reuma

Reuma en sporten, kan dat pijnloos?

Heb je reuma? Dan weet jij hoe beperkt je in het dagelijks leven kan zijn door reuma. Lang staan gaat vaak niet, maar ook traplopen kan erg moeizaam gaan. Denk ook aan dingen als knopen dicht doen of een doekje uitwringen. Handelingen die voor iemand zonder reuma onbewust en zonder pijn gedaan kunnen worden, kunnen voor mensen met reuma erg pijnlijk zijn en worden het liefst vermeden. Ken je reuma niet…gelukkig maar! Ik zal in het kort uitleggen wat reuma is. Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan gewrichten, pezen en spieren. De meest bekende vormen van reuma zijn: ontstekingsreuma, artrose, jicht, osteoporose en weke delen-reuma. Klachten waar je aan moet denken bij reuma zijn: pijn, stijfheid in gewrichten en/of spieren, vermoeidheid, moeite met bewegen.

Waarom schrijf ik deze blog?

Reuma komt veel voor in Nederland en op iedere leeftijd. 1 op de 9 mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om dit onder de aandacht te brengen en mijn kennis op dit vlak met je te delen. Wij werken met veel verschillende mensen op het gebied van leefstijl (sport, voeding en ontspanning/rust) en dus ook met mensen met reuma. Ik hoop dat ik met deze blog je ogen kan openen en je nieuwe inzichten kan geven over het sporten met reuma. Nu denk je misschien… makkelijk gezegd: “ik heb reuma en de daarbij horende klachten als pijn” en jij schrijft er alleen maar een blog over. Dat klopt helemaal, maar ik schrijf dit omdat ik je graag verder wil helpen en ik weet welk positief effect sporten op je klachten kan hebben.

Begrip voor je situatie

Natuurlijk kan ik me heel goed voorstellen wanneer de dagelijkse activiteiten al veel energie kosten en erg pijnlijk zijn, dat je er dan niet aan moet denken om nog meer van je lichaam te vragen. Je bent blij dat je dagelijkse taken als werken, huishouden en bijvoorbeeld met de kinderen spelen erop zitten. Het laatste waar je dan aan denkt is om te gaan sporten, nog meer van je lichaam vragen terwijl je al pijn en andere klachten ervaart. Logisch dat je zo denkt omdat de belasting in het dagelijks leven ervoor zorgt, dat je meer pijn ervaart.

Eigenlijk zorgt stil zitten er juist voor dat alles nog strammer, stijver en dus pijnlijker wordt. Op een verkeerde manier sporten zorgt er ook voor dat alles nog pijnlijker wordt. Wanneer je de juiste manier van sporten vindt, dan kan je het verschil gaan maken!
Je kan op veel verschillende manieren een sport beoefenen en er is altijd wel iets wat bij jou past en wat jou het gewenste resultaat gaat opleveren!
Dus kom uit je bank en ga aan de slag. Dit kan al beginnen bij een korte wandeling die je steeds verder kan gaan uitbreiden. Stap over die drempel maar doe alles wel stap voor stap en maak niet te grote stappen in één keer. Ik zeg vaak “gebruik je gezond boerenverstand”.

Waarom WEL sporten met Reuma?

Sporten/bewegen heeft een positief effect op spieren, gewrichten en pezen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat door te bewegen de functie van een gewricht erdoor toeneemt en de pijn afneemt. Beweging stimuleert bijvoorbeeld het kraakbeen om voedingstoffen op te nemen en dit zorgt ervoor dat het soepeler wordt en blijft. Als al deze processen op celniveau goed verlopen met de juiste voedingsstoffen en intensiteit van bewegen, dan heeft dit een groot positief effect op de klachten bij reuma.

In het voorbeeld hiervoor spreek ik over de gewrichten maar dit geldt ook voor je pezen en spieren. Wanneer je gaat sporten en je spieren traint door middel van krachttraining worden de spieren sterker. Hiermee zorg je ervoor dat je je gewrichten ontlast. De spieren vangen dan de klappen bij de belasting van bijvoorbeeld het lopen op in plaats van de gewrichten en dit zorgt voor minder pijn. Als je spieren sterker worden door krachttraining ontlast je  je gewrichten en ervaar je daardoor minder pijn.

Je spieren zorgen ook voor meer stevigheid en stabiliteit, waardoor je minder kans hebt om te vallen. Wanneer je pijn ervaart en je lichaam niet sterk en stabiel is heb je een veel hogere kans op vallen. Een val brengt ook weer grote risico’s met zich mee. Want wanneer je een aandoening en dus minder weerstand hebt, heb je een veel langere hersteltijd nodig en natuurlijk nog veel meer pijn.reuma

Voordelen van sporten met reuma:

De voordelen van sporten met reuma zijn eigenlijk heel uiteenlopend: minder pijn, gemakkelijker bewegen, gemakkelijker uit je bed komen, minder kans op vallen, maar ook afvallen waardoor minder druk wordt uitgeoefend op gewrichten (bij overgewicht), sterker en daarmee zelfverzekerder, betere conditie, enz. enz.

Het heeft ook indirect een positief effect op je mindset. Wanneer je minder klachten ervaart, word je ook een positiever mens, dat is toch mooi meegenomen? Want zeg nou eerlijk, als je een dagje op stap gaat en je moet dezelfde en/of de volgende dag doorkomen met heel veel pijn, dan word je vanzelf minder positief en krijg je helaas minder zin in dat soort leuke dingen. Zonde toch!?

 

Wat is de juiste sport en intensiteit?

Wat is nu de juiste sport om vandaag nog op te pakken. Nou dat is lastig te zeggen omdat ik jou en je verhaal niet ken. Dit is namelijk voor niemand hetzelfde!

Het is heel belangrijk dat je iets gaat vinden wat je gaat volhouden, anders zijn je klachten tijdelijk weg. Je moet het dus zo leuk vinden dat je het je hele leven vol gaat houden en het moet in je agenda passen. Tuurlijk kan je de soort sport die je uitoefent afwisselen maar je moet blijven sporten, anders verdwijnen de voordelen langzaamaan weer. Daarnaast is het belangrijk dat het met reuma toe te passen is dus je kan gelijk denken aan extreme sporten maar begin met een gepaste sport op een gepast niveau. De extreme sporten kunnen altijd nog worden opgezocht als de klachten minder zijn of verdwijnen.

Wat is er belangrijk aan de soort sport? De sport MOET een KRACHTSPORT zijn want je wilt voornamelijk je spieren sterker maken en dit kan alleen door het trainen van je spieren. Je kan denken aan zelf fitnessen in een sportschool, trainen met een personal trainer, bootcamp, crossfit, etc. Nu is het altijd belangrijk om rustig op te bouwen en als je geen kennis hebt is het belangrijk om eerst met een professional aan de slag te gaan zodat je weet waar je mee bezig bent en je lichaam niet overbelast waardoor je blessures oploopt. Op die manier zet je een stap terug in plaats van voorwaarts. Een ideale manier van krachttraining voor mensen met reuma is bodytec training/EMS training (electro musculaire stimulatie).

Waarom is Bodytec training zo ideaal?

Bodytec training is perfect voor mensen met reumaklachten. Met Bodytec training heb je een vest aan en banden om waarin elektroden zitten en dat is het enige wat je moet dragen om je spieren te kunnen trainen. Geen zware gewichten in je handen wat vaak een probleem is wanneer je de klachten van reuma ervaart. Ook geen zware belasting van bijvoorbeeld een gewicht in je nek, waardoor er ook geen extra belasting op je gewrichten komt, wat weer voor meer pijn zorgt tijdens of na het sporten. En het is niet persé nodig om grote bewegingen te maken.

Je pakt er meer spieren mee, dieper gelegen spieren en in een kortere tijd dan reguliere krachttraining. Bodytec staat gelijk aan 3 uur krachttraining in de sportschool. De training kan zelfs zittend worden uitgevoerd en daarmee geeft het ook aan dat dit echt voor ieder niveau is. Er wordt gedacht dat het een hele luie sport is, maar vergis je niet want het kan zeker (als je op de gewenste trainingsintensiteit zit) erg intensief zijn.

Kortom de ideale manier van krachttraining, op een laagdrempelige manier om toch al je spieren te kunnen trainen en de positieve effecten van sporten te ervaren.SPORTEN MET REUMA

 Wat is er verder belangrijk om het verschil te maken?

Vanuit ons/mijn oogpunt is bewegen/sporten niet het enige wat voor succes zorgt. Bekijk het in zijn totaliteit. Het is belangrijk om te zorgen dat je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft binnen krijgt maar ook dat je voldoende rust neemt en voor ontspanning zorgt. Wanneer ALLES in balans is, dan ga je pas het verschil maken. Zwaar trainen maar niet kunnen herstellen, omdat je niet de juiste voedingstoffen tot je neemt heeft geen effect. Lange werkdagen maken waarna je niet je rust pakt, zorgt ook voor overbelasting en onvoldoende herstel. Hierdoor kan je weer een negatief effect krijgen op nog meer belasting.

Als je denkt dat het sporten voor jou de oplossing kan zijn, kijk dan of je voldoende voedingstoffen binnen krijgt.
Check je agenda eens of je voldoende aan rust en ontspanning toekomt. En ga starten met een sport die bij jou past.

Ik hoop je hiermee op weg te hebben geholpen en dat je nieuwe inzichten hebt gekregen.
Heel veel succes met het veranderen en doorbreken van je huidige gewoontes!

Ga terug naar het blogoverzicht

Lees ook andere relevante artikelen

reuma
,

Reuma en sporten, gaat dat samen?

Reuma en sporten, kan dat pijnloos? Heb je reuma? Dan weet jij hoe beperkt je in het dagelijks leven kan zijn door reuma. Lang staan gaat vaak niet, maar ook traplopen kan erg moeizaam gaan. Denk ook aan dingen als knopen dicht doen of een…
sporten
, , ,

Waarom bereik ik met sporten niet het gewenste resultaat?

Sporten! Waarom bereiken we niet het gewenste resultaat? Sporten! Iedereen is zich er inmiddels wel van bewust dat we beweging nodig hebben. Ook iedereen weet dat we er veel voordelen van zullen hebben. Toch blijft voor veel mensen sporten…
Krachttraining voor vrouwen
,

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen KRACHTTRAINING VOOR VROUWEN | Er zijn steeds meer krachtsporten die ook fanatiek door vrouwen beoefend worden. Denk aan Crossfit, fitness Bodytec en powerliften. Dat is super, maar toch horen we nog vaak; “ik doe…
personal training vs bodytec training
,

Personal training vs Bodytec training

Personal training vs Bodytec training Waarom passen wij dit beide toe? Moet ik nou Bodytec training doen of is Personal training beter voor mij? Allemaal vragen die wij regelmatig te horen krijgen. Via dit artikel geven we meer duidelijkheid…
stress verminderen

Stress verminderen

Stress verminderen met Bodytec! Stress is in deze maatschappij helaas iets waar we al van kinds af aan mee te maken hebben. Ons drukke bestaan vraagt veel van ons lichaam. We krijgen in 3 dagen evenveel informatie tot ons dan onze verre voorouders…
Hernia

Hernia? Hoe kom ik hier voorgoed vanaf…

Hernia klachten komen helaas steeds vaker voor. Wat wij vaak merke,n is dat mensen zich helemaal niet echt bewust zijn van de gevolgen hiervan en wat nou precies de oorzaken hiervan zijn. Er zijn verschillende soorten hernia’s, zoals de liesbreuk,…
pijn in je onderrug

Pijn in je onderrug? Hoe kom je daar voorgoed vanaf…

Heb je pijn in je onderrug? Wat zijn in de meeste gevallen de oorzaken van rugklachten… En nog belangrijker is de vraag: Wat kan je ertegen doen? Ruim de helft van de Nederlanders kamt gedurig met rugklachten en slechts 2% onderneemt daadwerkelijk…
Bodytec resultaten

Kan ik afvallen met Bodytec?

Kan ik afvallen met Bodytec? Dit is de vraag die mensen ons vaak stellen: Kan ik afvallen met Bodytec en hoeveel trainingen heb ik hiervoor nodig? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Wel kunnen we vertellen dat je veel verbrandt met…
Bodytec resultaten

Bodytec resultaten en ervaringen

De Bodytec resultaten zijn al vaak merkbaar na 1 training bij mensen die lichamelijke klachten ondervinden. Met name bij rugklachten zijn de klachten vaak al binnen enkele Bodytec trainingen aanzienlijk afgenomen. Hoe komt het nou dat je met…