De invloed van bewegen op je afweersysteem

Afweersysteem

Afweersysteem verbeteren; de do’s en don’ts!

Ons afweersysteem. Wat is de invloed van bewegen hierop? Het is algemeen bekend dat voldoende bewegen goed is voor je gezondheid. Het houdt je sterk en verlaagt het risico op allerlei aandoeningen. Maar, als het gaat om je immuunsysteem, dan heeft bewegen niet alleen een positief effect. Lees deze blog en kom er in een paar minuten achter wat wel en wat niet te doen om je afweersysteem te versterken!

Wat moet je vooral NIET doen?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; te veel en te hard sporten heeft geen positieve invloed op je afweersysteem. In tegendeel, het heeft zelfs een (tijdelijk) negatief effect op de werking van je immuunsysteem. Slecht nieuws dus voor de fanatieke sporters onder ons, want een lange sportsessie (van meer dan 60 minuten) heeft direct invloed op je weerstand. Ook zeer intensief sporten verlaagd tijdelijk je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekteverwekkers.

Wanneer je intensief sport, komen er stresshormonen vrij in het lichaam. Deze stresshormonen onderdrukken het immuunsysteem, hierdoor is je weerstand minder goed en krijgen ziekteverwekkers meer kans.

Uiteraard is het per persoon verschillend wat intensief sporten betekend, afhankelijk van hoe getraind je bent. Het is voor je lichaam goed om af en toe even flink af te zien, daar word je juist sterker en fitter van. Maar, met het ook op het versterken van je afweersysteem zijn lange sportsessies die zeer intensief zijn, dus niet bevorderend voor de weerstand. Als je goed herstelt (met de juiste voeding en voldoende rust) zal het gehalte aan stresshormonen weer snel dalen en is je immuunsysteem dus maar tijdelijk minder sterk.

Wat moet je juist WEL doen om je afweersysteem te versterken

Te lang en te intensief sporten zorgt dus voor (tijdelijk) verzwakken van het immuunsysteem. Maar, goed nieuws, sporten kan juist ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem! Het is zelfs een van de belangrijkste factoren om deze sterk te houden! Lees verder en kom erachter wat je kan doen om jou afweersysteem te boosten!

Versterk je afweersysteem met matig intensieve beweging

Matig intensief bewegen is enorm belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Dit zijn activiteiten waarbij de hartslag verhoogd en je sneller gaat ademen, maar je nog wel kan blijven praten. Dit kan van alles zijn, lekker een stuk goed doorfietsen, rustig hardlopen of flink doorwandelen, maar ook een lekkere krachttraining thuis of in de sportschool. Deze matig intensieve beweging zorgt ervoor dat de witte bloedcellen sneller en beter door het lichaam gaan. Ook wijzen studies uit dat de witte bloedcellen extra “alert” worden wanneer je voldoende beweegt. Zo kan je lichaam sneller een indringer herkennen en bestrijden.

Voor je afweersysteem is het belangrijk dat je niet te veel van die stresshormonen aanmaakt, en dat je dus niet helemaal tot het gaatje gaat! Let ook op de duur van je sportsessie, een workout langer dan 60 minuten zorgt ook voor meer van deze stresshormonen in het lichaam. Ga daarom voor een kortere sessie, maar wel een aantal keer in de week.

afweersysteem

Ga overgewicht tegen en voorkom een verzwakt afweersysteem!

Bewegen heeft daarnaast veel andere voordelen die ook absoluut een sterk afweersysteem ondersteunen. Zo zorgt voldoende bewegen ervoor dat je gemakkelijker op gewicht blijft. Wanneer je voldoende beweegt verbrand je meer, en dit zorgt voor minder vetmassa (altijd in combinatie met gezonde voeding en voldoende rust en ontspanning).

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de het immuunsysteem van mensen met overgewicht een stuk zwakker is. Dit heeft te maken met de vetcellen. Deze cellen zorgen voor een soort chronische ontsteking. Het immuunsysteem is deze ontsteking constant aan het bestrijden, waardoor het immuunsysteem verzwakt. Een ontstekingsreactie van het lichaam is gunstig wanneer het vecht tegen een ziekteverwekker. Maar in dit geval is het lichaam aan het strijden tegen een chronische ontsteking van binnenuit. Bewegen is dus heel belangrijk om op gewicht te komen en te blijven, en daarmee het afweersysteem sterk te houden!

