Wat is een gezond slaappatroon? En waarom is een gezond slaappatroon zo belangrijk...
Een gezond slaappatroon is van levensbelang! Hoe zit dat en wat houdt een gezond slaappatroon eigenlijk in? Daar ga ik in deze blog dieper op in! Iedereen heeft zijn eigen gewoontes voor het slapen gaan zodat je beter slaapt. De één slaapt ook makkelijker in en/of door, dan de ander. Zo heeft een ieder zijn eigen slaappatroon.
Hoe belangrijk is een gezond slaappatroon?
Een gezond slaappatroon is van levensbelang! Wanneer je goed slaapt heeft dat veel impact op je humeur, je bent veel positiever. Je ziet er ook aantrekkelijker uit, logisch natuurlijk je kijkt liever naar iemand die vrolijk is dan iemand die boos en chagrijnig is ;). Het maakt je een gelukkiger persoon.
Een gezond slaappatroon is ook gewoon belangrijk om uitgerust wakker te worden. Wanneer je een goede nacht maakt heeft dat veel invloed op je energieniveau over de dag.
Waarom is een gezond slaappatroon belangrijk?
Hierboven hebben we al een aantal zaken benoemd waarom het belangrijk is. Maar we hebben nog meer positieve gevolgen van een gezond slaappatroon! Bijvoorbeeld het herstel in de nacht. In de nacht herstelt je lichaam zich mits je voldoende eiwitten eet over de dag en dus voldoende tot rust komt door een goed slaappatroon :). De eiwitten heb je nodig om überhaupt te kunnen herstellen. Meer hierover vind je in onze blog over gezond eten.
Wanneer je een goed slaappatroon hebt, heb je ook een betere weerstand en dus word je minder snel en vaak ziek. Je hebt meer controle over je gewicht, meer zin in seks, je bent scherper/alerter gedurende de dag, ga zo maar door…
Lange termijn heeft een slaappatroon invloed op je levensduur en op je kwaliteit van leven. Kortom genoeg positieve effecten van een gezond slaappatroon.
Wat is een gezond slaappatroon?
Maar wat houdt een gezond slaappatroon nu precies in!? Het klinkt vast wel bekend voor velen…je ligt op bed en gaat de dag even langs in je hoofd of er komen nog wat ideeën boven. Zie dan maar eens in slaap te komen. Je moet iets nog even uitvoeren of het plan nog even compleet maken in je hoofd. Of je komt maar niet van die gedachte af van wat er op je werk gebeurd is vandaag. Dit heeft allemaal invloed op je slaappatroon. En vaak geen positieve invloed. Op deze manier kom je niet aan je 7-8 uur slaap per nacht.
Volwassenen hebben gemiddeld 7-8 uur slaap per nacht nodig. Dit is per persoon verschillend. Soms geven mensen aan dat het prima gaat als ze 5 of 6 uur per nacht slapen maar lange termijn heeft dit dus negatieve gevolgen. Baby’s en kinderen hebben meer dan die 7-8 uur slaap nodig. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt.
Je hebt ook nog te maken met de ochtend- en de avondmensen, een eigen bioritme. De een staat liever wat eerder op en de ander gaat liever wat langer door. Helemaal prima als je maar aan je uren komt 😉 En als je je maar aan een bepaald patroon vasthoudt, denk aan: 11 uur er in en tussen 7 uur eruit. Regelmaat is cruciaal voor een gezond slaappatroon.
Als je s ’nachts regelmatig wakker wordt, nachtmerries hebt of s ’morgens heel vroeg wakker wordt en daardoor niet aan je 7-8 uur slaapt komt per nacht dan heb je een verstoord slaappatroon. Maar het gaat uiteraard niet alleen om het aantal uren. Het gaat ook om de slaapkwaliteit.
Je slaappatroon bestaat uit 4 slaapfases: sluimer fase, lichte slaap, diepe slaap, REM-slaap (droomslaap). De diepe en de REM-slaap zijn de belangrijkste fases. Deze zorgen voor lichamelijk en geestelijk herstel. Het is dus belangrijk dat je deze fases doorloopt.
Het is uiteraard niet gelijk na 1 slapeloze nacht een probleem maar wanneer dit zich minimaal 3 maanden voordoet, minimaal 3x per week en je overdag negatieve effecten ervaart. (Je hebt zelf uiteraard geen slaapprobleem wanneer het niet slapen door externe factoren komt zoals een huilende baby, geluidsoverlast, etc.)
Dan is het verstandig om er wat mee te gaan doen. Je kan een slaapcoach opzoeken of je kan bij je huisarts terecht. Mijn voorkeur gaat in eerste instantie niet uit naar medicatie maar naar het aanpakken van de oorzaak. Denk hierbij ook aan spanning en stress. Soms licht de oplossing voor de hand. Denk aan ademhalingsoefeningen op bepaalde momenten van de dag zodat je weer even tot jezelf komt en de spanning/stress niet te hoog op laat lopen. Meer tips over beter slapen vind je hier.
Ik hoop dat je weer nieuwe inzichten hebt gekregen door het lezen van deze blog en mochten we je ergens mee kunnen helpen of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.