Het belang van krachttraining!

We krijgen steeds vaker vragen over krachttraining. Wij hameren er eigenlijk al jaren op. Krachttraining is een onmisbaar voor een gezond en sterk lichaam. Gelukkig stimuleert de overheid het ook steeds meer en word het sinds 2018 zelfs ook in de Nederlandse Gezondheidsraad geadviseerd. Maar waarom is Krachttraining nou zo belangrijk en wat gebeurt er met ons lichaam als we dit niet toepassen?

Zonder krachttraining nemen onze spieren fors af…

Het is bewezen dat we vanaf ons 30levensjaar gemiddeld 1% van onze spiermassa zullen verliezen. Tenminste, wanneer we er niks aan doen om ze te behouden. We zouden dan dus kunnen stellen dat we op ons 80levensjaar 50% van onze spiermassa hebben afgebroken. Daarnaast gaan we naast de afname van ons spiervolume, vanaf ons 50ste levensjaar ook fors achteruit in spierkracht. Dit neemt vele gezondheidsklachten met zich mee.

We zien bijvoorbeeld vaak dat oude mensen snel vallen en dan ook gelijk het een en ander breken. Ze krijgen een bolle rug en gaan voorover lopen. Hebben een zeer slechte balans en coördinatie en de dop van de fles krijgen ze ook niet meer open. Daarnaast krijgen we echt veel fysieke klachten. Met name onze gewrichten omdat we simpel gezegd gewoon in elkaar zakken. Uit fatsoen doe je het niet maar het zou voor onze ouwe luitjes beter zijn als zij voor de jonge lui gaan staan in de trein;).

Onze spieren houden ons lichaam sterk en zorgt voor een goede verbranding!

De afname van onze spiermassa is gelijk ook 1 van de belangrijkste redenen, dat we ongeveer vanaf ons 30ste levensjaar ook geleidelijk aankomen in gewicht. 70% tot 80% van de energie die we binnen krijgen via onze voeding gaat namelijk naar onze spieren toe. Wanneer we elk jaar ongeveer 1% van onze spieren verliezen maar we blijven wel hetzelfde eten komen we dus elk jaar ook aan in ons lichaamsgewicht.
Er komt hetzelfde binnen aan energie(kcal) maar er word door ons lichaam minder verbruikt waardoor ons lichaam dit op zal slaan als vet.

Willen we een gezonde lichaamssamenstelling houden ontkomen we er dus ook niet aan om aan krachttraining te doen. Je kunt spiermassa die verloren is gegaan gelukkig wel weer opbouwen en dat kan alleen met krachttraining. Je lichaam schakelt deze spiervezels als het ware op non actief maar je bent ze niet definitief kwijt. Ga je ze weer trainen zullen ze weer worden geactiveerd. Spieren worden overigens ook niet ouder. Of je nou 20 of 70 bent, de kwaliteit van je spieren zijn hetzelfde. Alleen zullen ze dus fors afnemen wanneer je ze niet gebruikt.

Omdat er zoveel nadelen kleven aan het verlies van de spieren. Adviseert de Gezondheidsraad vanaf november 2017 voor iedereen, jongeren, volwassenen en ouderen, 2 a 3 keer per week spiertraining.

Krachttraining is dus een must voor een gezond lichaam…

Onze verre voorouders moesten bewegen om in leven te blijven. Ze moesten kilometers lopen om fruit te plukken, achter het eten aanrennen etc. Tegenwoordig rijden we zittend op 4 wielen langst een muur waar we één of ander ongezond goedje uit de muur toveren die we opeten terwijl we  weer zittend onze weg vervolgen.

Om in leven te blijven moesten we vroeger dus flink bewegen terwijl dat tegenwoordig totaal niet meer aan de oorzaak is door al onze vervoersmiddelen, trappen, liften, afstandsbedieningen etc.
Super als we het onszelf zo makkelijk weten te maken maar ons lichaam heeft het wel daadwerkelijk nodig om in beweging te zijn. Doen we dit niet breken we ons lichaam als het ware af. Het lichaam denkt namelijk heel simpel: Als we lichaamsfuncties niet gebruiken schakelen we deze uit om zo energie te kunnen besparen.

Wij kunnen eten in overvloed maar in ons DNA gaat ons lichaam zuinig met energie om. Als ons lichaam 70% van onze dagelijkse voeding gebruikt voor onze spieren, en we gebruiken onze spieren niet zullen we deze afbreken om zo energie te besparen. We blijven deze calorieën wel eten en ons lichaam zal deze dan ook opslaan als vet.

Voorheen kenden we krachttraining met name als prestatie verbetering en deden we dit voor ons uiterlijk. Vandaag de dag is spiertraining een structureel preventief onder van een gezonde leefstijl. Mensen die geen spiertraining doen, lopen gewoonweg groter risico op vele aandoeningen vooral als we dit ook nog eens combineren met ons zittend en stressvol bestaan.

Maar wat is nou precies krachttraining?

Het is vaak onduidelijk welke sporten er nu precies onder krachttraining vallen en we krijgen dan ook vaak de vraag wat hier vooral onder valt. Dit is echter ook niet een hele lange lijst. Er zijn genoeg sporten te bedenken waarbij je kracht nodig hebt maar voor veel sporten is dit te eenzijdig. Om ons lichaam sterk en klacht vrij te houden moeten we ook echt al onze spieren trainen. Bij veel sporten trainen we slechts een gedeelte van ons lichaam. Zo trainen we met fietsen met name onze benen en pakken we met turnen weer vooral ons bovenlichaam. De meeste team of prestatie sporten zijn te eenzijdig en belasten we niet al onze spieren. Het is uiteraard beter dan niks doen en we zullen het ook nooit afraden.

