Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen schrijf en jullie hopelijk weer nieuwe inzichten geef en verder help.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.

In deze voedingssupplementen zitten vitamines, mineralen of bioactive stoffen. Dit kan er apart inzitten maar het kan ook aan elkaar worden toegevoegd, denk aan de multivitaminepil. Je lichaam neemt de voedingstoffen uit pillen makkelijker op dan uit eten. In eten zitten complexere verbindingen waardoor ze minder makkelijk worden opgenomen. Je kan dus alle vitaminen en mineralen aanvullen met voedingssupplementen.

Wanneer gebruik je voedingssupplementen wel of niet?

Wanneer je voedingssupplementen nu wel of niet moet gebruiken, is lastig te bepalen wanneer je een persoon niet goed kent. Je moet weten hoe oud iemand is, welke huidskleur iemand heeft, of het om een zwangere vrouw gaat en wat iemand al eet en de hoeveelheden daarvan. Ik kan in deze blog wat specifieke gevallen benoemen die een voedingssupplement nodig hebben als aanvulling. Zwangere vrouwen hebben het supplement foliumzuur nodig en in de eerste 10 weken van de zwangerschap ook vitamine D. Baby’s vitamine D en K. Ouderen en mensen met een donkere huidskleur of mensen die niet veel buiten komen hebben ook een aanvulling van het vitamine D supplement nodig. Je kan hier meer informatie over vinden op www.voedingscentrum.nl

Dit zijn algemene voorschriften vanuit de Nederlandse gezondheidsraad.

Wat heb je zelf nodig aan voedingssupplementen?voedingssupplementen

Wat je per individu nodig hebt aan voedingssupplementen dat hangt dus van veel factoren af. Deze factoren kan je in bovenstaande link vinden en ook in het advies van de Nederlandse gezondheidsraad hierover. Wat je kan doen als je voor jezelf wat specifieker wilt weten hoe je ervoor staat, kan je je voedingsdagboek bijhouden op www.mijnvoedingscentrum.nl of in de app.

Wanneer je dit een week of misschien langer bijhoudt, heb je een goed inzicht in je voedingspatroon en zo kan je goed zien waarin je te kort komt.

Bij advies kan je van elke vitamine en elk mineraal zien of je voldoende, te veel of te weinig binnen krijgt. Ook kan je per vitamine en mineraal kijken in welk voedingsmiddel je het kan vinden zodat je het kan toevoegen aan je dagelijkse consumpties. Op die manier heb je nog steeds geen supplement nodig. Kom je ergens te kort en lukt het niet om dit uit voedingsmiddelen te halen, dan kan je het aanvullen met een supplement. Een teveel aan vitamines en mineralen kan schadelijk zijn, lees hier meer over op voedingscentrum.nl

Er zit nog een maar aan… Het is namelijk zo dat onze grond uitgeput begint te raken door het vele gebruik ervan. Dit heb je misschien wel eens in het nieuws voorbij horen komen. Hierdoor bevatten onze voedingsmiddelen veel minder voedingstoffen dan tientallen jaren terug. En dus kloppen alle cijfers van het Voedingscentrum misschien niet helemaal meer, maar zit er tegenwoordig al weer minder aan vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit. Dus van alles iets meer eten is geen overbodige luxe maar check de link die ik hierboven noemde, want sommige vitaminen en mineralen kunnen schadelijk zijn bij een te hoge inname.

Wat doen we in een situaties als de Corona tijd nu?

Dan hebben we ook nog bijzondere situaties zoals de Corona tijd nu bijvoorbeeld. Uit diverse studies komt naar voren dat: de vatbaarheid, het verloop en de uitkomst van virusinfecties een samenhang lijkt te vertonen met tekorten aan vitamines, mineralen en andere essentiële nutriënten.

In zo’n periode of met een ander virus, wil je graag wat extra weerstand hebben. Je kan dan denken aan een verhoogde inname van Vitamine C, Zink, Quercetine, Vitamine D en Selenium. Zie voor meer informatie: zelfzorgcovid19.nl. Dus voor elke bijzondere situatie waar je in verkeert, is weer een andere aanpak nodig. Denk ook aan stramme gewrichten, hier heeft visolie vaak een positief effect op.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit blog. Wanneer je voor jezelf wilt kijken of je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, dan kan je dus al heel veel halen uit het dagboek van het voedingscentrum. Wil je daarnaast specifiek advies voor een bepaalde situatie, dan zou je bij een professional aan moeten kloppen zoals een diëtist, orthomoleculaire therapeut, huisarts, etc. Wat je dan bijvoorbeeld kan doen, is een bloedonderzoek om er zeker van te zijn hoe je er voor staat. Wil je advies op het gebied van voeding, dan kan je ook bij ons terecht, laat dan je gegevens achter via de volgende link: www.vspt.nl.

Ik hoop dat je weer nieuwe informatie hebt ontvangen en inzichten hebt gekregen door het lezen van dit blog. Veel succes met het kijken naar hoe jij er voor staat!

Ga terug naar het overzicht

Lees ook andere artikelen die aansluiten op dit onderwerp:

Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…
Gewoontes

Gewoontes, hoe blijf je ze volhouden?

Hoe blijf je nieuwe gewoontes volhouden? Iets wat iedereen zich afvraagt die bezig is om zijn of haar leefstijl aan te passen, hoe houd ik die nieuwe gewoontes deze keer wel vol? Het blijft zo lastig om na 20 jaar of nog veel meer jaren je…