Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!
Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!
Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt. Zoveel mensen in onze omgeving willen iets veranderen aan hun leefstijl, het lukt maar niet. Komt jouw dit ook zo bekend voor?
Er moet vaak eerst iets heftigs gebeuren, voordat er daadwerkelijk stappen worden gezet om je leefstijl aan te passen. Een hartinfarct bijvoorbeeld, wat op de rest van je leven veel invloed kan hebben. Zoals niet meer zwaar kunnen belasten of misschien niet meer durven belasten. Of denk aan een hernia, waardoor je bijvoorbeeld niet lang in dezelfde houding kunt verkeren en daarmee wordt beperkt in de dagelijkse activiteiten. Ook kan je denken aan een burn-out, waardoor je je werk niet meer kunt uitvoeren en misschien zelfs geen leuke dingen met vrienden meer kan doen. Het Corona virus wat op dit moment een grote factor speelt, waardoor je erg ziek bent geweest of mensen in je omgeving zijn overleden.
Vaak is er crisissituatie nodig om te veranderen
Dit zijn eigenlijk allemaal crisissituaties van waaruit je wel bereid bent om te veranderen. Er moet dus eerst iets ergs gebeuren waardoor je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Door die situatie word je aan het denken gezet en ga je dingen veranderen. Je mist dus eigenlijk de directe feedback in het dagelijks leven. Wanneer je bijvoorbeeld een glas cola drinkt heb je hier niet gelijk last van maar pas 20-30 jaar later wanneer de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld. Daarvoor heb je vaak al wel wat klachten, maar dit komt zo langzaam dat je dat niet gelijk opmerkt. Wanneer je wel wat opmerkt is het vaak al in een ver gevorderd stadium. Niet te laat om aanpassingen te doen in je leefstijl en hier nog profijt van te hebben, maar het lukt vaak niet om weer helemaal van je klachten af te komen.
Laat het niet zover komen tot die crisissituatie er is
Zonde toch om het zo ver te laten komen… Ik hoop dat ik jullie met deze blog bewust maak van dit feit. Misschien krab je je nu al achter je oren en denk je dat klopt, mijn vader/moeder, opa/oma, vriend/vriendin is dat ook overkomen. Laat jou dat niet overkomen en loop niet achter de feiten aan! Doe er VANDAAG wat aan en niet pas maandag! En mocht je al klachten ervaren, dan geldt dat natuurlijk ook… doe er VANDAAG wat aan!!
Hoe pak je het wel aan?
Bewustwording
Eerst moet je je bewust zijn van het feit van, wat je doet dat dat niet goed is en dan bewust worden van wat je wél wilt en waaróm je dat wilt. Dit is een erg belangrijke stap in het hele proces. Het doel alleen is niet het belangrijkste, maar waarom is dat doel nu zo belangrijk voor jou. Denk aan afvallen, je wilt graag afvallen omdat je dan misschien lekkerder in je vel zit of makkelijker kan shoppen. Het uiteindelijke waarom is vaak: voorkomen van bijvoorbeeld een hartinfarct waardoor je langer leeft en meer tijd hebt met je gezin en energieker kunt zijn om meer leuke dingen te doen.
Dus je moet écht verder denken dan fitter/energieker worden en afvallen voor makkelijker shoppen. Dat is een minder sterke drijfveer dan een mooi, gezond en lang leven waarin je veel leuke dingen doet met de mensen die je dierbaar zijn. Of wat voor jou belangrijk is, dit kan voor iedereen anders zijn. Dit bovenstaande is natuurlijk geen SMART- doel (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). Als je echt een doel gaat maken moet je dit SMART doen, zie hier een voorbeeld. Je kan ook een gezondheidscheck of test doen bij bijv. de huisarts of een andere specialist om te kijken hoe je ervoor staat en wat je eraan kan doen.
Bereid zijn om te veranderen
Wanneer je bewust bent van het feit dat er iets moet veranderen en waarom, dan moet je nog bereid zijn te veranderen. Zolang je niet echt bereid bent ga je (snel) terugvallen in oude gewoontes. Het kan je helpen om alles op een rijtje te zetten zodat je wel bereid bent om je gewoontes positief te gaan veranderen. Denk aan een kosten/baten analyse. Wat kost het je en wat levert het je op. En dit kan je doen met je oude leefstijl en je nieuwe leefstijl.
