Meer bewegen? Zo doe je dat!

meer bewegen

Meer bewegen? Zo doe je dat!

Wat meer bewegen, dat zouden we bijna allemaal wel mogen doen. Cijfers laten zien dat Nederlanders gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag zitten. Veel zitten heeft een negatief effect op onze gezondheid en vergroot het risico op allerlei aandoeningen. Tijd dus om in beweging te komen! In deze blog lees je hoe jij met kleine stappen actiever kan worden!

Zoveel beweging heb je nodig

Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. In Nederland gelden verschillende beweegnormen, welke aangeven hoeveel iemand zou moeten bewegen om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid. Hieronder even de twee normen toegelicht.

NNGB

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) geeft aan dat iedereen minimaal 30 minuten per dag matig intensief zou moeten bewegen. Dat wil zeggen; alle activiteiten waarbij de hartslag en de ademhaling enigszins verhogen en die je langer dan 10 minuten achtereen doet. Bijvoorbeeld naar de winkel fietsen of het hele huis stofzuigen.

Fitnorm

Daarnaast is er de Fitnorm. Volgens deze norm zouden alle Nederlanders wekelijks 3 x 20 minuten achter elkaar intensief moeten bewegen. Intensief bewegen is wél sporten. Je ben dusdanig intensief aan het bewegen dat je buiten adem raakt en niet meer normaal kan kletsen.

We zijn volgens recente cijfers de laatste jaren met elkaar een stukje actiever geworden, maar toch haalt nog steeds niet eens 50% van de Nederlanders de Beweegnormen. Tijd dus om in actie te komen.

meer bewegen

 

Hoe kan jij meer gaan bewegen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat beweging ontzettend belangrijk is. Het is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl, en onmisbaar als je je lichaam gezond en fit wilt houden. Meer bewegen begint bij de kleine dingen; neem de trap in plaats van de lift. Ga boodschappen lopend of op de fiets doen i.p.v. met de auto. Ga een stukje wandelen als je afspreekt met vrienden in plaats van op de bank te hangen. Dit zijn al kleine aanpassingen die je kan doen zodat je dagelijks wat actiever bent.

Heb jij zittend werk? Veel werkgevers investeren tegenwoordig in sta-bureaus of andere zaken om werknemers actiever te laten zijn. Lang achter elkaar zitten is niet goed voor je, dus probeer ook op je werk het zitten af te wisselen met staan en lopen. Kun je niet gebruik maken van een sta bureau? Strek dan elk uur even de benen en ga naar het toilet of haal een kopje koffie. Dat is niet alleen goed voor je lijf, maar zelfs voor je hersenen. Bewegen zorgt ervoor dat je concentratie verhoogd, dus regelmatig bewegen is zelfs beter voor je werkprestaties.

Maar, ook regelmatig sporten is belangrijk wanneer je een gezond en fit lichaam wilt onderhouden. Wanneer je start met sporten kan dit best wel een uitdaging zijn. Heb je nog niet zo veel ervaring met sporten, maar zou je wel graag wat actiever willen worden? Lees dan deze blog over beginnen met sporten, en kom erachter hoe je gemakkelijk stap voor stap begint met sporten.

Hulpmiddelen om meer te bewegen

Ik heb al een aantal voorbeelden genoemd om actiever te worden. Maar er zijn tegenwoordig ook genoeg hulpmiddelen die jou kunnen helpen om actiever te zijn. Zo wordt er tegenwoordig aangeraden om 10.000 stappen per dag te zetten. Ook al is dit getal niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, als je dit getal aanhoudt ben je sneller geneigd om ‘s avonds nog een blokje om te lopen.

Onder andere je telefoon kan bijhouden hoeveel stappen je zet (als je deze goed in je broekzak houdt de hele dag). Maar ook veel (sport)horloges tellen je stappen. Tegenwoordig zijn er ook heel veel mooie apps die jou kunnen stimuleren om meer te bewegen. Met bijvoorbeeld STRAVA kun je bijhouden hoe ver en hoe snel je gefietst, gewandeld of gezwommen hebt. Hij slaat je activiteiten op zodat je jezelf kunt uitdagen om te verbeteren. In dit artikel van allesoversport.nl worden een aantal apps genoemd die handig zijn als je veel zit op het werk, of als je meer wilt gaan bewegen.

Beweeg met iemand samen

Als meer bewegen voor jou een drempel is, denk er dan goed over na hoe je er toch voor kunt zorgen dat je actiever wordt. Misschien helpt het om een app te installeren, maar samen sporten met iemand kan ook heel fijn zijn! Een vriend of vriendin die ook actiever wil worden? Super! Ga dan wekelijks samen sporten of een avondje wandelen, volg lessen bij de sportschool of start met een personal trainer die jou op weg kan helpen. Wanneer je een afspraak hebt kan dit net die stok achter de deur zijn die jou nodig hebt!

Ga terug naar blogoverzicht

Lees ook andere nuttige artikelen

Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…
Gewoontes

Gewoontes, hoe blijf je ze volhouden?

Hoe blijf je nieuwe gewoontes volhouden? Iets wat iedereen zich afvraagt die bezig is om zijn of haar leefstijl aan te passen, hoe houd ik die nieuwe gewoontes deze keer wel vol? Het blijft zo lastig om na 20 jaar of nog veel meer jaren je…
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *