Afvallen? Eet zeker niet minder!
Afvallen? Ga niet minder eten!
Veel mensen die willen afvallen gaan een dieet volgen en het gevolg is vaak minder eten. Calorieën tellen, minder vet eten, minder koolhydraten of veel eiwitten eten. Iedereen kent het rijtje aan diëten wel! Dit is eigenlijk de meest gemaakt fout die we in de praktijk zien waardoor je het wel bekende jojo-effect creëert. Wat ook iedereen kent uiteraard ;).
Wat er op den duur voor zorgt dat je spier- en vetverhouding steeds minder positief wordt. Maar hoe zit dit nu precies en wat is dan wel de oplossing!? Dat leg ik in deze blog uit.
Hoe werkt het nu met diëten?
Het woord dieet zegt het al, een dieet bevat regels over wat je wel en niet mag eten. Minder eten is ook vaak het advies wat mensen krijgen. Vaak heb je op papier een bepaald voedingspatroon staan waar je je exact aan moet houden. Handig natuurlijk dat er precies staat wat je moet doen en dan gaat afvallen. Je hebt hou vast en valt zeker af (in het begin). Wat als het dieet voorbij is? Of wat als je die voedingsmiddelen die er op staan niet lust? Of noem maar op? Vaak zijn er veel beperkingen wat voor veel vragen zorgt.
Het probleem bij diëten
De eerste vraag die opkomt wanneer je wilt afvallen en start met een dieet is vaak wanneer mag ik dan weer dat patatje eten of uiteten? Wanneer dit het geval is en je je 100% aan bepaalde voorschriften moet houden is de kans op terugval heel groot. Je kan niet je leven lang geen fouten maken en je voor 100% geven. Fouten zijn er om van te leren en er weer sterker uit te komen ;). Afvallen gaat nu eenmaal niet vanzelf.
Wanneer het om een dieet gaat, is het resultaat ook bijna altijd tijdelijk. Wie honger heeft houdt het nooit vol en als je voor een lange tijd aan een calorierestrictie gaat doen of een crashdieet gaat volgen, train je je lichaam om te overleven met minder voeding. Wat ervoor zorgt dat wanneer je weer normaal gaat eten je extra aankomt. Je weet maar nooit wanneer er weer schaarse tijden aan komen heb je maar vast je vet voorraad aangelegd 😉 Minder eten zorgt ervoor dat het afvallen vaak heel hard gaat in een korte tijd. Vooral in vocht en spiermassa in plaats van vet wat je natuurlijk graag wilt zien. Wanneer je weer gaat eten zoals daarvoor kom je dus aan in vet (jojo-effect). Uiteindelijk raak je steeds verder weg van je doel met dus steeds meet vet!
Het hongergevoel
Naast het probleem van het niet 100% kunnen geven met een grote kans op terugval is er nog een probleem. Het hongergevoel. Het minder eten of het vermijden van bepaalde macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten) zorgt ervoor dat je niet verzadigd bent. Je krijgt niet alles binnen wat je binnen zou moeten krijgen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam om voedingstoffen vraagt en dat je dus het honger/trek gevoel houdt. Lees onze blog Gezond eten voor wat je binnen moet krijgen aan voedingstoffen waarmee je kan afvallen en de juiste lichaamssamenstelling krijgt.
De oplossing
Onze oplossing: Wil je afvallen? Eet dan zeker niet minder!! Het voelt heel tegenstrijdig voor veel maar zorg goed voor je lichaam en geef het wat het nodig heeft en in de juiste hoeveelheden. Dit is voor iedereen anders. Als je de link gezond eten gebruikt die ik hierboven ook al noemde kan je zien hoeveel dat is en wat de richtlijnen zijn en daar schrikken de meesten mensen van. Als je puur eet, zonder etiketten en dus zo dicht mogelijk bij de natuur blijft kan/moet je best veel eten om alle voedingstoffen binnen te krijgen.
Let wel op de een kan lactose minder goed verwerken en de ander kan niet tegen gluten of misschien wel een combinatie maar probeer je lichaam aan te voelen en te observeren wanneer er wat gebeurt om uiteindelijk de juiste producten en hoeveelheden te kiezen. Dit geldt ook voor de verhoudingen van de macronutriënten; koolhydraten, eiwitten en vetten. Welke verhouding voor de één perfect is om af te vallen werkt voor de ander totaal niet.
Vermijd sowieso de snelle koolhydraten zoveel mogelijk. Denk aan pasta, brood, aardappelen en dan vooral de witte variant. Maar ook aan koek, snoep, ijs, etc. Zorg voor voldoende gezonde vetten zoals gezonde vette vis, noten, olijfolie. En vermijd de verzadigde vetten zoals vet vlees, snacks uit de frituur, gebak, koek, etc.
Ik hoop je met deze blog gemotiveerd te hebben in ieder geval niet minder te gaan eten maar nieuwe gewoontes te creëren om te zorgen dat je uiteindelijk alle voedingstoffen binnenkrijgt. Waarmee je balans in je lichaam creëert en dus in je spier en vet verhouding ;).