Is het rijtje wat het je oplevert van je nieuwe leefstijl heel kort en wat het je kost heel lang, dan ben je dus nog lang niet bereid om te gaan veranderen en zie je vooral obstakels. Vaak is dit niet het geval en zet het lijstje aan om daadwerkelijk te willen gaan veranderen, omdat je ziet wat het je allemaal op kan leveren.
Neem je verantwoordelijkheid
Naast bewustwording en bereid zijn om te veranderen moet je je verantwoordelijkheid nemen. Je moet je verantwoordelijk voelen voor jezelf, voor je eigen lichaam en je eigen toekomst. De gevolgen die het kan hebben, wanneer je niet goed voor jezelf zorgt.
Misschien zorg je ook voor mensen in je omgeving waarvoor je je verantwoordelijk voelt, zoals bijvoorbeeld kinderen of ouders. Neem dit allemaal mee in je verantwoordelijkheid. Dit helpt ook weer bij het stellen van doelen, het waarom en het halen van je doelen. Je moet een hele sterke drijfveer hebben wil je je doelen gaan halen, zonder een daadwerkelijke crisis die je is overkomen.
Mindset
Alles bepalend om doelen te gaan halen is je mindset. Ben je niet bereid en er dus niet klaar voor dan is je mindset (nog) niet goed en ga je onmogelijk je doelen halen. Heb je bovenstaande punten afgewerkt en je wilt wel veranderen, maar je bent er niet toe bereid, ga dan nog niet aan de slag met het veranderen van gewoontes. Kijk dan eerst hoe je je mindset kan veranderen met behulp van een coach.
Voorbeelden:
Is jou glas halfvol of halfleeg? Zie je problemen als uitdaging/leermoment of obstakel? Zeg je “ik mag niet snoepen ”, of zeg je “ik ga niet snoepen”. Ik mag niet, is bestraffend. Je wilt het zelf, dus het is niet zo dat het van iemand niet mag. Je MINDSET is dus alles bepalend of je je doelen gaat halen en op wat voor manier. Als je hier open en positief in staat en je wilt het graag én je bent ervan overtuigd dat je het kan, dat maakt het proces zoveel leuker, makkelijker en uiteindelijk ook haalbaar. Dus ben je een optimist of een pessimist op dit moment? Pessimist? Doe hier dan eerst wat aan. En maak de doelen altijd voor jezelf, je moet jouw leefstijl niet veranderen voor iemand anders!
Laatste tip in deze blog
De belangrijkste punten zijn genoemd om je leefstijl te veranderen en je slechte gewoontes te gaan doorbreken. Nu zijn we toegekomen aan de laatste tip van deze blog. Begin met kleine aanpassingen. Wij mensen willen graag alles tegelijk veranderen zodat we snel resultaat zien. Wanneer je dit doet, overzie je de situatie vaak niet lang en val je snel terug in het oude patroon. Wat je kan doen, zijn kleine stappen richting een grote stap. Als je korte termijn doel bijvoorbeeld is om elke dag te gaan wandelen, kan je beginnen met de wekker op tijd zetten. De tweede stap kan zijn wekker op tijd zetten en sportkleding aantrekken. Bij de derde stap voeg je het wandelen toe. Daarna kan je verder gaan wandelen of bijvoorbeeld gaan hardlopen.
Simpele regels opstellen, zodat het complexe systeem uiteindelijk beter werkt. Maak simpele regels voor je leefstijl zodat je lichaam, maar ook je brein ze kan volgen. Als dit te snel te complex wordt ga je afhaken! Blijf je simpele regels wel veranderen want anders leer je niets meer bij en wordt het saai. En nog belangrijker, als je niets meer verandert, boek je geen vooruitgang meer. Denk bijvoorbeeld aan de som 6×8= …. De eerste keer moet je even nadenken maar de keer erop weet je het antwoord uit je hoofd. Dit werkt ook zo met dit soort regels voor je leefstijl. Blijf jezelf uitdagen!
Slot
Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat je weer nieuwe inzichten hebt gekregen en een aantal punten hebt waarmee je meteen aan de slag kan. Ben je tot de conclusie gekomen dat je nu nog niet klaar bent voor verandering maar wel wilt veranderen, ga dan opzoek naar een coach bij jou in de buurt op het gebied van bijvoorbeeld mindset. Heel veel succes met het nastreven van jouw doelen! Je kan het!