Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie beschikbaar is om ze na te streven.

Vermoeidheid kan een negatieve lading aan de dag geven en ons remmen in hetgeen we vandaag eigenlijk van plan waren om te doen.

De oorzaak van vermoeidheid…

Vermoeidheidsklachten komen het meest voor in oktober en november als de dagen kort zijn en de blaadjes van de bomen vallen. We hebben de vakantie achter de rug en hebben de zomerse temperaturen achter ons gelaten. We hebben vaak weinig vooruitzichten waar we naar uit kunnen kijken die ons energie geven. We zien weinig daglicht en leven voornamelijk binnen.

Logisch dat we wat meer moeite moeten doen om vermoeidheid tegen te gaan maar het is zeker mogelijk en met deze 5 tips ga jij direct je vermoeidheid tegen.

#1 Voorkom een tekort aan vitaminen

Vitamine D tekort is een grote veroorzaker van vermoeidheidsklachten. En laten we deze vitamine nou net binnenkrijgen via zonlicht. Nederlanders hebben hier een fors tekort aan en vooral als de dagen kort zijn en we weinig zonlicht zien. Helaas is het met de kwaliteit van onze voeding haast onmogelijk om dit uit voeding te halen.

Ons advies is dan om vooral de donkere maanden dagelijks vitamine D toe te voegen als supplement. Verder adviseren wij om het hele jaar door een multivitamine te slikken en hier nog eens visolie aan toe te voegen als je niet 2x per week witte vis eet.

Ben je benieuwd wat je nu echt de hele dag door binnen krijgt aan vitamines? Vul dan eens je voeding in op www.mijn.voedingscentrum.nl. Als je zorgt dat je volgens deze adviezen alles binnen krijgt zal met enkele dagen je vermoeidheid afnemen. Door je voeding in te vullen weet je wat je mist en kan je ook goed je toegevoegde vitamines afstemmen. Vitamines in een pot kunnen overigens nooit op tegen de vitamines die we uit onze voeding halen. Creëer dus een gezond voedingspatroon en voeg dit aan met vitamine D, visolie en eventueel een multivitamine.

Vermoeidheid

#2 Plan ontspanning in om vermoeidheid tegen te gaan

We plannen onze agenda’s vol en we horen nooit mensen klagen dat ze tijd over hebben. Als je niet druk bent vragen mensen zich af of het wel goed met je gaat want druk zijn is tegenwoordig helaas normaal.

Gek genoeg plannen we alle verplichtingen in of andere dingen we van onszelf moeten. We plannen nooit of in ieder geval te weinig dingen in onze agenda die ons energie geven. Noem eens 5 dingen op die je energie geven en die je ook met regelmaat doet! Waarschijnlijk kom je niet verder dan 1 of 2 en doe je deze dingen veel te weinig omdat we te druk zijn met dingen die we zo nodig van onszelf moeten, en ons eigenlijk vaak niet verder helpen. Met af en toe een kruis in je agenda, tijd voor jezelf en het vooruitzicht op leuke dingen die je ontspanning en energie geven rekenen we af met vermoeidheid

#3 Master your mindset

Uiteindelijk bepalen je gedachtes hoe je je uiteindelijk voelt. Denken we aan allerlei dingen die we echt heel leuk vinden voelen we ons een stuk energieker dan wanneer we vooral klagen over het weer en we aan dingen denken die we liever niet zouden doen.

Ben je erg vermoeid ga dan vooral na of je vooral positieve of negatieve gedachten hebt gehad. Sta hier eens bewust bij stil. Ga even 5 minuten zitten om hier bewust van te worden en ga op dit moment vooral aan positieve en leuke dingen denken. Je maakt dan een hormoon aan wat vermoeidheid tegen gaat.

#4 Zorg voor voldoende beweging

Een mens heeft beweging nodig. Bewegen we niet dan worden we vanzelf futloos. We bewegen met z’n alle gemiddeld 30% minder in de donkere maanden en vertoeven vooral binnen en is Netflix onze grootste vriend.

Maak met jezelf afspraken om in beweging te komen. Ga wekelijks sporten, wandelen, en maak bijvoorbeeld het doel om elke week totaal minimaal 60.000 stappen te zetten. Je telefoon houdt dit netjes voor je bij dus dit kan je makkelijk monitoren.

En waar je eigenlijk eens op moet letten. Onze gedachtes zijn vaak ook positief als we gaan wandelen of in ieder geval aan het bewegen zijn en mensen klagen vooral als ze zitten en nagenoeg niet als ze in beweging zijn. Alles heeft dus met elkaar te maken.

#5 Ga naar buiten

Opvallend is dat mensen met depressie klachten in deze maanden vaak geen hond hebben. Terwijl dit in de zomermaanden geen verschil maakt. Deze mensen moeten namelijk of ze willen of niet dagelijks meerdere keren naar buiten.
In wat voor weer je buiten ook verkeerd je vermoeidheid zal nooit toenemen als je buiten gaat wandelen.

Ook als het weer niet heel uitnodigend is en het buiten flink regent. Trek gepaste kleding aan en trotseer de regen. Met een heerlijke douche na je wandeling krijg je direct een energie boost. Niks geeft je meer energie dan wandelen in de buitenlucht.

Tot slot:

Het komt er al met al op neer dat we meer tijd moeten maken voor onszelf. Kom in beweging, geef je lichaam voldoende vitamines en mineralen. Onderschat rust en ontspanning niet. Zorg voor tenminste 7 uur slaap per nacht(het liefst 8) en plan je ontspanning in.

Ga ook eens na of je met regelmaat bezigheden hebt die je energiekosten en kijk hoe je dit kan veranderen. Bij voorkeur in dingen die je energie geven.

Wees bewust bezig met je gezondheid, creëer tijd voor jezelf en leer jezelf positief te denken…

slanker worden

Slanker worden? Verleg je focus! 

Slanker worden? Verleg je focus! Geen standaard blog over afvallen, maar een blog over mijn eigen ervaring. In deze blog vertel ik je het geheim wat mij uiteindelijk veel gezonder, sterker en ook slanker heeft gemaakt. Een andere invalshoek,…
Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…