detoxen

Detoxen zonder detox… een gezonde leefstijl

In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het minimaliseren van nieuwe afvalstoffen die je lichaam binnendringen. Je kunt ervoor kiezen om een detox kuur te doen om zo je lichaam te ontgiften, maar ook een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat jij je lichaam schoon maakt en houdt!

Afvalstoffen in je lichaam

Je lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan allerlei gifstoffen. Denk aan uitlaatgassen, maar ook aan alcohol, roken, medicatie en via voeding komt ons lichaam in aanraking met gifstoffen. Daarnaast kunnen onze gewoontes intern zorgen voor meer afvalstoffen, zoals stress en te weinig slaap, structureel te weinig voeding en te veel of te weinig beweging. Al deze factoren spelen een rol bij de mate van aanwezige afvalstoffen in het lichaam. Gelukkig is ons lichaam wel wat gewend, en kan ons lichaam dit grotendeels zelfstandig oplossen.

detoxen

Detox-organen

We hebben organen die voortdurend bezig zijn met het detoxen, oftewel reinigen, van ons lichaam. In de lever worden allerlei afvalstoffen afgebroken zodat ze kunnen worden afgevoerd via de urine of ontlasting. De darmen en nieren spelen dus een cruciale rol bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook de luchtwegen zijn belangrijk bij het tegenhouden en afvoeren van gifstoffen die het willen lichaam binnendringen.  We hebben dus zelf een detox-systeem wat 24/7 bezig is om het lichaam schoon te houden.

Je organen een handje helpen met detoxen

Je organen zijn dus dag en nacht bezig met het afbreken en verwijderen van die afvalstoffen in het lichaam. Maar zoals je hebt kunnen lezen komen veel van die afvalstoffen in ons lichaam terecht door ongezonde keuzes die we zelf maken. 3 factoren spelen hierin een cruciale rol; voeding, beweging en rust & ontspanning.

#1 Gezonde voeding

Kies voor onbewerkte voeding, zonder veel toevoegingen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Kies voor mooie verse en bij voorkeur biologische voeding. Zo krijg je minder stoffen binnen die het lichaam niet kan verwerken. Lees hier meer over gezonde voeding.

#2 Voldoende bewegen

Te weinig maar ook te veel bewegen kan leiden tot het ophopen van afvalstoffen in het lichaam. Beweeg daarom volgens de beweegnormen dagelijks minimaal 30 minuten. Sport daarnaast minimaal 3 keer per week intensief, waarvan 1 keer krachttraining. Zo houd je je lichaam in balans! Lees hier meer over voldoende bewegen.

#3 Rust & ontspanning

Te weinig slaap en veel stress leidt tot meer afvalstoffen in het lichaam. Slaap dagelijks minimaal 7 tot 9 uur, en zorg voor voldoende ontspanningsmomenten gedurende de week. Lees hier meer over rust en ontspanning.

Een gezonde leefstijl: een detox voor het leven

Met een detox kan je eenmalig het lichaam opschonen. Je kunt op korte termijn de voordelen hiervan ondervinden, zoals meer energie, verbeterde functie van de organen en gewichtsverlies. Maar als je geen aanpassingen doet in je leefstijl, zullen de effecten hiervan al snel weer verdwijnen. Een gezonde leefstijl is een detox voor je leven, waar je op korte en lange termijn de voordelen van zult ondervinden. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en tijd te maken voor rust en ontspanning, zal je gezondheid een enorme boost krijgen.

Wil jij eindelijk die stap zetten naar een gezonde leefstijl? Wij helpen je graag! Meld je aan voor ons programma My Own Program en leer in slechts 6 weken om een gezonde leefstijl helemaal eigen te maken! Meer informatie? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Lees ook andere gerelateerde artikelen:

slanker worden

Slanker worden? Verleg je focus! 

Slanker worden? Verleg je focus! Geen standaard blog over afvallen, maar een blog over mijn eigen ervaring. In deze blog vertel ik je het geheim wat mij uiteindelijk veel gezonder, sterker en ook slanker heeft gemaakt. Een andere invalshoek,…
Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…