Ons immuunsysysteem, hoe werkt het?

Immuunsysteem, hoe werkt het? 

Je immuunsysteem, ook wel je afweersysteem genoemd, is een zeer complex systeem in ons lichaam wat verantwoordelijk is voor bescherming van je lichaam. Alles wat niet in je lichaam hoort wordt bestreden door je immuunsysteem. Dit systeem is bij de één sterker dan bij de ander, waardoor de een ook sneller en heviger ziek wordt van een “indringer” dan een ander. De werking van je immuunsysteem is afhankelijk van je genen, maar ook van je omgeving en van je leefstijl.

We hebben allemaal wel eens last van een verkoudheid, en we zijn ook allemaal wel eens moe of futloos. Toch lijkt het alsof de één nooit ergens last van heeft terwijl de ander altijd alles meepakt. Er hoeft maar iemand om je heen verkouden te zijn en je loopt zelf ook direct alweer te snotteren. Waar heeft dat nou mee te maken?

Ons systeem bestaat uit verschillende barrières. Deze drie barrières voorkomen samen dat indringers je lichaam binnen komen en dat je er ziek van wordt of blijft. Je immuunsysteem is voor een deel aangeboren en ontstaat voor een deel tijdens je leven.

De eerste barrière van je immuunsysteem; de fysieke barrière

De eerste barrière van je lichaam is de fysieke barrière. Deze barrière is een onderdeel van het aangeboren immuun systeem. Het aangeboren immuunsysteem is een algemene afweer, en gaat dus alles tegen wat niet in het lichaam hoort. Onder de fysieke barrière verstaan we onder andere de huid, maar ook slijmvliezen en je darmflora. Deze onderdelen van het lichaam hebben de functie om indringers buiten te houden. Ze beschermen je lichaam tegen alles wat er niet hoort en wat je lichaam mogelijk kan beschadigen (bacteriën, schimmels, virussen en parasieten).

Onder andere de structuur van de huid, maar ook de zuurgraad en bacteriën die op de huid leven, zorgen voor een eerste afweer van ziekteverwekkers. Ziekteverwekkers die via de neus of mond binnen komen worden tegengehouden met slijmvlies wat zich in de neus, mond en keel bevindt. Ook aan de binnenkant van de longen en in de bronchiën zit een laagje slijmvlies.

Roken is schadelijk voor de longen. Het zorgt er onder andere voor dat deze slijmvliezen uitdrogen en minder goed werken. Hierdoor heb je meer kans hebt om via de longen bacteriën of andere indringers binnen te krijgen. Regelmatig roken zorgt dus voor een verminderde functie van het afweersysteem.

Je darmen; de hoofdrolspeler van je afweersysteem

Ook de darmen zijn essentieel voor een goed werkend immuunsysteem en zijn een onderdeel van de fysieke barrière. Darmen zorgen niet alleen voor de opname van voedingsstoffen, maar ook voor het herkennen en elimineren van schadelijke stoffen in het lichaam. De darmflora bevat bacteriën en veel immuuncellen. Hoe meer goede bacteriën, hoe beter de darmflora. Een gezonde darmflora zorgt voor een goede werking van jou afweersysteem.

Met je leefstijl kun je zelf invloed uitoefenen op de werking van je immuunsysteem. Onder andere met gezonde voeding kun je een handje helpen. Met deze voedingstips boost jij je immuunsysteem!

De tweede barrière van je immuunsysteem; de a-specifieke barrière

Naast je fysieke barrière, is er nog een ander aangeboren onderdeel van je immuunsysteem; de a-specifieke barrière. De naam zegt het al, dit onderdeel van je immuunsysteem zorgt net als je fysieke barrière ook voor de algemene afweer van ziekteverwekkers. De a-specifieke barrière bevindt zich met name in je bloed en in de lymfe. Er wordt bij virussen gezorgd dat deze niet de cel binnen kan gaan, en bij bacteriën dat deze kapot gemaakt worden. Alle ziekteverwekkers worden afgevoerd.

Net als voor je fysieke barrière geldt ook voor de a-specifieke barrière dat je met je leefstijl invloed hebt op de werking van dit onderdeel van je immuunsysteem. Lees hier wat de relatie is tussen bewegen en je immuunsysteem en hoe je je weerstand op peil houdt met bewegen!

De derde barrière van je immuunsysteem; de specifieke barrière

De naam zegt het al, dit onderdeel van je immuunsysteem werkt specifiek. Het lichaam ontwikkelt je specifieke immuunsysteem op basis van alles waarmee je lichaam al in aanraking is geweest. Je lichaam ontwikkeld antistoffen om een indringer beter te kunnen herkennen en bestrijden. Wanneer mensen dus in aanraking komen met bijvoorbeeld een virus en ze overleven dit, dan zijn ze hier in het vervolg immuun voor. Dit gegeven wordt in de wetenschap nog volop onderzocht, maar onder andere het inzetten van vaccins is gebaseerd op dit gegeven. Zo ontwikkel je na aanraking met een indringer dus een specifieke afweer.

Toch kan het zijn dat je bijvoorbeeld elke winter weer een griepvirus te pakken hebt, hoe kan dat toch? Een virus ontwikkelt zich razendsnel en is er in allerlei vormen, dus je lichaam moet voor dat soort virussen telkens opnieuw antistoffen aanmaken.

Hoe krijg jij zelf een ijzersterk afweersysteem?

Zoals je hebt kunnen lezen is je immuunsysteem complex en hebben veel onderdelen van het lichaam een rol bij het afweren van ziekteverwekkers. Jouw eigen leefstijl is van grote invloed op de werking van je immuunsysteem. Zowel gezonde voeding als voldoende bewegen zijn ontzettend belangrijk voor een goede weerstand. Maar ook rust is essentieel voor een optimale werking van je immuunsysteem. Wil jij meer weten over het verbeteren van jouw weerstand? Met ons online programma sturen we je elke dag een waardevolle video en leer je alle ins en outs over het versterken van dit immuunsysteem en hoe je dit in de praktijk ook echt verbeterd.