9 gouden tips tegen lekkere trek
9 gouden tips tegen lekkere trek
Lekkere trek, herken je dat gevoel? Je hebt niet echt honger, maar toch zit er zo’n stemmetje in je hoofd wat constant vraagt om (ongezond) eten. En dat stemmetje heeft het niet over wortels en sla. Nee, het vraagt het om alles wat zoet en vet is. Ergens weet je wel dat je er niet aan moet toegeven, maar toch is het behoorlijk lastig om de lekkere trek te weerstaan. Vaak voelt het als een strijd die je regelmatig verliest, waardoor je achteraf weer baalt van alle ongezonde dingen die je naar binnen werkt wanneer je naar dit stemmetje luistert.
Herken je die strijd met dat stemmetje van lekkere trek? Je bent absoluut niet de enige. Heel veel mensen worstelen hiermee. Je weet wel wat gezond is maar toch is het telkens weer een strijd om de juiste keuzes te maken. Het kan zelfs voelen alsof je geen grip hebt op je eigen voedingspatroon. Je hebt wel de intentie en het voornemen om de ongezonde dingen te laten liggen, maar elke keer stel je je zelf weer teleur omdat het niet lukt dit ook daadwerkelijk te doen. De cirkel doorbreken lijkt een enorme opgave. Gelukkig is het wel degelijk mogelijk om deze lekkere trek effectief tegen te gaan. Lees hieronder wat lekkere trek is, en ook welke dingen jij zelf kan doen om meer grip te krijgen op je voeding. Zo verban je het stemmetje van de lekkere trek voorgoed!
Wat is lekkere trek!
Lekkere trek is bijna altijd een teken dat je lichaam niet 100% verzadigd is. Het kan zijn dat je nog niet genoeg gegeten hebt, en je lijf dus echt nog vraagt om voeding. Het kan ook zijn dat je voeding niet verzadigend genoeg is. In dat geval heb je genoeg energie binnen gekregen (calorieën), maar heeft je lichaam toch niet van alle voedingsstoffen voldoende. Dit gebeurd als je niet gevarieerd genoeg eet. Ook kan het zijn dat je met de verkeerde voedingskeuzes zorgt voor sterke schommelingen van de insulinespiegel in je bloed. Te vaak en te veel koolhydraatrijk eten kan dit veroorzaken. Een grote aanmaak aan insuline zorgt ervoor dat je lichaam gaat vragen om zoet eten, zodat de insuline in het bloed actief wordt en uiteindelijk het insuline gehalte weer daalt.
Oorzaken van lekkere trek
Maar voor lekkere trek hoeft de oorzaak lang niet altijd bij je voeding te liggen. Er kunnen ook hele andere oorzaken zijn dat dat stemmetje van de lekkere trek telkens de kop op steekt. Soms is dat gevoel van lekkere trek eigenlijk het seintje dat je dorst hebt. De honger en dorst prikkel worden namelijk beide door de hypothalamus (een onderdeeltje van de hersenen) aangestuurd, en lijken veel op elkaar. Veel mensen herkennen niet dat ze dorst hebben, en verwarren dit met de behoefte aan eten.
Ook kan het zijn dat je lekkere trek hebt door vermoeidheid. De hormonen Ghreline en Leptine zijn samen verantwoordelijk voor het honger- en verzadigingsgevoel in het lichaam. Onder andere slaaptekort kan invloed hebben op de balans van de hormoonhuishouding en dus zorgen voor meer lekkere trek. Wanneer je vermoeid bent is er sprake van een behoefte. Je hoofd vraagt om eten, maar dit is niet de oplossing.
Hetzelfde geldt voor te weinig bewegen. Ook dit kan je hormonen uit balans brengen. Daarnaast is voldoende bewegen essentieel voor een stabiele bloedsuiker spiegel. Wanneer de bloedsuiker spiegel te veel schommelt kan je lichaam gaan vragen om extra suikers, en krijg je dus lekkere trek.
Lekkere trek kan nog veel meer oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld verveling of andere emoties. In dit geval wordt het stemmetje van jou lekkere trek niet gestuurd door fysieke processen, maar heeft het een psychische oorzaak. Misschien heb je lekkere trek als je heel blij bent, of juist heel veel behoefte aan eten als je je niet fijn voelt.
