Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl

We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven.

Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat is nou een gezonde leefstijl?
Gek genoeg leren we hier niks over op school terwijl in onze ogen een gezonde leefstijl en om leren gaan met onze financiën 2 vakken moeten zijn die wekelijks terug moeten komen in het onderwijs. Via dit artikel geven we je basisregels hoe je een gezonde leefstijl hanteert. En nog belangrijker… Hoe je dit succesvol op lange termijn gaat volhouden!

Wat is nou precies een gezonde leefstijl

Wanneer leef je nou gezond en wat moet jgezonde leefstijle doen om een gezonde leefstijl te hanteren? Er zijn veel artikelen over te vinden van allerlei professionals en gezondheidsgoeroes.
Maar wat moeten we hiermee… Ze spreken elkaar allemaal tegen en het klinkt allemaal nog vrij logisch ook!

Het lastige is ook dat iedereen anders is en er is niet 1 patroon te noemen waar iedereen zich fit en happy bij voelt. Je kan aannemen dat je een gezonde leefstijl hanteert als je jezelf fit en vitaal voelt, slank bent, een sterk lichaam hebt en energiek opstaat. Is dit niet het geval dan is dit 9 van de 10 keer op te lossen door wat aanpassingen in onze leefstijl.

Je leeft gezond wanneer jij je lichaam exact geeft wat het nodig heeft. En dit kan je in 3 hoofdcategorieën splitsen.

  1. Zorg dat je alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgt en vermijd voedingstoffen die slecht zijn voor je lichaam.
  2. Voldoende beweging is een must om je hart, longen, gewrichten, bloedvaten, spieren etc. sterk en vitaal te houden
  3. Creëer voldoende ontspanning en rust om op te laden en voorkom een teveel aan stress op welk vlak dan ook.

Een gezonde leefstijl begint met tijd!

Ik denk dat onze tijd naast gezondheid ons kostbaarste bezit is. Tijd is iets wat we structureel tekortkomen en we kunnen er niet meer van maken. We moeten het hiermee doen en is vooral de vraag… Wat gaan en wat wil je hier vooral mee doen!

In welk niveau je je ook begeeft in de maatschappij, We hebben allemaal 1 ding gemeen en dat is dat bij ons allemaal de dag even lang duurt. Toch komt de een veel verder dan de ander qua carriére en op gebied van gezondheid in dezelfde tijd. Geen tijd is dus geen excuus… De vraag is! Hoe ga je met deze tijd om?

Een goede balans in voeding, beweging en ontspanning krijg je alleen voor elkaar als je er tijd voor maakt. Om je lichaam optimaal te laten functioneren zal je er dus vooral tijd in moeten investeren. Plan tijd in en verdiep je in deze 3 pijlers, ga op onderzoek uit hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Omring je met mensen die hierin verder zijn dan jijzelf en waar je van kunt leren. Je bent namelijk het gemiddelde van de 4 mensen waar je het meest mee omgaat.

Ga dus niet opzoek naar een sportschema of een standaard voedingsschema want dit gaat je niet verder helpen. Om echt een gezonde leefstijl te creëren zal je hier tijd in moeten investeren. Je moet je eigen lichaam gaan kennen en gaan snappen, jezelf van kennis voorzien en snappen waar je mee bezig bent. Zo zorgen we ervoor dat je elke week een stap dichter bij je doel komt.

Maar welke richting moet je op:

Als je ergens heen wilt heb je een kaart of navigatie nodig anders heb je geen idee waar je uitkomt en dwalen we vaak af. Daarnaast hebben we ook aan een kaart als we geen idee hebben waar we heen willen. Vraag jezelf dus af waar je heen wilt. Waar zou je willen staan over 5 jaar en wat is je ultieme doel. Probeer dit zo SMART mogelijk te maken en koppel er zoveel mogelijk cijfers aan. Hoe lang het duurt dat je deze doelen haalt hangt het er vooral vanaf hoeveel tijd je erin wilt investeren.

Wat ik vaak adviseer is dat je elke dag 30 min eerder opstaat en in deze 30 minuten bezig bent om dichter bij je doel te komen. Verzamel de juiste kennis en leer hoe je dit kunt toepassen. Dit in combinatie met het liefst 2 keer intensieve inspanning. Je gaat zo goed voorbereid en gemotiveerd de dag in. En uiteindelijk heb je zo de garantie dat je elke week weer een stap dichterbij je einddoel komt.

Tijdens dit proces kom je allerlei vragen tegen en zijn er enorm veel tips en technieken om de kans van slagen te vergroten. Omring je daarom dus ook met mensen die hier verder in zij dan jijzelf en neem hier bij voorkeur een coach of personal trainer in die je helpt met dit proces. Je kan het ook allemaal zelf uitdokteren maar door een professional in de arm te nemen voorkom je veel verkeerde keuzes en maak je sneller grotere stappen.

Waarom wil jij een gezondere leefstijl?

