Verzwakt immuunsysteem? slapen helpt!

verzwakt imuunsysteem

Een verzwakt immuunsysteem? Slapen helpt!

Heb ik een verzwakt immuunsysteem? Als jij regelmatig vermoeid bent, snel een verkoudheid of griepje oploopt, vaak last hebt van allergische reacties of je wondjes genezen langzaam, dan zou het heel goed kunnen dat je immuunsysteem verzwakt is. Benieuwd hoe je immuunsysteem werkt? Lees dan dit blog over de werking van het immuunsysteem. Als jou afweersysteem wel een boost kan gebruiken, kom je er in deze blog achter hoe je dat doet!

Hoe sterk jouw immuunsysteem is, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere van je genen, maar ook van je omgeving en je leefstijl. Je hebt dus zelf invloed op de werking van je immuunsysteem! Lees in deze blogs hoe voeding en bewegen bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Maar ook je slaap is ontzettend belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Lees snel verder en kom erachter wat de gemakkelijkste manier is om een verzwakt immuunsysteem te versterken!

Niet zo gek dat we een verzwakt immuunsysteem hebben

Slapen is bij velen van ons een ondergewaardeerde activiteit, terwijl het ontzettend belangrijk is voor je gezondheid en een sterk immuunsysteem. Zeker 10% van de Nederlanders slaapt te weinig. Recente onderzoeken geven zelfs aan dat maar liefst 63% van de Nederlanders ontevreden is over zijn of haar nachtrust. We hebben moeite om in slaap te vallen, worden ’s nachts veel wakker of worden veel te vroeg wakker. Dit gaat allemaal ten koste van de kwaliteit van je nachtrust. En dat is niet zo mooi, want je slaap is ontzettend belangrijk!

Wat gebeurt er in je slaap?

Slapen is onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Overdag maakt je lichaam van alles mee, en heeft het geen tijd om daarvan te herstellen en te verwerken. ’s Nachts komt je lichaam tot rust en komen er processen op gang waar je overdag niet aan toe komt. Wanneer je in slaap valt komt je lichaam volledig tot rust, je hartslag daalt en ook de temperatuur van je lichaam daalt. Tijdens de slaap doorloop je verschillende fasen. In de droomfase zijn de hersenen actief, en ben je van alles aan het verwerken. In de andere fasen gebeurt er met name veel op hormonaal vlak. Er wordt bijvoorbeeld collageen aangemaakt tijdens de slaap, wat verantwoordelijk is voor een gezonde huid en haar, en sterke nagels.

Een verzwakt immuunsysteem tegengaan met melatonine

Voor ons immuunsysteem is met name één hormoon van belang; melatonine. Melatonine zorgt ’s nachts voor de afvoer van afvalstoffen. Hierdoor heeft het een positieve werking op de organen, waaronder de darmen en de longen welke een belangrijke rol spelen bij je immuunsysteem. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken die aangeven dat melatonine het geheugen van je immuunsysteem verbeterd. Zo herkennen de immuun cellen een indringer beter en werkt je immuunsysteem sneller en efficiënter. Een verzwakt immuunsysteem kan dus wel wat slaap gebruiken!

verzwakt immuunsysteem

7 tot 9 uur slapen per nacht

Je kunt je voorstellen dat die processen in je lichaam tijd nodig hebben, daarom is voldoende slaap essentieel. Hoeveel slaap je nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Niet iedereen heeft even veel slaap nodig. Dit hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd, geslacht, gezondheid maar ook hoe actief je overdag bent. Een volwassene heeft minimaal 7 uur slaap en maximaal 9 uur slaap nodig.

Niet alleen de duur van de slaap, maar ook de kwaliteit van de slaap is van invloed op je immuunsysteem. Hoe beter de kwaliteit is van je nachtrust, hoe beter je lichaam functioneert. Jij kan slapen en je immuunsysteem versterken. Er zijn verschillende dingen die kan doen om je nachtrust en dus je immuunsysteem te verbeteren. Lees hier hoe!

Lees ook onze andere relevante artikelen:

wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…
Gewoontes

Gewoontes, hoe blijf je ze volhouden?

Hoe blijf je nieuwe gewoontes volhouden? Iets wat iedereen zich afvraagt die bezig is om zijn of haar leefstijl aan te passen, hoe houd ik die nieuwe gewoontes deze keer wel vol? Het blijft zo lastig om na 20 jaar of nog veel meer jaren je…
rust en ontspanning

Waarom is rust en ontspanning zo belangrijk...

Rust en ontspanning, HOE belangrijk is dat om vooruitgang te boeken? Om met de deur in huis te vallen, ontspanning en rust is HEEEEL BELANGRIJK 😉 om vooruitgang te boeken! Zonder voldoende rust en ontspanning ga je namelijk gewoon helemaal…
beginnen met sporten

Beginnen met sporten

Zo is beginnen met sporten een makkie! Wil jij beginnen met sporten, maar weet je niet zo goed hoe? Heb je in een ver geleden ooit wel eens wat gedaan maar komt het er al tijden niet meer van? Of ben je nooit zo’n sportieveling geweest en…
reuma
,

Reuma en sporten, gaat dat samen?

Reuma en sporten, kan dat pijnloos? Heb je reuma!? Dan weet jij hoe beperkt je in het dagelijks leven kan zijn door reuma. Lang staan gaat vaak niet maar ook traplopen kan erg moeizaam gaan. Denk ook aan dingen als knopen dicht doen of een…
WAAROM IS BEWEGEN ZO BELANGRIJK

Waarom is bewegen belangrijk?

Waarom is bewegen belangrijk? Waarom is bewegen nou zo belangrijk? In deze blog geef ik jou genoeg redenen om actiever te worden! Want een sterk, fit, slank en gezond lichaam kan niet zonder beweging. Bewegen doet ontzettend veel voor je lijf,…
meer bewegen

Meer bewegen? Zo doe je dat!

Meer bewegen? Zo doe je dat! Wat meer bewegen, dat zouden we bijna allemaal wel mogen doen. Cijfers laten zien dat Nederlanders gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag zitten. Veel zitten heeft een negatief effect op onze gezondheid en vergroot het…
leefstijl

Een gezonde leefstijl, waarom?

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk? Een gezonde leefstijl, je hoort en ziet het tegenwoordig steeds meer om je heen. Super, want een gezonde leefstijl is ook ontzettend belangrijk voor je. Helaas is er ook nog een lange weg te gaan,…
verzwakt imuunsysteem

Verzwakt immuunsysteem? slapen helpt!

Een verzwakt immuunsysteem? Slapen helpt! Heb ik een verzwakt immuunsysteem? Als jij regelmatig vermoeid bent, snel een verkoudheid of griepje oploopt, vaak last hebt van allergische reacties of je wondjes genezen langzaam, dan zou het heel…

Ga terug naar overzicht