Ook krachttraining is belangrijk, zo houd je je lichaam sterk en in vorm. Een sterk en gezond lichaam is veel weerbaarder, en zal je afweersysteem positief beïnvloeden. Wekelijks minimaal 1 keer krachttraining doen is belangrijk om je spiermassa te behouden en je spieren te versterken!

30 dagen E-challenge; DE manier om sterker en fitter te worden!

Ben je nog niet zo actief? Dan heb jij nu een paar goede redenen gekregen om aan de slag te gaan en actiever de worden! Vind je dat zelf nog lastig? Dan is de 30 days E-challenge wat jij nodig hebt. Daag jezelf uit om in 30 dagen sterker en fitter te worden. Door meer te gaan bewegen, maar ook door alles te leren over gezond eten, beter slapen en meer ontspannen! Stap voor stap begeleiden we jou om je ongezonde gewoontes aan te passen en sterker en actiever te worden! Klik hier voor meer informatie en start kosteloos

Lees ook andere relevante artikelen

wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…
Gewoontes

Gewoontes, hoe blijf je ze volhouden?

Hoe blijf je nieuwe gewoontes volhouden? Iets wat iedereen zich afvraagt die bezig is om zijn of haar leefstijl aan te passen, hoe houd ik die nieuwe gewoontes deze keer wel vol? Het blijft zo lastig om na 20 jaar of nog veel meer jaren je…
rust en ontspanning

Waarom is rust en ontspanning zo belangrijk...

Rust en ontspanning, HOE belangrijk is dat om vooruitgang te boeken? Om met de deur in huis te vallen, ontspanning en rust is HEEEEL BELANGRIJK 😉 om vooruitgang te boeken! Zonder voldoende rust en ontspanning ga je namelijk gewoon helemaal…
beginnen met sporten

Beginnen met sporten

Zo is beginnen met sporten een makkie! Wil jij beginnen met sporten, maar weet je niet zo goed hoe? Heb je in een ver geleden ooit wel eens wat gedaan maar komt het er al tijden niet meer van? Of ben je nooit zo’n sportieveling geweest en…
reuma
,

Reuma en sporten, gaat dat samen?

Reuma en sporten, kan dat pijnloos? Heb je reuma!? Dan weet jij hoe beperkt je in het dagelijks leven kan zijn door reuma. Lang staan gaat vaak niet maar ook traplopen kan erg moeizaam gaan. Denk ook aan dingen als knopen dicht doen of een…
WAAROM IS BEWEGEN ZO BELANGRIJK

Waarom is bewegen belangrijk?

Waarom is bewegen belangrijk? Waarom is bewegen nou zo belangrijk? In deze blog geef ik jou genoeg redenen om actiever te worden! Want een sterk, fit, slank en gezond lichaam kan niet zonder beweging. Bewegen doet ontzettend veel voor je lijf,…
meer bewegen

Meer bewegen? Zo doe je dat!

Meer bewegen? Zo doe je dat! Wat meer bewegen, dat zouden we bijna allemaal wel mogen doen. Cijfers laten zien dat Nederlanders gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag zitten. Veel zitten heeft een negatief effect op onze gezondheid en vergroot het…
leefstijl

Een gezonde leefstijl, waarom?

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk? Een gezonde leefstijl, je hoort en ziet het tegenwoordig steeds meer om je heen. Super, want een gezonde leefstijl is ook ontzettend belangrijk voor je. Helaas is er ook nog een lange weg te gaan,…
verzwakt imuunsysteem

Verzwakt immuunsysteem? slapen helpt!

Een verzwakt immuunsysteem? Slapen helpt! Heb ik een verzwakt immuunsysteem? Als jij regelmatig vermoeid bent, snel een verkoudheid of griepje oploopt, vaak last hebt van allergische reacties of je wondjes genezen langzaam, dan zou het heel…

Ga terug naar het overzicht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *