijn en dat er iets aan te doen is!

Online zijn er veel testjes te vinden en hierboven heb ik al veel symptomen van stress genoemd. Maar dus ook het niet kunnen afvallen of niet kunnen functioneren op je werk of thuis kan door stress komen. Check het voor jezelf of je er last van hebt en wat de oorzaak hiervan is.

Wanneer je hier bewust van bent kan je er pas wat aan doen en gericht hulp zoeken. Het is een algemeen artikel en ik wil alleen dat je er bewust van wordt dat je stress hebt en dat je er wat mee moet doen om te voorkomen dat je op lange termijn problemen krijgt.

“Het leven is geen oefening en het hoeft al helemaal geen stressoefening te zijn”

Reactie plaatsen