Afweersysteem

Afweersysteem verbeteren; de do’s en don’ts!

Ons afweersysteem. Wat is de invloed van bewegen hierop? Het is algemeen bekend dat voldoende bewegen goed is voor je gezondheid. Het houdt je sterk en verlaagt het risico op allerlei aandoeningen. Maar, als het gaat om je immuunsysteem, dan heeft bewegen niet alleen een positief effect. Lees deze blog en kom er in een paar minuten achter wat wel en wat niet te doen om je afweersysteem te versterken!

Wat moet je vooral NIET doen?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; te veel en te hard sporten heeft geen positieve invloed op je afweersysteem. In tegendeel, het heeft zelfs een (tijdelijk) negatief effect op de werking van je immuunsysteem. Slecht nieuws dus voor de fanatieke sporters onder ons, want een lange sportsessie (van meer dan 60 minuten) heeft direct invloed op je weerstand. Ook zeer intensief sporten verlaagd tijdelijk je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekteverwekkers.

Wanneer je intensief sport, komen er stresshormonen vrij in het lichaam. Deze stresshormonen onderdrukken het immuunsysteem, hierdoor is je weerstand minder goed en krijgen ziekteverwekkers meer kans.

Uiteraard is het per persoon verschillend wat intensief sporten betekend, afhankelijk van hoe getraind je bent. Het is voor je lichaam goed om af en toe even flink af te zien, daar word je juist sterker en fitter van. Maar, met het ook op het versterken van je afweersysteem zijn lange sportsessies die zeer intensief zijn, dus niet bevorderend voor de weerstand. Als je goed herstelt (met de juiste voeding en voldoende rust) zal het gehalte aan stresshormonen weer snel dalen en is je immuunsysteem dus maar tijdelijk minder sterk.

Wat moet je juist WEL doen om je afweersysteem te versterken

Te lang en te intensief sporten zorgt dus voor (tijdelijk) verzwakken van het immuunsysteem. Maar, goed nieuws, sporten kan juist ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem! Het is zelfs een van de belangrijkste factoren om deze sterk te houden! Lees verder en kom erachter wat je kan doen om jou afweersysteem te boosten!

Versterk je afweersysteem met matig intensieve beweging

Matig intensief bewegen is enorm belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Dit zijn activiteiten waarbij de hartslag verhoogd en je sneller gaat ademen, maar je nog wel kan blijven praten. Dit kan van alles zijn, lekker een stuk goed doorfietsen, rustig hardlopen of flink doorwandelen, maar ook een lekkere krachttraining thuis of in de sportschool. Deze matig intensieve beweging zorgt ervoor dat de witte bloedcellen sneller en beter door het lichaam gaan. Ook wijzen studies uit dat de witte bloedcellen extra “alert” worden wanneer je voldoende beweegt. Zo kan je lichaam sneller een indringer herkennen en bestrijden.

Voor je afweersysteem is het belangrijk dat je niet te veel van die stresshormonen aanmaakt, en dat je dus niet helemaal tot het gaatje gaat! Let ook op de duur van je sportsessie, een workout langer dan 60 minuten zorgt ook voor meer van deze stresshormonen in het lichaam. Ga daarom voor een kortere sessie, maar wel een aantal keer in de week.

afweersysteem

Ga overgewicht tegen en voorkom een verzwakt afweersysteem!

Bewegen heeft daarnaast veel andere voordelen die ook absoluut een sterk afweersysteem ondersteunen. Zo zorgt voldoende bewegen ervoor dat je gemakkelijker op gewicht blijft. Wanneer je voldoende beweegt verbrand je meer, en dit zorgt voor minder vetmassa (altijd in combinatie met gezonde voeding en voldoende rust en ontspanning).

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de het immuunsysteem van mensen met overgewicht een stuk zwakker is. Dit heeft te maken met de vetcellen. Deze cellen zorgen voor een soort chronische ontsteking. Het immuunsysteem is deze ontsteking constant aan het bestrijden, waardoor het immuunsysteem verzwakt. Een ontstekingsreactie van het lichaam is gunstig wanneer het vecht tegen een ziekteverwekker. Maar in dit geval is het lichaam aan het strijden tegen een chronische ontsteking van binnenuit. Bewegen is dus heel belangrijk om op gewicht te komen en te blijven, en daarmee het afweersysteem sterk te houden!

Ook krachttraining is belangrijk, zo houd je je lichaam sterk en in vorm. Een sterk en gezond lichaam is veel weerbaarder, en zal je afweersysteem positief beïnvloeden. Wekelijks minimaal 1 keer krachttraining doen is belangrijk om je spiermassa te behouden en je spieren te versterken!

30 dagen E-challenge; DE manier om sterker en fitter te worden!

Ben je nog niet zo actief? Dan heb jij nu een paar goede redenen gekregen om aan de slag te gaan en actiever de worden! Vind je dat zelf nog lastig? Dan is de 30 days E-challenge wat jij nodig hebt. Daag jezelf uit om in 30 dagen sterker en fitter te worden. Door meer te gaan bewegen, maar ook door alles te leren over gezond eten, beter slapen en meer ontspannen! Stap voor stap begeleiden we jou om je ongezonde gewoontes aan te passen en sterker en actiever te worden! Klik hier voor meer informatie en start kosteloos

Lees ook andere relevante artikelen

slanker worden

Slanker worden? Verleg je focus! 

Slanker worden? Verleg je focus! Geen standaard blog over afvallen, maar een blog over mijn eigen ervaring. In deze blog vertel ik je het geheim wat mij uiteindelijk veel gezonder, sterker en ook slanker heeft gemaakt. Een andere invalshoek,…
Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…

Ga terug naar het overzicht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *