beginnen met sporten

Zo is beginnen met sporten een makkie!

Wil jij beginnen met sporten, maar weet je niet zo goed hoe? Heb je in een ver geleden ooit wel eens wat gedaan maar komt het er al tijden niet meer van? Of ben je nooit zo’n sportieveling geweest en vind je het tijd voor verandering? Heel goed! Maar de drempel om te beginnen met sporten kan dan wel flink hoog zijn. Misschien ben je het daarom al een tijdje aan het uitstellen. Dan is deze blog precies wat voor jou! Lees verder en kom erachter hoe je op een gemakkelijke manier weer kan gaan beginnen met sporten.

Sporten is een must!

Bewegen is cruciaal om gezond te blijven, en hoort daarom absoluut bij een gezonde leefstijl. Niet alleen bewegen maar ook gezond eten, voldoende slapen en af en toe ontspannen zijn belangrijk! De gezondheidsraad adviseert om dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Dat kan een stukje wandelen zijn, naar je werk fietsen of naar de winkel, maar ook een middagje lekker tuinieren. Alles waarbij de hartslag een beetje verhoogt en je sneller begint te ademen. Daarnaast heeft een gezond lichaam ook 3 keer per week 20 minuten intensieve beweging nodig. Intensieve beweging haal je niet uit de dagelijkse bezigheden, je zult dus ook drie keer per week moeten sporten om je lijf gezond te houden! Wanneer je dit niet doet, loop jij veel meer risico op allerlei klachten en aandoeningen. Je lichaam heeft die beweging namelijk nodig om sterk en fit te blijven.

Hoe kun je het beste beginnen met sporten

Oké, sporten is belangrijk voor je. Jij wilt dus beginnen met sporten, maar hoe? In deze blog een aantal tips zodat je gemakkelijk de eerste stap kan maken en kan gaan beginnen met sporten. Als je aan deze dingen denkt en het lijstje volgt, gaat het helemaal goed komen en ben jij binnen no-time een echte “sporter”.

beginnen met sporten

 1. Waar haal jij plezier uit?

Om langdurig te blijven sporten is plezier bij het sporten het allerbelangrijkste. Mensen om je heen kunnen misschien allemaal hardlopen fantastisch vinden, maar als jij er niets aan vindt ga je er vroeg of laat toch weer mee stoppen. Wanneer je gaat beginnen met sporten, zal je je moeten oriënteren. Dat gaat ervoor zorgen dat je veel langer het sporten kunt volhouden en ook veel gemakkelijker resultaten boekt.

 1. Maak een doelstelling voor jezelf

Wat wil je bereiken? Ja, sporten is altijd goed, maar misschien heb je wel een doelstelling die jou gaat helpen om alles uit het sporten te halen! Wil je wat slanker worden? Of eindelijk van je klachten af? Of heb je een sportieve prestatie die je altijd al eens zou willen doen, zoals een obstacle run? Bedenk goed welke doelen jij hebt, dan wordt de sportkeuze een stuk gemakkelijker en zal je ook veel beter gemotiveerd blijven.

 1. Zorg voor voldoende kennis over de sport

Zorg dat je voldoende weet wanneer je met een sport wilt beginnen. Wil je met name sterker worden? Dan heeft hardlopen bijvoorbeeld weinig zin. Om te beginnen met sporten,is het wel van belang dat jij eerst precies weet wat het is, wat het doet met je lichaam en of het past bij jouw doelen en wat je leuk vindt! Begin dus nooit zomaar, verdiep je in de sport!

 1. Plan je sportmomenten in, wees streng voor jezelf en wijk hier niet vanaf

Plannen, plannen en nog eens plannen. Hier blijven we tijdens onze begeleiding ook altijd op hameren. Zeker als je ergens mee begint, zit dat niet direct in je systeem. Gemiddeld duurt dat zelfs zo’n 66 dagen, en als je nooit gesport hebt, is dat dus misschien nog wel langer! Als jij je sportmomenten niet inplant heb je voor je het weet je agenda weer vol staan en ga je het sporten uitstellen. Neem de tijd voor het sporten, en neem dit serieus!

 1. Investeer in goede sportspullen

Investeren in goede sportspullen is ontzettend belangrijk. Als jij je goed hebt georiënteerd en niet zomaar ergens mee bent begonnen, zijn goede sportspullen de volgende stap. Dit zorgt ervoor dat je veilig kan sporten en dus minder blessures zal oplopen, maar ook zodat je je sport met meer plezier kan uitoefenen!

 1. Vergelijk niet met anderen

Als je net start is het moeilijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. Iedereen om je heen kan misschien meer, sneller, verder, vaker. Maar vergeet niet dat iedereen net zo is begonnen dan jijzelf. Verwacht niet gelijk dat je de beste bent en doe het op je eigen manier. Word niet onzeker als een ander het beter kan, maar blijf doorgaan tot jij sneller, sterker, fitter en beter wordt!

 1. Bouw rustig op

Als je begint met sporten is het belangrijk om rustig op te bouwen. Je kunt opbouwen in de frequentie, bijvoorbeeld door te starten met 1 keer in de week en daarna uit te bouwen. Maar ook kun je opbouwen met de intensiteit. Begin rustig maar daag jezelf wel altijd uit, anders ga je ook nooit beter worden!

 1. Zorg voor de juiste begeleiding

Zeker als je start is het ontzettend belangrijk dat je de juiste begeleiding krijgt. Volg wat lessen in de sportschool of schaf (tijdelijk) een personal trainer aan. Dat is een investering die ervoor gaat zorgen dat jij een goede start maakt, minder snel blessures zal oplopen en de kans dat jij je doelen gaat halen stukken groter maakt.

 1. Zorg voor een goed herstel

Met sporten ga je niets bereiken, als je verder niet goed voor je lichaam zorgt. Om alles uit een workout te halen en daadwerkelijk sterker en fitter te worden, is een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk. Dus voldoende en gezond eten, maar ook voldoende rust en ontspanning!

 1. Verleg je grenzen

In de sport noemen we dit ook wel overload. Creëer elke keer dat je gaat sporten een overload, dat wil zeggen: een overbelasting. Als je op hetzelfde niveau blijft trainen ga je geen vooruitgang zien. Als je wilt dat je lichaam zich aanpast en sterker wordt, zal je moeten zorgen voor een overbelasting. Probeer dus telkens net wat verder, langer, zwaarder of harder te gaan dan de vorige keer. Het is logisch dat je niet elke training kan opbouwen, maar zoek wel lekker je grenzen op!

 1. Blijf variëren

Ook variatie zorgt ervoor dat je sneller vooruitgang boekt en je lichaam zich beter aanpast. Dit komt doordat je telkens een andere “prikkel” aan het lichaam geeft. Daarnaast houdt variatie het leuk om te sporten!

Veel succes met het toepassen van deze tips. Het is nooit te laat om te beginnen, dus stel niet langer uit en ga aan de slag!

Ga terug naar het blog overzicht

Lees ook deze andere nuttige artikelen

slanker worden

Slanker worden? Verleg je focus! 

Slanker worden? Verleg je focus! Geen standaard blog over afvallen, maar een blog over mijn eigen ervaring. In deze blog vertel ik je het geheim wat mij uiteindelijk veel gezonder, sterker en ook slanker heeft gemaakt. Een andere invalshoek,…
Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…