Hoe reken je af met lekkere trek
We hebben allemaal wel eens de behoefte aan iets zoets of ongezonds. Maar, het kan zijn dat dat stemmetje van lekkere trek vaak zo sterk is dat het je behoorlijk in de weg zit om gezond te eten. Dan wil je er waarschijnlijk maar wat graag vanaf! Zoals je in bovenstaande stuk hebt gelezen, kunnen er allerlei oorzaken zijn dat je lekkere trek hebt. En, helaas, is er dus ook niet één oplossing die voor iedereen werkt. Wanneer je onderstaande tips toepast, weet ik zeker dat je je lekkere trek de baas wordt!
-
Eet voldoende (overdag)
Mannen hebben dagelijks gemiddeld zo’n 2500 kcal nodig en vrouwen gemiddeld zo’n 2000. Veel mensen komen hier lang niet aan dagelijks. Zorg dat je elke dag voldoende eet, en dat je juist overdag veel energie binnen krijgt. Zo voorkom je dat je ‘s avonds nog niet verzadigd bent en je lijf gaat vragen om snelle suikers.
-
Eet gevarieerd
Lekkere trek is vaak het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen. Zorg dus dat je blijft variëren met je voeding om van alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. De richtlijnen voor gezonde voeding van de gezondheidsraad kunnen je hierbij op weg helpen.
-
Eet verzadigend
Met name voedingsvezels (aanwezig in onder andere groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten) zorgen voor een verzadigend gevoel, net als eiwitten (aanwezig in zuivel producten, vlees, vis, eieren, granen, noten, peulvruchten). Zorg dus dat je met elke maaltijd kiest voor producten die verzadigen en die de bloedsuikerspiegel niet te veel laten schommelen.
-
Drink voldoende
Een mens heeft per 30 kilo lichaamsgewicht 1 liter water nodig. Water of thee vullen de vochtbalans het beste aan. Zorg dat je altijd een flesje of een glas water bij de hand hebt. Als je lekkere trek hebt kun je ook eerst een glas (lauw) water drinken of een kopje thee. Vaak trekt de lekkere trek dan al weg.
-
Beweeg regelmatig
Voldoende beweging is essentieel voor een gezonde hormoonbalans, en dus ook voor een adequaat honger en verzadigingsgevoel. Daarnaast is bewegen belangrijk om de bloedsuiker op peil te houden. Probeer elk uur even te bewegen, dagelijks minimaal 30 minuten. Een stappenteller op je telefoon of horloge kan ook helpen om regelmatig en voldoende te bewegen.
-
Doe af en toe even niks
Eet jij uit verveling? Tegenwoordig hebben we altijd prikkels om ons heen, de hele dag staan we “aan”. Heb je eventjes niets te doen? Dan is de kans groot dat je naar eten grijpt, gewoon uit verveling. Jezelf trainen om af en toe eens even niets te doen, kan dus heel helpend zijn om je lekkere trek de baas te blijven. Je hebt allerlei apps die je hier goed bij kunnen helpen, zoals Headspace, VGZ mindfullness app en Meditation moments.
-
Voel bewust
Heb je het idee dat je een emotie-eter bent? Ben je blij, of voel je je juist niet fijn, en probeer je comfort te halen uit eten? Vaak is het stemmetje van lekkere trek dan erg hardnekkig. Het helpt om je elke keer als je lekkere trek hebt, af te vragen hoe je je voelt. Heb je echt honger, en knort je maag? Of zit de lekkere trek vooral in je hoofd? Probeer afleiding te zoeken in andere dingen die je helpen om je fijn te voelen of je emoties in kwijt te kunnen. Dit is voor iedereen verschillend. Soms helpt muziek luisteren, iets leuks kijken, of lekker naar buiten.
-
Slaap voldoende
Ieder mens heeft 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig, maar de meesten van ons redden dit lang niet elke nacht. Wanneer je vermoeid bent, wordt je hormoonbalans verstoord en krijg je vaker een seintje van trek, ook al heeft je lichaam eigenlijk helemaal geen eten nodig. Zorgt dus voor voldoende nachtrust. Ritme is hierin ook erg belangrijk, probeer elke dag op tijd naar bed te gaan en ook de wekker weer op tijd te zetten.
-
Bereid je goed voor
Overal om ons heen zijn verleidingen. Niet alleen in de supermarkt, maar ook op straat en op tv zie je constant dingen die jou bewust of onbewust stimuleren om te eten. Ook dit kan het stemmetje van lekkere trek aanwakkeren. Wanneer je niet goed voorbereid bent, kan het zijn dat je snel toegeeft. Maak als je naar de winkel gaat een boodschappenlijstje en zorg dat als je de deur uit gaat je iets meeneemt zodat je niet verleidt wordt (ongezond) eten te halen. Als je een gezond alternatief hebt, zul je minder snel verleidt worden om toch ongezonde keuzes te maken.