Toch is het goed om hiernaast echt aan krachttraining te doen.

Hieronder valt o.a. Fitness, Crossfit, Bootcamp, diverse groepslessen in de sportschool en Bodytec training. (Crosfitt zou ik overigens niet aanraden als beginnende krachtsporter)Zwemmen valt niet direct onder krachttraining, maar naar mijn idee is deze sport een super goede manier om ons lichaam sterk te houden en onze spieren intact te houden. Dit is 1 van de weinige, veelzijdige sporten waar je zoal conditioneel traint en ook erg veelzijdig bent met krachttraining. Eigenlijk komen ook hier alle spieren wel aan bod en belast je de gewrichten stukken minder. De kwaliteit van onze spieren wordt niet minder als we ouder worden, onze gewrichten echter wel. Hierdoor kan het moeilijk zijn om onze spieren te trainen. Zwemmen is dan vaak een zeer goede oplossing hiervoor.

Kort samengevat is krachttraining een training waar je op den duur moet opgeven, omdat je simpelweg de kracht niet meer hebt en je niet hoeft op te geven omdat je te weinig lucht krijgt.

Hoe maak ik krachttraining leuk?

Wil je iets je hele leven gaan volhouden, moeten we het toch wel enigszins leuk vinden om het continu te blijven herhalen. Hier gaat het namelijk in de meeste gevallen dan ook weer mis. Maar hoe hou je krachttraining nou leuk? Het is erg lastig om hier een goed antwoord op te geven. Je kan ongelofelijk veel kanten op qua krachttraining en het is ook zeker mogelijk, om hier 10-tallen jaren uitdaging in te vinden. Alleen gaat dit wel gepaard met veel kennis. Wil je veel variëren in training zal je moeten weten waar je mee bezig bent. Doe je het niet goed is het namelijk ook erg blessuregevoelig.

Met onze personal training leren we je alle ins en outs over krachttraining!

Bij ons wordt personal training ook vooral ingezet om mensen zelfstandig te maken in training, ze de juiste kennis over te dragen en te zorgen dat ze het ook daadwerkelijk op de lange termijn gaan volhouden. Als je weet waar me mee bezig bent is het namelijk al een stuk uitdagender dan wanneer je een beetje ondoordacht aan het sporten bent geslagen in de fitness.

Dan nog blijft het voor velen van ons helaas een saaie sport en houden veel van ons het gewoon niet vol. Dit komt vaak omdat ze er NOG geen klachten van ondervinden en er de noodzaak niet van inzien. Als de klachten komen zijn we vaak al te laat.

Aan de andere kant besparen we ons door al onze vervoersmiddelen, internet etc. erg veel tijd waardoor je tijd genoeg moet hebben om aan krachttraining te doen zou je zeggen, maar helaas hebben we al allerlei andere dingen gevonden die we veel belangrijker vinden dan onze gezondheid.
Het is ook lastig om 2 tot 3 keer een uur lang iets te doen wat je niet leuk vindt terwijl je er de meerwaarde niet van in ziet en voor je gevoel wel wat beters te doen hebt.

Echt leuker kunnen we het niet maken… Wel makkelijker;)

Voor sommige mensen is het gewoonweg niet leuk te maken. Als je iets bij voorbaat al niet leuk vindt, heb je ook geen zin om je hier in te verdiepen en er meer kennis van te krijgen.  Ze vinden vaak de resultaten of gemakken wel leuk maar de sport zelf niet. Het gros is blij als ze klaar zijn met de training terwijl je bij teamsport baalt als er afgefloten word.
Als je niet uitkijkt naar de training en blij bent als je klaar bent ga je het ook nooit jaar in jaar uit volhouden en moet je dus eigenlijk op zoek gaan naar een alternatief.

Voor deze doelgroep hebben wij ook een aanbod… Bodytec training!

Eigenlijk is de oorspronkelijke naam van Bodytec, EMS (Electro Muscle Stimulation) is al meer als 100 jaar oud en word al generaties lang gebruikt bij Fysiotherapie en in de topsport. Tijdens een Bodytec workoutwerk je met elektrische spier stimulatie voor het hele lichaam tegelijkertijd. Je traint hiermee slechts in 20 minuten 93% van je spieren. Terwijl je in de sportschool ongeveer 30% van je spieren traint in een goede workout. Dit komt omdat deze elektrostimulatie alle spieren tegelijkertijd aanspreekt ook de dieperliggende. Als je 20 minuten al je spieren tegelijk aanspant in plaats van spier voor spier scheelt dit erg veel tijd. Daarnaast train je je spieren nog vele malen intensiever en krijg je een strakkere huid door deze elektronische stimulatie.

1 Bodytec workout staat dan ook gelijk aan 3 uur reguliere krachttraining in de gym!

Wat het dus zeer efficiënt maakt en meer als voldoende om spieren op te bouwen en je lichaam sterk te houden. Wij passen deze trainingstechniek veelal toe bij mensen met lichamelijke klachten. We komen erg veel rugklachten tegen. Met Bodytec training belast je namelijk je lichaam verder niet omdat je niet meer weerstand hoeft te werken om je spieren sterker te maken. Een ideale manier van kracht training wat relatief weinig tijd kost. Door deze manier van trainen houden ze in zeer korte tijd het lichaam sterk en klachtenvrij.


Wil je gezond, fit en slank door het leven gaan? Dan is krachttraining een must om toe te passen in je leefpatroon. Ook al heb je een fysiek intensieve baan, er zijn altijd spieren die je te weinig gebruikt en andere spieren weer te veel. Ga op zoek naar een voor jouw passende manier van krachttraining als je je lichaam in balans en sterk wilt houden en de kwaliteit van leven zo lang mogelijk hoog wilt houden.