Een doel is pas haalbaar als er emotie aan zit. Waarom wil je een doel halen. Wat gaat het voor je opleveren als je dit doel haalt etc. Een gevoel bij en doel is cruciaal als je hierin wilt slagen. Je zal namelijk veel tegenslagen te verduren krijgen. Iets bereiken wat buiten je comfortzone ligt in onmogelijk zonder tegenslagen. Je zou kunnen zeggen dat tegenslagen cruciaal zijn om een doel te bereiken. Door tegenslagen wordt de drang om de doelen groter als je hier juist mee om weet te gaan.

Ik heb nog steeds de littekens van het leren fietsen. Om te leren lopen of fietsen zal je eerst vaak moeten vallen. De fiets aan de kant gooien is dan de makkelijkste optie. Maar het belang om te kunnen fietsen was zo groot dat je ervoor kiest om door te gaan. De drang om het te kunnen wordt alleen maar groter. Zolang je maar van je fouten leert ga je het vanzelf onder de knie krijgen.  Zorg dus dat je de noodzaak van je doelen gaat krijgen, wat is jouw belang om dit doel te halen? Wat levert het je op? Zorg dat je er een gevoel bij krijgt en dat je er ECHT in gaat geloven.

De kracht van autosuggestie!

Mensen zitten zo in elkaar dat als we maar vaak genoeg iets tegen onszelf zeggen dat we er ook echt in gaan geloven. We gaan zo zelfs nog in onze eigen leugens geloven.

Omschrijf jouw ideale einddoel en voeg hier dus emotie aan toe. Zet dit op papier en lees dit elke ochtend hardop voor. Zo ga je echt in je doelen geloven en word de drang en de drive steeds groter om het te halen.

Zorg wel dat je er gevoel bij hebt. Woorden zonder gevoel zeggen niks. Beeld je in hoe het voor je zal zijn als je dit doel bereikt hebt. Wat zal er voor je veranderen als je dit doel bereikt hebt. Visualiseer het en maak een helder stappenplan en planning om dit doel te bereiken. Zo maak je van dit doel een obsessie waar je 100% voor zal gaan.

gezonde leefstijl

Tot slot

Een gezonde leefstijl hanteren is een proces dat tijd blijft kosten. We hebben maar beperkt de tijd en bedenk dus goed hoe je deze kostbare tijd wilt indelen. Vergooi je liever je tijd aan social media en andere zaken die er eigenlijk helemaal niet toe doen? Of ga je liever bewust met je tijd om en wil je jezelf ontwikkelen en werken aan een gezonde leefstijl.

Waar je ook staat! Een gezonde leefstijl is een proces dat altijd tijd blijft kosten. In onze ogen is dit het kostbaarste bezit waar we onze tijd graag aan zouden moeten willen spenderen. Het is goed om een mikpunt te hebben. Een doel waar je naartoe leeft. Maar besef je dus ook dat wanneer je je doel hebt bereikt je er bent en het los kan laten.

Een gezonde leefstijl kost altijd tijd dus laat het dan ook vooral je doel zijn om te focussen op gezondheid en niet zozeer op kilo’s o.i.d. Wanneer je focust op gezondheid en een goede balans hebt in voeding, beweging en ontspanning heb je ook geen overgewicht of andere leefstijl gerelateerde klachten. Maak er een leerproces van en maak elke week een stap. Als je de juiste kennis bezit word dit proces steeds leuker en voor je het weet hebben we er een verslaving bij;)

Nog even kort samengevat:

  1. Maak je doel zo concreet mogelijk en heb een duidelijke “waarom”. Voeg een gevoel en emotie toe aan je doel
  2. Hoeveel tijd wil jij spenderen in het behalen van je doelen? Plan dit ook daadwerkelijk in en zorg dat je in deze tijd jezelf ontwikkeld op dit vlak en de juiste kennis verzameld
  3. Laat je begeleiden door een professional en omring je met mensen die verder zijn en waar je veel van kunt leren
  4. Maak een moodboard waar jij jouw einddoel zo specifiek mogelijk omschrijft en lees dit elke ochtend hardop voor
  5. Maak een duidelijk plan om dit doel te bereiken en maak het meetbaar
  6. Vier je successen en geniet van het proces

Ben je geïnspireerd geraakt na het lezen van dit artikel maar vind je het lastig waar je moet beginnen? Dan helpen wij je graag op weg met een vrijblijvend adviesgesprek. Maak een afspraak in onze online agenda of laat je contact gegevens achter zodat wij contact met je op kunnen nemen!

Lees ook andere artikelen om je gezondheid te verbeteren:

Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…
Gewoontes

Gewoontes, hoe blijf je ze volhouden?

Hoe blijf je nieuwe gewoontes volhouden? Iets wat iedereen zich afvraagt die bezig is om zijn of haar leefstijl aan te passen, hoe houd ik die nieuwe gewoontes deze keer wel vol? Het blijft zo lastig om na 20 jaar of nog veel meer jaren je…