VERMOEIDHEID

Vermoeidheid, hoe komen we hier vanaf!

Als we zo om ons heen kijken heeft iedereen er wel last van. Vermoeidheid… Het leven is een stuk aantrekkelijker als we uitgerust zijn. Maar waarom is iedereen dan toch altijd zo vermoeid? Het antwoord op deze vraag is niet zo moeilijk. Iedereen is druk en we plannen onze agenda zo vol dat de dingen die we eigenlijk leuk zouden moeten vinden ook ineens een stuk minder leuk worden.

De vraag ‘’wat kunnen we hieraan doen en hoe lossen we dit op”. Het antwoord op deze vraag is een stuk belangrijker. Via dit artikel geven we 6 tips waarmee je voorgoed kunt afrekenen met vermoeidheid.

We hebben geen tijd voor vrije tijd!

Vanaf het moment dat we wakker worden tot het moment dat we naar bed gaan worden we vaak de hele dag geleefd. We hebben nagenoeg geen tijd voor onszelf. Mochten we wel 5 minuten tijd voor onszelf hebben pakken we per direct onze telefoon erbij om te kijken op sociale media waar al onze vrienden vooral druk mee zijn. Daarnaast heeft 32% van ons ook nog eens slaapproblemen. Met deze 2 ingrediënten kan je wachten op flinke vermoeidheid met de bijkomende vele klachten.

Symptomen van vermoeidheid:

Vermoeidheid is niet alleen je moe voelen, maar brengt op den duur vaak ook andere symptomen met zich mee. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Klachten van schouder, nek of rug
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Een lamlendig of futloos gevoel
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Vermoeide ogen
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Overal tegenop zien
 • Zelfs leuke dingen kosten je nog energie
 • Veel behoefte aan suiker

We kunnen dus stellen dat vermoeidheid onze kwaliteit van ons leven behoorlijk naar beneden haalt. Als je bedenkt dat we in deze maatschappij in 3 dagen evenveel informatie tot ons krijgen dan onze verre voorouders in hun hele leven… Is het ook niet heel gek dat we hier klachten van krijgen. Het is voor ons al heel gewoon geworden maar voor ons lichaam is het echt een aanslag. Laat je jezelf meesleuren door de gewoontes van deze maatschappij dan kan je dus op bovenstaande klachten wachten. Daarnaast lopen we meerder risico’s en hebben we aanzienlijk meer kans op aandoeningen:

Gevolgen van vermoeidheid:

 • Grotere kans op verkeersongevallen
 • Het maakt je dommer
 • Kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten als hartziekten, hoge bloeddruk, hersenbloedingen, diabetes etc.
 • Depressies en andere psychische aandoeningen
 • Maakt je huid en andere organen ouder door slechtere celdeling
 • Vergeetachtig
 • Gewichtstoename
 • Verhoogd risico op overlijden

En zo kunnen eigenlijk nog wel even doorgaan. De meeste onder ons weten ook wel dat het slecht is voor onze gezondheid en we klagen vaak over onze vermoeidheid. Helaas onderneemt een enkeling daadwerkelijk stappen. Mocht je hier toch echt graag wat mee gaan doen dan hebben we hieronder 6 stappen die je zeker een heel stuk verder zullen helpen.

Reken met deze 6 stappen af met vermoeidheid:

 1. Verban bezigheden die je energie kosten:

Simpel gezegd raken we vermoeid als we te veel dingen doen die ons energie kosten en te weinig ondernemen van de dingen die ons energie geven. Wanneer we dingen doen die ons echt energie kosten, vraag jezelf dan af of het echt nodig is om deze dingen structureel te blijven doen. Wanneer je bijvoorbeeld werk hebt wat je meer energie kost dan dat het oplevert zal je nooit uitgerust het weekend in gaan. Ga eens na welke bezigheden je energie kosten en kijk of je hier dingen in kunt veranderen. Kijk hier vooral naar mogelijkheden en eventuele oplossingen.

 1. Plan bezigheden die je energie geven:

Wij laten altijd mensen hun energie een cijfer geven. Dit zegt al veel over hoe je je daadwerkelijk voelt. Het is geen zuivere meting maar je energielevel hoef je ook niet te kunnen meten. Het gaat immers ook hoe jij je voelt. Geef jij je energielevel de laatste maand lager dan een 8 plan dan meer bezigheden die je energie geven.

Onze agenda staat vol met afspraken en vaak is er maar weinig ruimte over voor ontspanning. Eigenlijk best gek dat we onze agenda met van alles volplannen en enkele gaatjes overhouden voor ontspanning en dingen die we echt leuk vinden. Wil je minder vermoeid door het leven! Doe dit dan andersom. Ga eens na wat jouw energie geeft en plan dit daadwerkelijk ook in je agenda voordat het weer vol staat met allemaal verplichtingen. Zet af en toe gewoon een kruis in je agenda en creëer tijd voor de dingen die je energie geven. Als je een goede balans hebt zou je jezelf hier ook een 8+ moeten geven voor je energielevel. Is dit nog niet het geval? Plan dan nog meer ontspanning in.

 1. Leer je kostbare tijd te managen:

Hoe wil jij eigenlijk dat je week eruit ziet? En waar wil jij je kostbare tijd aan spenderen? Denk hier eens over na en schrijf dit voor jezelf eens op papier. Noteer hierachter hoeveel tijd je hier per week aan wilt spenderen.

Tel al deze uren is bij elkaar op en je zal zien dat je al snel 20 uur over hebt in de week. Nou vraag jij jezelf af… Wat doe ik dan toch al die tijd!

VERMOEIDHEID

Verdoe je tijd niet aan dingen die je niks brengen:

We verdoen veel van onze tijd vaak aan de dingen die ons totaal niks brengen. Het enige wat het ons brengt is juist deze vermoeidheid. Plan de dingen die je hierboven hebt genoteerd ook echt in je agenda. Wanneer je alles in je agenda genoteerd hebt en je tijd goed weet te managen heb je veel meer rust in je hoofd. Je hoeft niet bang te zijn dat je wat vergeet en het levert je uiteindelijk veel vrije tijd op. Deze tijd kunnen we dan weer besteden aan leuke dingen en de dingen die ons energie geven. Het vergt wel wat tijd om dit goed toe te kunnen passen. Je moet wat energie en tijd in stoppen om hier handig in te worden. De mensen die dit bij ons in de praktijk hebben toegepast hebben hier enorm veel baat bij en willen nooit meer zonder.

leefstijl

 1. Geef je lichaam wat het nodig heeft:

Wat vaak wordt overgeslagen is onze voeding. Dit is echt een hele belangrijke factor als het gaat om vermoeidheid. Je kan alles qua beweging en ontspanning nog zo goed doen. Heb je voedingstoffen/energie te kort dan blijf je vermoeid. Wanneer je dit vergelijkt met een auto. Als je met nagenoeg een lege tank naar Friesland wilt rijden met het gaspedaal onderin zal je waarschijnlijk al na 10 km ergens stranden. Tenzij Friesland bij jou om de hoek is natuurlijk;) Ons lichaam is wel zo sterk om op de been te blijven maar het kost ons verschrikkelijk veel energie. Zorg dat je gezond eet, dat je vooral ook genoeg eet en dat je alle essentiële voedingstoffen binnen krijgt.

 1. Beweeg en dan met name krachttraining:

Een sterk spierstelsel zorgt dat je lichaam veel meer kan hebben en een inspanning als bijvoorbeeld traplopen al een stuk minder energie kost. Daarnaast maken wemet krachttraining endorfine aan waardoor je je een stuk fitter en energieker zal gaan voelen. Daarnaast word je even uit je dagelijkse sleur gehaald. Ga op zoek naar een manier van krachttraining die je leuk vind en die je op de lange termijn gaat volhouden. Wil je meer weten over het belang van krachttraining? Klik dan hier.

 1. Plannen:

Wanneer we iets willen veranderen in ons leefpatroon zullen we dit bewust moeten plannen. Iets wat nieuw is zit niet in ons patroon doen we niet onbewust structureel. ’S avonds komen we er dan weer achter dat we het vergeten zijn. Ga je bijvoorbeeld je voedingspatroon aanpassen, sporten, heb je nieuwe bezigheden/hobby’s gevonden die je energie geven! Plan deze dan daadwerkelijk in je agenda. Evalueer wekelijks hoe het gaat, wat kunnen we nog verbeteren en werk zo toe naar jouw ideale week. De eerste periode zullen we alles moeten plannen om hier gewoonte van te maken maar op den duur zit het in ons systeem en doen we het ook wanneer het niet eens in onze agenda staat.

Vind je het lastig om dit allemaal toe te passen? Met My Own Program helpen wij jouw stap voor stap naar een gezond, energiek en slank lichaam. We geven je de juiste kennis over voeding, beweging en ontspanning en creëren de juiste mindset om het deze keer wel vol te houden. 88% slaagt erin met dit programma zijn of haar gewenste resultaat ook daadwerkelijk te evenaren. Klik hier voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op.

Ga terug naar overzicht:

Lees ook andere artikelen die wellicht nuttig voor je kunnen zijn:

slanker worden

Slanker worden? Verleg je focus! 

Slanker worden? Verleg je focus! Geen standaard blog over afvallen, maar een blog over mijn eigen ervaring. In deze blog vertel ik je het geheim wat mij uiteindelijk veel gezonder, sterker en ook slanker heeft gemaakt. Een andere invalshoek,…
Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Hoe creëer je een gezonde leefstijl We vinden een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Vooral nu we ons door Corona kwetsbaar voelen merken we onze gezondheid steeds meer prioriteit geven. Maar hoe gezond zijn we nou eigenlijk? En wat…
detoxen

Detoxen zonder detox: gezonde leefstijl

Detoxen zonder detox... een gezonde leefstijl In een andere blog over detoxen wordt uitgelegd wat een detox precies is, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn voor je lichaam. Detoxen is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het…
Vermoeidheid

5 gouden tips tegen vermoeidheid!

5 gouden tips tegen vermoeidheid! Vermoeidheid! We kampen er allemaal wel eens mee. Zonde want een goed energielevel is essentieel om succesvol te worden of doelen na te streven. Plannen en doelen zijn nutteloos als er niet voldoende energie…
leefstijl

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!

Motivatie ver te zoeken? Maak een doel en neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl! Neem je verantwoordelijkheid over jouw leefstijl!”. Een heftige titel maar zo is het wel als je kritisch naar jezelf kijkt.  Zoveel mensen in onze…
detox behandeling

Een detox behandeling, wel of niet doen?

Detox behandeling, goed idee of toch niet ? Je hebt misschien wel eens gehoord van een detox behandeling, ook wel het ontgiften van je lichaam genoemd. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, maar hoe werkt dat nou precies…
goede voornemens

Zo maak je goede voornemens waar!

Je goede voornemens waarmaken doe je zo! De zomer zit er alweer bijna op, de periode waarin we de lat hoog leggen voor onszelf wanneer we in badkleding bij het zwembad of op het strand liggen. Voor de zomer hebben we goede voornemens, maar…
voedingssupplementen

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken?

Voedingssupplementen! Wel of niet gebruiken? Wel of geen voedingssupplementen gebruiken, waar doe je goed aan? Het is soms lastig te bepalen wat nu de juiste keuze is in dit soort situaties. Vandaar dat ik een blog over voedingssupplementen…
wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? Wat is nou een gezonde leefstijl? Want je hoort het om je heen steeds meer. En dat is mooi! Een gezonde leefstijl speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en steeds meer mensen komen erachter wat dit is…