vermoeidheid

10 tips om vermoeidheid tegen te gaan

Vermoeidheid heeft vaak meerdere oorzaken. Met deze 10 tips hebben we gelijk de 10 meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid te pakken. Sommige tips zijn vrij gemakkelijk en kan je direct toepassen. Doe er dus je voordeel mee!

1. Drink tenminste 2 liter water per dag

Voor bijna alle processen in ons lichaam is water nodig. Verversen we continu het vocht in ons lichaam, zullen al deze processen direct beter werken. Afvalstoffen zullen ons lichaam sneller verlaten en dit zal vermoeidheid vrijwel direct tegengaan. Zorg dus dat je altijd een flesje water bij de hand hebt.

2. Start de dag met een stevig en koolhydraat arm ontbijt

Zonder goede voeding is het haast onmogelijk om je fit en energiek te voelen. Start je de dag met een slecht of zelfs zonder ontbijt dan zal de vermoeidheid je de hele dag achtervolgen. Start je de dag met veel koolhydraten zal je gelijk je bloedsuiker omhooggaan. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor een vermoeid gevoel en zorgen er doorgaans ook voor dat je na een paar uurtjes alweer flink honger hebt. Start dus de dag met een koolhydraat arm ontbijt. Zorg dat je veel voedingstoffen, eiwitten en vetten binnen krijgt. Maak een omelet met ei en groenten of pak een bak kwark met walnoten en paar blauwe bessen.

3. Vermoeidheid tegengaan? Creëer dan vrije tijd

Zet af en toe een kruis in je agenda en maak af en toe tijd vrij voor jezelf. Doen we dit niet dan plannen we de hele week vol met dingen die we zo nodig moeten van onszelf en dingen die ons energie geven. Bedenk welke dingen je nou echt energie geven en plan dit ook daadwerkelijk in je agenda. Zorg voor een goede balans in de dingen die je energie kosten en de dingen die je energie geven. Dit is een must om vermoeidheid tegen te gaan.

VERMOEIDHEID

4. Wandel je vermoeidheid eruit

Heb je te veel stress? Ga lekker wandelen!
Zit je te piekeren over een probleem dat je maar niet op kan lossen? Ga lekker wandelen!
Last van je rug of andere vage pijntjes? Ga lekker wandelen!
Wandelen lost al veel van onze problemen en klachten op. Zeker ook voor onze vermoeidheid.
De systemen in je lichaam moeten weer aan de bak en het werkt direct. Simpel maar zeer effectief! Probeer het maar eens…

5. Slaap

Dit is uiteraard een inkoppertje maar blijft toch 1 van de grote boosdoeners als het om vermoeidheid gaat. Vermijd voor het slapen beeldschermen. Voor een goede nachtrust ga je tussen 10 en 11 uur naar bed. Zorg je voor een donkere en goed ventilerende kamer en slaap ten minste 8 uur per nacht.

6. Krachttraining tegen vermoeidheid

Met een goede work-out en met name met krachttraining maak je een dosis endorfine. Dit zorgt voor een boost aan energie waardoor je deze dag voor je gevoel alles aankan. Als het voor jouw mogelijk is doe dit dan in de ochtend en profiteer gedurende de dag van dit effect.
Wil je nog meer energie uit deze work-out halen? Ga dan trainen in de buitenlucht. Vermoeidheid slaat eigenlijk altijd toe met een dak boven je hoofd. De frisse buitenlucht zal je vermoeidheid direct tegengaan. Start de dag met een stuk fruit en ga naar buiten voor een korte en intensieve work-out. (Vergeet je flesje water niet). Neem vervolgens een koolhydraat arm ontbijt. En als kers op de taart stappen we onder de koude douche. Dit uurtje in de ochtend verijst enige motivatie maar de rest van de dag ben je niet te stoppen.

7. Eet meer groente en fruit

Zonder goede voeding kunnen we onze vermoeidheid nooit buiten de deur houden. Voeding is de basis van een gezond lichaam en zorgt dat ons lichaam naar behoren functioneert. We slapen er beter door, voedingstoffen herstellen ons lichaam na een work-out, zorgen voor een goede gemoedstoestand en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze heten niet voor niks essentiële voedingstoffen. Om energiek en fit te zijn, zijn voedingstoffen essentieel. Eet ten minste 200 gram groente en 2 stuks fruit. Varieer hier vooral in de kleuren om alle vitamines binnen te krijgen. Wil je meer te weten komen over gezond eten? Lees dan hier ons artikel waarin we laten zien wat gezond eten nou eigenlijk is.

8. Schrap suikers om vermoeidheid tegen te gaan

Om vermoeidheid tegen te gaan adviseerden we al om een koolhydraat arm ontbijt te nuttigen. Eigenlijk is dit ook belangrijk voor de rest van de dag. Haal je suikers vooral uit groentes en fruit en beperkt brood, rijst, aardappelen etc.

Door onze inactieve leefstijl nuttigen we vaak veel meer suiker dan we nodig hebben wat zorgt onnodige pieken in onze suikerspiegel. De welbekende dip na het eten kennen zijn het herkenbare gevolg van deze suiker schommelingen in ons bloed. Dit komt vooral door de suikers die we binnen krijgen.

Dit is een grote verandering en pas je niet even zomaar in. Begin eens met een salade als lunch. We hebben zo veel meer essentiële voedingstoffen binnen, en minder koolhydraten. Dit zal al na een paar dagen merkbaar zijn en onze vermoeidheid zal afnemen.

9. Powernap

Even weg van alle drukte en pak even de tijd voor een powernap.

20 minuten de ogen dicht. Al val je niet in slaap even je hoofd de rust geven die het nodig heeft is een ideale break in de dag. Kost het je moeite om even nergens aan te denken? Maak dan gebruik van de breathing-app. Hier adem je mee met de app in een langzaam tempo. Door op je ademhaling te letten ga je dieper te ademhalen en krijg je meer zuurstof in je lichaam terwijl we onze hersenen even rust geven. Een ideale combi om in een korte tijd je energie op te krikken en vermoeidheid tegen te gaan.

10. Zoek de zon op

Waar we vroeger met een vijgenblad de hele dag in de buitenlucht naar eten gingen zoeken, zitten we nu de hele dag binnen en vaak ook nog achter een scherm. We hebben zon en vooral vitamine D nodig om vermoeidheid tegen te gaan. Kom je overdag weinig buiten in de wintermaanden dan is het aan te raden om een vitamine D supplement toe te voegen. En ga even naar buiten in de pauze om wat frisse lucht en wat natuurlijk licht mee te pakken.

Aan de slag!

Ga je met deze tips aan de slag dan moet je zeker snel resultaat gaan merken.

Doe je niks? Dan verandert er ook niks… Een paar kleine aanpassingen kunnen de kwaliteit van de dag flink opschroeven. Je kan niet alles gelijk oppakken maar start met de 2 tips die je het meest aanspreken en pas dit gelijk toe.

Deel vooral je ervaringen onder dit artikel. We zijn benieuwd welke tips jou het meeste helpen. Succes met het toepassen en als de energie te veel wordt! Kom dan gerust bij ons sporten om je energie weer kwijt te kunnen;)

Ga terug naar overzicht

Lees hieronder ook andere artikelen die voor u nuttig kunnen zijn:

slanker worden

Slanker worden? Verleg je focus! 

Slanker worden? Verleg je focus! Geen standaard blog over afvallen, maar een blog over mijn eigen ervaring. In deze blog vertel ik je het geheim wat mij uiteindelijk veel gezonder, sterker en ook slanker heeft gemaakt. Een andere invalshoek,…
Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…