Een gezond ontbijt! Wat is dat nou precies... En waarom is een gezond ontbijt zo belangrijk?

Een Gezond ontbijt is erg belangrijk! De één ontbijt niet, de ander ontbijt met een ontbijtkoek en een energiedrankje en de ander met een groente smoothie en een kom havermout met fruit. Zo ontbijt iedereen anders. En dat is uiteraard logisch want iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeuren. Alleen is het ene voorbeeld wel wat gezonder dan het andere 😉 Waarom is een gezond ontbijt zo belangrijk en waar kan je allemaal uit kiezen? In dit artikel lees je er alles over…

Waarom is een gezond ontbijt zo belangrijk!?

Er zijn meerdere redenen waarom gezond ontbijten zo belangrijk is. De eerste reden is dat het ontbijt de brandstof is om je motor op te starten die dag. Wanneer je bijvoorbeeld aan het werk gaat of wilt gaan sporten heb je energie nodig. De energie die je nodig hebt komt uit je voeding. Wanneer je niet ontbijt krijg je die brandstof dus ook niet binnen en kan het zijn dat je je spieren verbrand in plaats van je energie uit je voeding haalt. Je kan je hierdoor ook snel flauw voelen bij de start van de dag en dus energieloos.

En wanneer je elke dag een gezond ontbijt overslaat en dus spieren verbrand krijg je lange termijn grotere problemen denk bijvoorbeeld aan rug en knie klachten en als je al wat ouder bent wordt je ook minder stabiel door minder spiermassa! Waardoor grote kans op valincidenten. Krachttraining is naast gezonde voeding dan ook erg belangrijk. Daarnaast heeft dit alles ook veel invloed op een gezond gewicht.

De tweede reden om gezond te ontbijten is om te voorkomen dat je de rest van de dag achter de feiten aanloopt..

Hierdoor gaan namelijk snaaien. Wanneer je er in de ochtend al voor zorgt dat je een ontbijt neemt die je van alle voedingsstoffen voorziet, voorkom je dat je tekorten hebt en je lichaam om voeding blijft vragen met bijvoorbeeld het  lekkere trek gevoel gedurende de dag. En dit gevoel is moeilijk te weerstaan als er op je werk een bak met pepermunt staat, in de pauze koek of gebak wordt aangeboden, etcetera, etcetera.

Heel logisch wanneer je jezelf tekort doet gaat je lichaam er vanzelf naar vragen. Door pepermunt, gebak of koek te nemen wordt nog niet voldaan aan die behoefte van het lichaam maar het stilt de trek op dat moment wel even. Maar even later is het al weer mis want het zijn niet de juiste voedingsstoffen geweest en dus blijf je op die manier gedurende de dag snaaien!! Wat uiteindelijk korte termijn zorgt voor overgewicht en lange termijn verhoogde kans op de welvaartsziekten waar we ook in Nederland veel mee te maken hebben, denk aan; hoge bloeddruk, diabetes type 2, etc.

De derde reden dat een gezond ontbijt belangrijk is…

Is voor een goed energielevel. Ik heb het bij de eerste reden al genoemd maar op een iets andere manier. Het ontbijt is onderdeel van de maaltijden van de dag en wanneer je maaltijden of tussendoortjes overslaat zorgt dit voor een daling van je energielevel / energieniveau. Het is dus belangrijk om de inname van voedingsstoffen in balans te houden waarmee je een stabiel energielevel onderhoudt waar je je over het algemeen een stuk prettiger bij voelt dan grote schommelingen !

De vierde reden!

Is omdat een gezond ontbijt goed is voor je lichaam en organen en je daardoor beter functioneert. Wanneer je je lichaam tekort doet doe je je organen tekort en het gevolg hiervan is bijvoorbeeld schommelingen in je bloedsuiker spiegel. Wat uiteindelijk voor grote problemen kan zorgen en dan moet je denken aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas, Etcetera. De welvaartsziekten waar ik het hierboven ook al even over had. Maar je kan ook denken aan andere problemen zoals niet meer helder kunnen nadenken als je je lichaam niet van alle voedingsstoffen voorziet. Wat problemen geeft op je werk en misschien zelfs al met de dagelijkse bezigheden zoals het vergeten van bepaalde boodschappen.

Kortom genoeg redenen om gezond te ontbijten. Want wanneer je dit doet heeft het korte en lange termijn een positief effect!!

Wat kan je dan het beste ontbijten!?

Dit is per persoon verschillend wat het beste voor je is en het beste bij je past en ook welke hoeveelheid bij je past. Het is afhankelijk van hoe je dag er uit ziet. Hoe oud je bent. Of je een man of een vrouw bent. Vegetarisch eet of niet. Etc. Lees onze blog gezond eten voor nog wat meer info hierover!

Wat je het beste kan doen is bij het Voedingscentrum een paar dagen het dagboek invullen om te kijken welke hoeveelheden bij je passen en of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hieronder ga ik verschillende ontbijten noemen qua combinaties die je kan toepassen. Dan moet je dus zelf even kijken hoeveel gram havermout je bijvoorbeeld moet hebben of hoeveel ml melk bijvoorbeeld. Over het algemeen geldt het advies: 30 % eiwit, 30% vet en 40% koolhydraten.

Voorbeelden voor een gezond ontbijt:

  1. Havermout, melk met evt. fruit
  2. Ongezoete muesli, kwark met evt. fruit
  3. Fruit met yoghurt
  4. Volkorenbrood en kies dan als beleg bijvoorbeeld kipfilet, 20/30+ kaas, huttenkäse, kalkoen filet, gekookt ei. (Eiwitrijk beleg dus!)
  5. Volkoren crackers en wat nieuwe voorbeelden als beleg: 100% pindakaas of noten pasta, hummus, smeerkaas. Je kan ook kiezen voor vis op je brood of cracker maar dit is misschien in de ochtend niet je eerste keuze 😉
  6. Bananen pannenkoekjes: met melk (haver melk / lactose vrije melk), banaan, havermout en ei

Een gezond ontbijt moet dus uit eiwitten, vetten en koolhydraten bestaan en het liefst met zoveel mogelijk vitaminen en mineralen. Voeg af en toe wat groenten en fruit toe en je hebt extra vitamines en mineralen te pakken. Deze haal je tegenwoordig lastig alleen maar uit je avondmaaltijd dus voeg gerust iets toe aan bijvoorbeeld je ontbijt. Denk aan wat plakjes komkommer, reepjes paprika en snoeptomaatjes. En dan kan het nog steeds een uitdaging zijn om alle voedingsstoffen binnen te krijgen en kan je denken aan supplementen.

Daarnaast is er heel veel keus in melk, yoghurt en kwark producten. Wat je hierin het beste kan kiezen is ook per persoon verschillend. Als je niet tegen lactose kan, kan je kiezen voor lactose vrij. Wanneer je er voor kiest geen dierlijke producten te eten kan je kiezen voor plantaardige producten. Zo is er voor iedereen een geschikt ontbijt te vinden :)!