Waarom is bewegen belangrijk?

WAAROM IS BEWEGEN ZO BELANGRIJK

Waarom is bewegen belangrijk?

Waarom is bewegen nou zo belangrijk? In deze blog geef ik jou genoeg redenen om actiever te worden! Want een sterk, fit, slank en gezond lichaam kan niet zonder beweging. Bewegen doet ontzettend veel voor je lijf, maar heeft daarnaast nog heel veel andere voordelen. Lees het allemaal in deze blog!

Inactief zijn zit in ons DNA

Bewegen is over het algemeen iets wat mensen het liefs zo weinig mogelijk doen. We verzinnen van alles om het ons zelf zo makkelijk mogelijk te maken. Dit gebeurt vaak onbewust en dit zit nu eenmaal in de mens; we gaan zo efficiënt mogelijk om met energie. Als je kijkt naar waar we vandaan komen, dan is het logisch dat we graag energie besparen. In het verre verleden moesten we achter ons eten aan rennen en kilometers verderop bessen plukken. Je wist niet wanneer je weer wat te eten had en wilde dus altijd spaarzaam omgaan met je energie.

Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer het geval. We hebben eten in overvloed en we hoeven er juist helemaal niet meer voor te werken. We verzinnen juist van alles om het onszelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan de roltrap, afstandsbediening, elektrische fiets… Met als gevolg dat we steeds dikker worden en steeds meer gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Als we zo inactief blijven zal onze gezondheid daar flink onder lijden. Bewegen is belangrijk voor ons lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Lees verder en kom erachter wat de voordelen van bewegen zijn voor jou!

Bewegen is belangrijk voor je lichaam!

We weten allemaal dat je beweging nodig hebt. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel initiatieven om mensen te stimuleren actiever te worden, en dat is super goed! Maar wat doet bewegen precies met je?

Onder andere zorgt bewegen voor een betere functie van onder andere je longen, je hart en je bloedvaten. Zo heb je minder kans op hart en vaatziekten. Maar ook kun je met sporten je spieren en botten sterker maken. Dat gebeurt met name met krachttraining. Ook is sporten belangrijk om op gewicht te blijven. Door het verhogen van je verbranding kun je gemakkelijker je vetgehalte verlagen. Een teveel aan (buik)vet heeft een negatief effect op je gezondheid en brengt allerlei risico’s met zich mee. Ook heeft bewegen een positief effect op je immuunsysteem, en zorgt het dus voor een betere weerstand en minder kans op infecties. Hoe dat zit lees je hier!

waarom is bewegen belangrijk

Bewegen is belangrijk voor je mentale gezondheid!

Naast dat bewegen ontzettend veel doet voor je fysieke gezondheid, is bewegen ook voor je mentale gezondheid onmisbaar! Bewegen werkt ontspannend, het is vaak een uitlaatklep. Door te focussen op het sporten kun je andere dingen even laten voor wat het is. Bewegen is daarom goed om je stress te verlagen. Met name bewegen in de buitenlucht heeft een positieve invloed op stress. Daarnaast zorgt bewegen ook voor een betere nachtrust, en heeft bewegen een positieve invloed op je hersenen. Het verhoogd de concentratie, daarom is regelmatig bewegen op school of tijdens het werk zo belangrijk! Tijdens het sporten wordt het hormoon endorfine aangemaakt, dit geeft je een geluksgevoel. Bewegen is daarom ook ontzettend goed tegen een dip, of om je gewoon lekkerder te voelen! Als laatste geeft bewegen meer zelfvertrouwen. Het is een goede manier om je grenzen op te zoeken en te verleggen en je sterker te voelen.

Bewegen is belangrijk voor je sociale contacten!

Fysiek en mentaal draagt bewegen dus bij aan een goede gezondheid. Maar ook op sociaal vlak kan bewegen een hoop doen. Denk bijvoorbeeld aan teamsporten, waarbij het groepsgevoel zo fijn kan zijn. Samen strijden voor een doel zorgt voor saamhorigheid. We willen allemaal ergens bij horen en met sporten kan dat. Maar ook bewegen bij bijvoorbeeld een sportvereniging of sportschool zijn manieren om contacten op te doen en vriendschappen te sluiten. Samen bewegen is ontzettend leuk en zorgt voor een band.

Ben jij erover uit dat bewegen belangrijk voor je is? Wil je meer gaan bewegen maar weet je nog niet zo goed hoe? Hier lees je hoe je meer kan gaan bewegen, en in deze blog kom je erachter hoe je kan starten met sporten!

Ga terug naar blogoverzicht

Lees ook andere gerelateerde artikelen

wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…
Gewoontes

Gewoontes, hoe blijf je ze volhouden?

Hoe blijf je nieuwe gewoontes volhouden? Iets wat iedereen zich afvraagt die bezig is om zijn of haar leefstijl aan te passen, hoe houd ik die nieuwe gewoontes deze keer wel vol? Het blijft zo lastig om na 20 jaar of nog veel meer jaren je…
rust en ontspanning

Waarom is rust en ontspanning zo belangrijk...

Rust en ontspanning, HOE belangrijk is dat om vooruitgang te boeken? Om met de deur in huis te vallen, ontspanning en rust is HEEEEL BELANGRIJK 😉 om vooruitgang te boeken! Zonder voldoende rust en ontspanning ga je namelijk gewoon helemaal…
beginnen met sporten

Beginnen met sporten

Zo is beginnen met sporten een makkie! Wil jij beginnen met sporten, maar weet je niet zo goed hoe? Heb je in een ver geleden ooit wel eens wat gedaan maar komt het er al tijden niet meer van? Of ben je nooit zo’n sportieveling geweest en…
reuma
,

Reuma en sporten, gaat dat samen?

Reuma en sporten, kan dat pijnloos? Heb je reuma!? Dan weet jij hoe beperkt je in het dagelijks leven kan zijn door reuma. Lang staan gaat vaak niet maar ook traplopen kan erg moeizaam gaan. Denk ook aan dingen als knopen dicht doen of een…
WAAROM IS BEWEGEN ZO BELANGRIJK

Waarom is bewegen belangrijk?

Waarom is bewegen belangrijk? Waarom is bewegen nou zo belangrijk? In deze blog geef ik jou genoeg redenen om actiever te worden! Want een sterk, fit, slank en gezond lichaam kan niet zonder beweging. Bewegen doet ontzettend veel voor je lijf,…
meer bewegen

Meer bewegen? Zo doe je dat!

Meer bewegen? Zo doe je dat! Wat meer bewegen, dat zouden we bijna allemaal wel mogen doen. Cijfers laten zien dat Nederlanders gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag zitten. Veel zitten heeft een negatief effect op onze gezondheid en vergroot het…
leefstijl

Een gezonde leefstijl, waarom?

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk? Een gezonde leefstijl, je hoort en ziet het tegenwoordig steeds meer om je heen. Super, want een gezonde leefstijl is ook ontzettend belangrijk voor je. Helaas is er ook nog een lange weg te gaan,…
verzwakt imuunsysteem

Verzwakt immuunsysteem? slapen helpt!

Een verzwakt immuunsysteem? Slapen helpt! Heb ik een verzwakt immuunsysteem? Als jij regelmatig vermoeid bent, snel een verkoudheid of griepje oploopt, vaak last hebt van allergische reacties of je wondjes genezen langzaam, dan zou het heel…
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *